Sylte er julas favorittpålegg


Oppdatertdato: 2007-12-09 Tema: Pålegg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gilde


Oslo (NW): Nordmenn snur opp ned på matvanene i desember, også når vi velger pålegg på brødskiva. I adventmåneden er det sylte som er favoritten.

– I ukene før jul spiser vi like mye syltepålegg som kokt skinke, som er den suverene bestselgeren ellers i året, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.
I alt spiser vi sylte for om lag 100 millioner kroner i løpet av sesongen. Mer enn fjerdeparten av alt kjøttpålegget vispiser i desember er sylte.

– Forbruket har økt med 20 prosent de siste to årene. Folk flest foretrekker god, gammeldags mat i julen. Tradisjonene står sterkt, også når det gjelder valg av pålegg, sier Nina Sundqvist.

Mange varianter

Sylte lages etter mange ulike oppskrifter, og de lokale variantene har slått særlig godt an de siste årene.
– Hos oss bruker vi de magreste delene av sideflesket, uten svor, sier daglig leder Kåre Paulsen i Thulefjord AS i Bodø, som nylig kapret førsteplassen da Norges beste sylte ble kåret.

Det er kjøttbransjen som står bak konkurransen om å lage den beste julematen. Over 130 produkter i klassene pinnekjøtt, pølse, rull, sylte og syltelabber ble vurdert av landets fremste mateksperter.
– Førsteprisen er ekstra hyggelig fordi oppskriften vår bygger på gamle nordnorske tradisjoner og gode tips fra lokalbefolkningen, sier Kåre Paulsen.

Thulefjord AS kommer til å produsere om lag 12 tonn sylte i år.

Eldgammel tradisjon

Ordet sylte antas å komme fra det tyske ordet Sülze, som har noe med salt å gjøre.

Tradisjonen med å lage sylte går helt tilbake til middelalderen. Som regel brukes kjøtt fra gris som lages til med salt og krydder.
– Når folk slaktet i gamle dager var de veldig opptatt av at ingen ting skulle gå til spille. Til sylte brukte man først og fremst grisehodet sammen med annet kjøtt fra grisen eller andre dyr, sier Kåre Paulsen.

Sylte spises i hele Norge, men oppskriftene kan variere fra landsdel til landsdel.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1235Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.