Sykdom spolerer ferier


Oppdatertdato: 2005-04-11 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Nordmenn er blitt et reisende folk. Men reiselysten har en skyggeside. 3833 tilfeller av smittsomme sykdommer ble ervervet etter utenlandsopphold i 2004. Antallet meldte tilfeller øker hvert år.
Ca. 80 prosent av tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte ved utenlandsopphold. Bakterien kan spres i egg.
90 prosent av disse reiserelaterte sykdomstilfellene er næringsmiddelbårne, det vil si at de oppstår som en følge av at vi har inntatt forurenset mat eller drikke.
Antall sykdomstilfeller er antakelig enda høyere enn de registrerte 3833. I mange av sykdomstilfellene blir det ikke avklart hvor infeksjonene har blitt ervervet. I tillegg er det mange sykdomstilfeller som aldri blir meldt til MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer).
Salmonellose og campylobacteriose er de to klart hyppigst forekommende infeksjonene som rammer nordmenn på reise. Andre mat- og vannbårne sykdommer nordmenn av og til stifter bekjentskap med er yersinose, giardiasis og e. coli enteritt.

Reiser lengre og oftere

Det er flere grunner til at stadig flere nordmenn har med seg uønsket ”ekstrabagasje” hjem.
- Vi reise lengre og oftere enn før, reisetiden er dramatisk forkortet, barn og eldre reiser mer enn tidligere og flere vil ha ”adventure travel”, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Mest syke i Syden og Thailand

De landene nordmenn oftest blir syke i er Spania, Hellas, Tyrkia og Thailand.
- Dette reflekterer hvor vi reiser, sier Vold.
Salmonellose er mest vanlig i Sør-Europa, tett fulgt av campylobacteriose. I Thailand er rekkefølgen mellom de to motsatt.

Fakta om sykdommene

Campylobacteriose

Symptomer: Diaré (kan være blodig), feber og magesmerter. Ca. 20 prosent vil ha symptomer i over en uke. Alvorlige ettersykdommer kan forekomme. Dødsfall er svært sjelden.

Smittemåter: Inntak av mat eller vann forurenset med campylobacter, samt nær kontakt med smittede dyr eller avføring fra disse. Smitte mellom personer kan forekomme.

Behandling: Vanlig behandling for diaré, først og fremst i form av væske- og eventuell salttilførsel. Antibiotika kun ved alvorlige tilfeller.

Salmonellose

Symptomer: Diaré, magesmerter, kvalme, hodepine og feber. Symptomfrihet er ikke uvanlig. Dødsfall er sjelden, men kan forekomme særlig hos spesielt svake personer eller svært unge og gamle.

Smittemåter: Inntak av mat eller vann forurenset med salmonella. Kontakt med smittede mennesker eller dyr, i Norge spesielt ville fugler og piggsvin, samt krypdyr som holdes som kjæledyr.

Behandling: Vanlig behandling for diaré, først og fremst i form av væske- og eventuell salttilførsel. Antibiotika kun ved alvorlige tilfeller.

Kilde til fakta om sykdommene: Veterinærinstituttet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:565
Grillmat.Wok.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.