Svinefilet er bare så godt!


Oppdatertdato: 2010-04-18 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Mat.no, matprat.no


Nå i helga prøvde vi en av disse nye grillrettene til Nordfjord som er dukket opp i Rema butikkene. Og jeg må bare si det med en gang at dette var utrolig godt. Nemlig svin indrefilet med karibisk marinade. Vi hadde den med på hytta og grillet den på terrassen i knallsol, snø og 8-10 grader i skyggen etter en lang skitur i fjellet. Kan man få det bedre?
Vår versjon ble servert med stekte poteter, brokkoli, blomkål og bearnaisesaus. Og vi fordelte oppgavene slik at jeg passet grillen mens kokken lagde det andre, kanskje litt urettferdig, men men.

Og ett godt tips til dere som liker stekte poteter.
Når dere har rå poteter, la de koke litt før de stekes. Til de er litt myke. Del de så i båter med skallet på og stek de med masse krydder i stekepannen. Utrolig godt.
Og som tillegg til dere som ikke slanker dere! Lag bearnaisesaus av pose med fløte istedenfor melk. Dette er kanskje som å banne i kirka, men smaker mye bedre enn med bare melk. Og når en har gått 6 timer på ski over 2 stk tusen meters topper trenger man noe kalorier på kroppen.

Jeg serverer her noen flere gode oppskrifter med svinefilet. Og som jeg kommer til å nevne i en annen artikkel er passende vin til svinefilet og gjerne bearnaisesaus, en Allesverloren Tinta Barocca 2007. Passer fantastisk.


Svinefilet i sur/søt saus

4 porsjoner

Ca 558 kcal per porsjon

500 gr svinefilet
2 ts potetmel
1 ts salt
0,5 dl vann

Frityrrøre:
2 dl vann
0,5 ts bakepulver
1 ss potetmel
200 gr hvetemel
0,25 dl soyaolje

Grønnsaker og saus:
1 stk løk
1 stk rød paprika
1 stk grønn paprika
1 stk ananas, frisk
2 stk tomater
0,5 liter vann
2 ss maizena
1 ss ketchup
0,5 dl eddik 7%
0,5 ts salt
5 ss sukker

Skjær kjøttet i biter. Rør sammen potetmel,salt, pepper og vann. Vend kjøttet i blandingen og la dem ligge 1 time.

Røre:
Bland alle ingredienser godt sammen. Dypp kjøttbitene i røren og friter dem i en jerngryte med olje eller frityrkoker. Legg på ett matpapir etterpå.

Grønnsaker:
Skjær løk og paprika i terninger og ananas i stor biter. Tomater i båter.
Kok opp vann, ketchup, eddik og krydder. Rør inn litt maisennamel og bland i sausen. Kok opp og smak til. Bland sausen, med kjøttet og grønnsaker.
Pynt med tomatbåter og server med ris.

Braiseret svinefilet

4 porsjoner

Ca 407 kcal per porsjon

800 gr svinefilet
2 stk løk
2 fedd hvitløk
200 gr gulerøtter
4 stk epler
1 stk grønnsakbuljong terning
3 dl vann
Frisk salvie
1 dl hvitvinseddik(Kan sløyfes hvis en ikke liker smaken, også erstattes med eplejuice.)
4 stk laurbærblader
15 stk einerbær
3 stk nelliker, hele
1 ts havsalt
1 knivsodd hvit pepper
500 gr poteter

Pynt:
Salvie

Brun svinefileten på alle sider. Skrell og hakk løk og hvitløk. Skrell gulerøttene.
I et ovnfast fat legges kjøtt, løk, hvitløk, eple i båter, gulerot, buljong, salvie, eddik, laurbærblader, einerbær, nelliker samt salt og pepper. Fatet settes i ovnen i 40 min. ved 180°C.
Skrell potetene og kok dem.
Anrett svinefileten i skiver på grønnsaker, poteter og saus. Pynt med salvie.

Indrefilet av svin med saus av blåmuggost

4 porsjoner

Ca 696 kcal per porsjon

600 gr svinefilet
250 gr sjampinjong, i skiver
3 ss meierismør
2 dl crème fraìche
2 dl matfløte
100 gr norzola eller normannaost
2 ss konjakk, kan sløyfes
1 ss soyasaus
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
1 dl vann til utkok

Friske urter, hakket f eks estragon eller basilikum
Brun soppen i smør og tilsett crème fraìche, fløte, ost, konjakk og soyasaus. Kok opp mens du rører. La sausen trekke ved svak varme i 15-20 minutter til den er tykk og kremaktig. Rør av og til. Skjær kjøttet i ca. 2 cm. tykke skiver. Trykk skivene lett ut med hånden og brun dem i smør i stekepannen, ca. 4 minutter på hver side. Dryss på salt og pepper. La filetene hvile litt før de tas ut av pannen, men hold dem varme. Kok ut pannen med 1 dl vann og hell utkoket i sausen og la den koke opp igjen.
Server fileten i sausen eller server sausen ved siden av. En god salat med tomater og mandelpoteter til gjør dette til et festmåltid

Spanske spyd på ris

4 porsjoner

Ca 600 kcal per porsjon

600 gr mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
0,2 ts kajennepepper
4 porsjon ris
0,5 stk løk
2 stk chilipeppper
1 ts gurkemeie

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1867
Grillmat.singelmat.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.