Takkebakst er sommermat


Oppdatertdato: 2008-08-12 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Inkognito, Studio Dreyer-Hensley


Sveler er populær fergemat særlig i Møre og Romsdal hvor de blir smurt med smør og brunost, og brettet langs midten. Men sveler er også tradisjonsrik kaffemat. Tørk støv av bestemors takke og stek dine egne sveler med søtt eller salt.

Sveler består av egg, sukker, kefir, hvetemel, natron, hjortetakksalt og smør. De blir vanligvis stekt på takke, men kan også stekes i panne.
Sveler og lignende bakverk har lang tradisjon som kaffemat. Ulike former for svele finner man særlig på Vestlandet. Både navn, oppskrift og hvor tykke de skal være varierer fra bygd til bygd. I gamle dager var det også stor forskjell på hverdag og fest. Til hverdags var det en tykkere ”askaka” med gjærdeig, til søndags var det svele bakt av melk og mel.
Sveler smaker best nystekt. Server svelene med sesongens bær og lettrømme. Prøv en ny vri med mascarpone og tyttebær. Eller erstatt sukkeret i røren med salt og server dem som russiske blinis.

Mormors sveler

10 porsjoner

3 stk. egg
125 g sukker
1 ts natron
1 ts hornsalt
5 dl kefir eller kulturmelk
250 g hvetemel
50 g meierismør

Visp egg, sukker, natron og hornsalt godt sammen. Bland inn syrnet melk, mel og smør. La røren svelle litt. Stek runde kaker i stekepannen eller på takke. Svelene er best når de er nystekte.
Sveler er gode med smør og brunost på. De kan gjerne serveres med rårørte bær og litt lettrømme eller yoghurt naturell oppå. Stek svelene på størrelse med en asjett til formiddagsmat eller små sveler til dessert.

Sveler med mascarpone og tyttebær

4 porsjoner

1 ½ dl hvetemel
3 dl melk
1 ss sukker
2 stk. egg
4 ss smør
1 ts bakepulver
2 dl mascarponeost
2 ss vaniljesukker
3 dl tyttebær
10 blad frisk sitronmelisse

Bland mel og bakepulver. Bland melk, sukker og egg i en bolle. Tilsett mel/bakepulverblandingen og bland til en fin røre. Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pene sveler.
Bland mascarponeosten med tyttebær og vaniljesukker, og pisk til en krem. Hold litt tyttebær igjen til pynt.
Server sveler lagvis med mascarponekrem og tyttebær. Pynt med frisk sitronmelisseblader til slutt.
Om du ønsker kan du smaksette svelene med kanel eller kardemomme, og server gjerne litt tyttebærsyltetøy til som saus.

Blinis med fenalår, rogn og reker

4 porsjoner

10 g gjær
2 ½ dl melk
175 g lyst bokhvetemel eller hvetemel
1 stk. egg
½ ts salt
1 ½ ss kremfløte
2 ss margarin
100 g fenalår
100 g rød lodderogn
100 g pillede reker
1 dl seterrømme
½ stk. finhakket rødløk

1. Rør gjæren ut i lunken melk, ca. 37 °C, og tilsett hvetemel. Rør godt. Skill egget. Ha eggeplommen og salt i deigen. Rør godt. La deigen stå til heving i 3-4 timer. Nå skal deigen ha en tyktflytende konsistens. Hvis den er for tykk, kan du tilsette litt melk.
2. Pisk eggehvite og krem stivt hver for seg. Vend begge deler forsiktig inn i deigen.
3. Stek runde små pannekaker av røren, 7-8 cm i diameter og omtrent 1 cm tykke, på medium til sterk varme.
4. Legg blinisene utover et fat, eller på tallerkener, og smør en liten teskje rømme på hver. Lag tre varianter. En med fenalår, en med rogn og finhakket rødløk og en med reker. Pynt med eventuelt friske urter, og sitron.

PSST:
Bytt ut blinis med svelerøre som du får kjøpt halvfabrikata i poser som du steker i små lapper. Tilsett litt salt i røren.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1379
Norsk mat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.