Takle julestresset bedre med Omega 3


Oppdatertdato: 2004-12-25 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Magnus Thor Magnusson


Desember og julehøytiden er en av de periodene i året da mange nordmenn føler seg både stresset og engstelig. At julen kommer på den mørkeste tiden av året, er med på å forsterke symptomene. Forskning viser at tilstrekkelige mengder av Omega 3 i kroppen kan føre til at vi takler både julestress og depresjoner bedre.

Så mange som 150 000 nordmenn er angrepet av høst- og vinterdepresjoner, mens langt flere - rundt 450 000- får en mildere form for depresjon. I USA er det så mye som 90 prosent av befolkningen som føler seg stresset og engstelig, spesielt i julehøytiden.

Mørketidsdepresjoner har sin naturlige forklaring. Hjernen reagerer på lys og mørke og når vi går inn i mørketiden produseres det mindre av signalstoffet serotonin - også kalt "lykkehormonet". Da snues både rytme og humør på hodet. Serotonin regulerer blant annet kroppens angst og spenningsreaksjoner, og har den egenskapen at det virker beroligende og angstdempende. Det er et faktum at fettsyrer fra fisk og fiskeolje er med på å regulere signalstoffene i hjernen, deriblant serotonin og dette betyr at Omega-3 fettsyrer kan brukes som et kosttilskudd.
Lave serotonin-nivåer i hjernen henger sammen med lave nivåer av Omega 3 fettsyren DHA. Det kan igjen føre til økt stress og depresjon. Hjernen vår består nesten bare av fett, og den viktigste "fettypen" er Omega 3 fettsyren DHA. Denne fettsyren finnes det rikelige mengder av i fet fisk, for eksempel laks, ørret, makrell, sild og kveite
Kanskje er det så enkelt at vi i slike perioder har behov for et ekstra lager med flerumettede fettsyrer. Kroppen vår og spesielt hjernen er avhengig av Omega 3 for å fungere godt mentalt. Kroppen selv kan ikke produsere Omega 3 fettsyren DHA og må få den tilført gjennom maten.

Studier fra blant annet Japan viser at studenter i stressete situasjoner som hadde lave Omega 3 nivå i blodet, ble mer aggressive enn de som hadde høye Omega 3 (DHA - verdier) nivåer. Undersøkelser fra USA av Joseph Hibbeln viser at inntaket av flerumetttede fiskeoljer kan redusere impulsive og voldelig handlinger, mens undersøkelser fra Storbritannia viser at fiskeolje kan være med på redusere problemene i forbindelse med depresjoner.

Nylig ble det også satt i gang et norsk forskningssamarbeid mellom NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) og forskere ved Institutt for biomedisin ved Haukeland Sykehus, der målet er å undersøke linken mellom sjømat og mental helse nærmere.

Du kan selvfølgelig ikke forvente at ekstra tilførsel av Omega 3 fettsyrer umiddelbart fjerner vinterdepresjoner og julestress, men noen ekstra laks, kveite eller ørretmiddager i høytiden kan få deg til å føle deg både lettere til sinns og lettere i kroppen.

Kontaktpersoner:

Professor, dr. med. Clive Bramham, Inst. for biomedisin og Bergen mentalhelse senter
Clive.Bramham@fys.uib.no
55583062

Forskningssjef, professor Livar Frøyland, NIFES
Livar.Froyland@nifes.no
55905110

Seniorrådgiver i EFF Eidis W.Biehler
eidis.biehler@seafood.no
+47 97 59 05 02

STUDIER

Inntak av essensielle fettsyrer kan redusere impulsiv og voldelig oppførsel. Joseph R. Hibbeln 1998. http://www.jerrycott.com/user/Hibbeln%20Violent%201998.pdf

Fiske-olje "mildner" (eases) depresjoner. I undersøkelse fra Swallownest Court Hospital in Sheffield, England, Study from Archives of General Psychiatry, October 2002 vises det at fiske-olje eller fiskespising kan øke effektiviteten og til og med erstatte anti-depressive midler. 70 pasienter mottak en daglig dose av Omega 3 fettsyrer over en 12 ukes periode og erfarte en nedgang i symptomer som bedrøvelse, angst, lav libido, og søvnproblemer.
http://archpsyc.ama-assn.org/issues/v59n10/abs/yoa/10160.html

DHA-Omega 3 fettsyrer kan kontrollere agressivitet i stressede situasjoner. I en japansk studie ble det gitt fiskeolje til en gruppe studenter før eksamen, mens en annen gruppe ikke fikk fiskeolje. Det viste seg at av studentene som ikke hadde fått fiskeolje før eksamen var det 58% flere som var agressive enn gruppen som hadde fått Omega 3 fettsyrer (fiskeolje). Imidlertid viste det seg at når de stressete omgivelsene ble normale igjen (etter eksamen) gikk aggresjonsnivået tilbake til det normale hos begge gruppene.
T. Hamazaki – Toyama University.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:482Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.