Syv slag til jul?


Oppdatertdato: 2010-12-15 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Det viktigste er selvfølgelig ikke antall slag vi baker til jul, men å ha glede både av å lage julebaksten og å spise julebakst. Et godt alternativ til de tradisjonelle julekakene er å servere et variert utvalg av brødsorter. Det vil garantert sette en spiss på de lange og gode julefrokostene. Du kan velge å bake selv eller finne de du trenger hos den lokale bakeren.
Brød har tradisjonelt ikke hatt noen hovedrolle i julemenyen, men til ulik bruk trenger vi ulike brød. Grove rugbrød bakt på surdeig passer godt til juleposteien og sursild. Loff er godt følge til kalkun, ost og syltetøy. Julehjerter har vi lang tradisjon for å pynte treet med. Hvorfor ikke bake Opplysningskontorets hjertebrød som passer til ulike kjøttpålegg og som samtidig kan pynte opp julebordet?

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn mener vi bør se på julemåltidet som en helhet. – Når vi velger de beste påleggssortene til jul, bør vi også gå for de beste brødene. Du er garantert suksess om du serverer flere brødtyper til julefrokosten. Her er et forslag til hvordan du kan brødsette julemåltidet ditt.

Opplysningskontorets 7 slag til julefrokosten

Rugbrød med sursild

Rugbrød har vært grunnstammen i dansk hverdagskost i over 1000 år. Rugbrød har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet ypperlig til sild.

INGREDIENSER

Fordeig:
7 dl vann
350 g sammalt rug, fin
400 g sammalt rug, grov
2 dl solsikkekjerner
½ dl linfrø
3 ts salt
1 ½ dl vann
1 pk gjær
200 g hvetemel
4 ss mørk sirup

SLIK GJØR DU
Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer eller natten over.

Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen. Elt deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.

Del deigen i 2 like store emner. Form avlange brød. Legg dem i smurte 2-litersformer. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 25–30 minutt er til brødene fyller formene.

Stek brødene på nederste rille ved på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøles på rist.

Vørterbrød med leverpostei og syltede rødbeter

Nybakt vørterbrød med smør er nydelig julemat. Server vørterbrød med geitost og en kopp kakao. Mmm...

INGREDIENSER
4 ss mørk sirup
2 dl lunken melk
1 pk gjær
½ flaske vørterøl
1 ts salt
ca. 8 dl hvetemel
ca. 8 dl siktet rugmel
1 dl sukker
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 dl rosiner

SLIK GJØR DU
Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca 40 °C. Rør gjæren ut i lunken vørterøl. Lag en relativt løs fordeig av vørterøl/gjærblandingen, salt og siktet hvetemel. La deigen gjære godt opp. Tilsett rugmel, sukker, krydder og sirup/melkeblandingen og elt det hele sammen til en fast og smidig deig. La deigen få heve til dobbelt størrelse.
Elt den om og tilsett rosinene. Del deigen i to eller tre, og form til avlange eller runde brød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover. Legg på plate kledd med bakepapir og etterhev.
Pensle med lunkent vann før brødene settes i ovn ved ca 190 °C i 45 – 50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et matpapir.

For å få en blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene idet de skal ut av ovnen. La dem gjerne få stå litt for åpen dør slik at skorpen tørker igjen.

Grovt hjertebrød med skinke og grov sennep

Bak et hjertebrød til en du er glad i. Brødet smaker godt i tillegg til å være hjertelig…
Overrask kjæresten med et rykende fersk grovt hjertebrød. Lag ett stort hjerte eller to mindre. Du kan også lage flere små hvis du har mange kjærester...

INGREDIENSER
7 dl lettmelk
500 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, fin
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk gjær
100 g smør
1 stk egg til pensling
vann til pensling
mel og havregryn til pynt

SLIK GJØR DU
Rør gjæren ut i melken. Bland gjærblandingen sammen med mel, sukker og salt i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på et lunt sted i 1-1½ time.
Ta deigen ut på melet bakebord og elt den lett sammen. Ta av litt av deigen til dekorhjertet på toppen. Kjevle deigen en centimeter tykk. Skjær ut et hjerte med kniv eller stikk det ut med en pepperkakeform. Form resten av deigen til et stort hjerte på en smurt stekeplate. Pensle dekorhjertet med vann før det festes på brødet så sitter det bedre.
Dekk brødet med et klede, og la det stå et lunt sted i 20-30 minutter.
Pensle brødet med vann og dryss på havregryn på ytterkanten av brødet og mel på dekorhjertet. Dekorhjertet kan også pensles med sammenvispet egg hvis du ikke ønsker å drysse mel på.
Stek hjertebrødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Avkjøles på rist.

Loff med kalkun og waldorfsalat

Bak loff til å servere ved siden av kalkunen, eller med hjemmelaget syltetøy til julefrokosten. En god avrunding på et deilig måltid.

INGREDIENSER
1 kg hvetemel
4 ss smør
50 g gjær
6 dl melk
2 ts salt

SLIK GJØR DU
Ha mel i en bolle og smuldre i smør og gjær. Bland i salt. Tilsett lunken melk, og elt deigen godt til den er fast og smidig. Hev deigen på et lunt sted i en time.
Elt deigen igjen. Form deigen til to avlange brød som legges direkte på en smurt plate eller i en smurt form. Etterhev brødene i 15 minutter. Pensle brødene med egg, og stek dem deretter i 40 minutter ved 200 °C.

Tyttebærbrød til julens gode oster

Imponer med et spennende brød med tyttebærsmak.

INGREDIENSER
Dag 1:
4 dl lunkent vann
60 g sammalt hvete, grov
60 g sammalt rug, grov
70 g hvetekli
1 ss salt
2 ts karve
2 dl tyttebær rørte eller syltet
1 dl hele tyttebær

Dag 2:
1 pk gjær
5 dl vann
1 kg hvetemel

SLIK GJØR DU
Dag 1:
Bland alt i en bolle og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2:
Rør gjæren ut i fingervarmt vann, 37 °C. Deretter tilsettes blandingen fra første dag sammen med hvetemel og vann. Kna sammen, dekk deigen til med plastfolie og sett den til heving til den har fått dobbelt størrelse.

Ta deigen ut på bakebordet og del den i 4 like emner. Elt deigemnene godt og form dem til runde brød. La brødene etterheve på et lunt sted under klede i 30-45 minutter.
Stek tyttebærbrødene ved ca. 225 °C i 30-45 minutter.
Serveringstips: Server tykke skiver med godt smør og brunost.

Fine horn med nyrørt jordbærsyltetøy

Nystekte horn er fristende enten det er til frokost, lunsj, middag eller kvelds. Bak både fine og grove. Egner seg godt for frysing.

INGREDIENSER
60 g smør
3 dl melk
1 pk gjær
400 g hvetemel
1 ss sukker
1 ts malt kardemomme
1 stk sammenvispet egg til pensling
valmuefrø til pynt

SLIK GJØR DU
Bland mel, sukker og kardemomme. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør ut gjæren i væsken. Hell den i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 30 minutter.

Kjevle runde leiver og del hver leiv i passe store spisser, form horn og legg dem på stekebrettet. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø på. Stek hornene midt i ovnen ved 220 °C i 10- 15 minutter.

Grove horn
Bruk samme oppskrift og fremgangsmåte som til de fine hornene, men erstatt halvparten av hvetemelet med sammalt hvete, fin eller grov, og kardemommen med salt. Bruk sesamfrø på toppen.

Julekake med godt smør og brunost

En av mange gleder i julen. Med smør og brunost kan ikke julekaken slå feil i år heller. Prøv selv.

INGREDIENSER
250 g smør
6 dl melk
50 g gjær
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 stk stor pakke rosiner
2 pk sukat

SLIK GJØR DU
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker, salt og kardemomme. Arbeid med deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.
Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 – 40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Ferskt brød i julen

Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:
- Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett.
- Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader.
- Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.
- Ferskt brød til frokost: Kaldhev brødet, ved å lage deigen kvelden før. Neste morgen er brøddeigen ferdig hevet, klar til å bakes i ovnen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2042Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.