Svolværpostei ikke egnet som Omega 3-tilskudd til barn


Oppdatertdato: 2004-02-09 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Cecilia Heimgård


Statens næringsmiddeltilsyn (nå Mattilsynet) ga i 2003 et kostholdsråd om fiskelever og produkter av fiskelever. Kostholdsrådet ble gitt fordi disse produktene inneholdt høye nivåer av miljøgiftene dioksiner og PCB. Dette kostholdsrådet gjelder fortsatt. Mattilsynet fraråder barn, kvinner i fruktbar alder og gravide å spise fiskelever eller pålegg laget av fiskelever. Andre grupper i befolkningen bør begrense inntaket av fiskelever og pålegg laget av fiskelever.

Siden kostholdsrådet på fiskelever og produkter av fiskelever kom i mars 2003, har produktene Svolværpostei og Lofotpostei vært merket med en klistrelapp som henviser til kostholdsrådet. Produsentene har også iverksatt utviklingsarbeid for å redusere innholdet av dioksiner og PCB i disse produktene.

Svolværpostei – ikke til barna
I siste nummer av PlussTid, kundemagasinet med produktinformasjon fra Lilleborg, blir Svolværpostei - som inneholder torskelever - fremstilt som et av de aller beste omega 3-tilskuddene til barn. I følge PlussTids beregninger vil en skive om dagen være nok til å dekke dagsbehovet for omega 3. Selv om nivåene av miljøgifter er redusert i posteien siden i fjor, er de reduserte nivåene imidlertid ikke nok til å oppheve kostholdsrådet. Beregninger utført av miljøgiftekspertene i SNTs vitenskapelige komité høsten 2003 viser at en skive per dag med dagens reduserte nivåer likevel over tid vil øke kroppsbelastningen for dioksiner og PCB med nesten 80 prosent i forhold til gjennomsnittlig nivå i befolkningen. En slik tilleggsbelastning er svært uheldig, da man i betydelig grad vil overskride det inntak av dioksiner og PCB som internasjonale eksperter anser som tolerabelt.

Miljøgifter i fiskelever
På grunn av miljøforurensning inneholder fiskelever høye nivåer av miljøgiftene dioksiner og PCB - stoffer som over tid kan gi endringer i kroppens immunforsvar, forplantningsevne og hormonbalanse. Stoffene kan også være kreftfremkallende. Dioksiner og PCB i de konsentrasjoner som finnes i mat har ingen umiddelbar (akutt) effekt på helsa. Et høyt inntak over tid kan derimot gi helseskader. Fostre og spedbarn er mest følsomme for dioksiner og PCB. Kostholdsrådet ble gitt i 2003 på bakgrunn av nye risikovurderinger.

Fiskelever
Fire - fem fiskemåltider med lever i året vil på sikt øke kroppskonsentrasjonen av dioksiner og PCB med hele 35 prosent i forhold til gjennomsnittlig kroppskonsentrasjon, ifølge beregninger gjort av miljøgiftekspertene i vitenskapskomiteen. Utregningen er basert på eksisterende gjennomsnittsnivåer av dioksiner og PCB i fiskelever, og på at man spiser 30 gram fiskelever per måned i 20 år.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:144
Norsk mat.singelmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.