
Enten det er avslutning på skolen, i barnehagen, korpset eller for idrettslaget er det ofte en arena hvor foreldrene skal ta med noe som skal deles i fellesskapet. – Mange velger ofte å gå for sjokoladekake eller boller, men det finnes mange andre alternativer. Vi gir deg tips om enkle og raske oppskrifter som er egnet for å dele med en hel gruppe, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen.
Det er ikke alltid man vet hva man skal ta med seg på felles tilstelninger. En god hovedregel er å velge noe som er enkelt å dele med flere. Det finnes mange alternativer å velge i, fra kaker til mer sunne små retter som er godt for både voksne og barn.
-Det er andre ting en sjokoladekake som slår an for store grupper. Pai, wraps og salater er ypperlig på denne årstiden. Og vil du ha med kake finnes det flere alternativ enn sjokoladekake eller boller, som ofte er et vanlig bidrag på slike arrangementer.
-Uansett hva du ønsker å bidra med, er dette enkle retter som egner seg godt til bursdager eller andre felles samlinger, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no som har satt sammen et utvalg av spennende og varierende oppskrifter.
Rabarbramuffins
En deig, to kaker.
1 porsjon
20 - 40 min
Middels vanskelig
Ingredienser
500 g rabarbra
3 stk egg
2 ½ dl sukker
175 g smør
2 ½ dl hvetemel
½ ts bakepulver
Ostekrem:
3 dl vaniljekesam
200 g kremost naturell
2 ½ dl melis
2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Rabarbraen vaskes og renses hvis den ytre delen er grov. Kuttes i staver på 3 - 4 cm.
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
Tilsett smeltet avkjølt smør og sikt i hvetemel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
Røren helles over i bakepapirkledd springform (24 cm) eller muffinsformer.
Stikk stavene med rabarbra ned i røren og fordel de jevnt utover.
Stek kaken midt i ovnen på 175 ºC i ca 40 minutter.
Muffinsene stekes i 15–20 minutter avhengig av størrelsen på muffinsformene.
Ostekremen:
Ha alle ingrediensene i en bolle og visp dem sammen til en luftig krem.
Server kaken lun med ostekremen som tilbehør eller avkjøl kaken og smør ostekremen på toppen.
Gulrotkake med ostekrem
Er det kanskje din tur til å ta med kake på jobben? Da bør du prøve denne. Gulrotkake er en generelt godt likt kake som passer bra til alle anledninger.
1 porsjoner
Over 60 min
Middels vanskelig
Ingredienser
6 stk egg
360 g sukker
150 g smør
300 g hvetemel
4 ts malt kanel
3 ts natron
2 ts vaniljesukker
330 g revet gulrot
Krem:
125 g kremost naturell
60 g smør , romtemperert
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker til luftig og stiv eggedosis.
Smelt smøret og avkjøl litt. Tilsett smøret i eggedosisen.
Bland de tørre ingrediensene og sikt det inn i røren under forsiktig omrøring med en slikkepott. Tilsett revet gulrot under forsiktig omrøring.
Hell røren over i en langpanne (27 x 37 cm) med bakepapir i bunnen.
Stek kaken i forvarmet ovn, midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken før kremen smøres på.
Krem:
Visp sammen alle ingrediensene til en luftig krem. Bre ostekremen over kaken og pynt med gulrotstrimler.
Langpanne: ca 27 x 37 cm
I stekeovnen på 175 °C i ca 30 minutter
Potetsalat med egg
Det er alltid godt med en potetsalat til grillmaten eller på koldtbordet. Prøv denne med egg og gulrot.
8 porsjoner
20 - 40 min
lett
Ingredienser
10 stk kokefaste potet
1 stk liten purre
100 g sylteagurk i skiver
1 stk gulrot
2 stk hardkokte egg
ca 2 dl kesam
ca 3 dl lettrømme eller lett crème fraîche
Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene og avkjøl disse. Kutt potetene i små terninger.
Skyll purren og finsnitt den. Finhakk sylteagurk og skrell guleroten og riv den på rivjern. Kutt opp de avkjølte hardkokte eggene.
Ha det hele i en stor bolle og tilsett kesam og lettrømme/ lett crème fraîche.
Bland at sammen og smak til med nykvernet salt og pepper.
Pynt med litt hakket gressløk eller persille
Grønnsakswraps med feta
Har du lyst på en lett rett som metter litt, kan vi anbefale grønnsakswraps med feta. Saftige tomater smaker fortreffelig med feta, og auberginene gir fylde og god smak til retten.
4 porsjoner
20 - 40 min
lett
Ingredienser
2 stk aubergine
4 stk klase tomat
1 bunt vårløk
3 båt hvitløk
½ dl ekstra virgin olivenolje
1 ss hvitvinseddik
3 ss frisk basilikum
3 ss frisk timian
nykvernet salt og pepper
100 g fetaost
4 stk hvetetortilla
Fremgangsmåte
Kutt auberginene langsetter og tomatene i skiver, ca 1 cm tykke.
Kutt vårløken i mindre biter og finhakk hvitløksbåtene.
Bland sammen olivenolje og hvitvinseddik og hell det over grønnsakene og rør det godt inn.
Stek grønnsakene i flere omganger ved middelsvarme, til de er møre. Tilsett nykvernet pepper og salt mens grønnsakene steker.
Varm tortillas etter anvisningen på pakken.
Fordel grønnsakene i de fire tortillanene med oppskåret fetaost og friske krydderurter.
Tips: Pakk de inn i aluminiumsfolie og server de lune på piknik.
Pastasalat med bacon og fetaost servert med urtedipp
Dette er en frisk og enkel salat som både kan spises til middag eller til lunsj.
4 porsjoner
under 20 min
lett
Ingredienser
400 g pasta hjul
8 skive bacon
½ dl sitronsaft
2 ss finrevet sitronskall
½ dl ekstra virgin olivenolje
20 g finhakket bladpersille
100 g fetaost i terninger
100 g sorte oliven stenfrie
Ca. 200 g ruccula
Fremgangsmåte
Kok pastahjulene ”al dente” i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell over i sil og, og skyll i kaldt rennende vann.
Mens pastaen koker skjæres baconet i tynne strimler og stekes ved middels varme til de er lett brunet. Legges over på tørkepapir slik at fettet får renne av.
Bland sammen sitronsaft, sitronskall, olivenolje og frisk hakket persille.
I en bolle blandes steinfrie oliven,fetaost, rucolasalat og avkjølt bacon og pastahjul. Hell over olivenoljeblandingen og vend den inn.
Ha over litt nykvernet salt og pepper.
Urtedipp
4 porsjoner
under 20 min
lett
Ingredienser
3 dl matyoghurt
1 ss frisk basilikum finhakket
1 ss bladpersille finhakket
2 ss vårløk finhakket
1 båt finhakket hvitløk
nykvernet salt og pepper
Fremgangsmåte
Rør ingrediensene inn i matyoghurt og smak til med salt og pepper. La dippen/sausen stå kaldt i kjøleskapet i ca. 20 minutter, slik at smakene får satt seg.
Salaten serveres med ferskt brød og urtedipp.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1903