Tid for C-vitaminer


Oppdatertdato: 2006-01-25 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker


Akkurat på denne tiden snufses og hostes det mye rundt omkring i norske hjem. Og om en ikke blir frisk med en gang, kan en jo prøve å forebygge litt med mye C-vitaminer. Mange frukt og grønnsaker inneholder store mengder av vitaminet og det kan være lurt å spise mer av disse akkurat nå.

Man kan tåle store mengder av C-vitamin, men dette er individuelt. Vær obs på diare, kramper og andre mageproblemer. Også dannelse av nyrestein kan forekomme ved store mengder. Effekten av store mengder C-vitamin er omdiskutert og det er delte meninger blant eksperter.
C-vitaminer fins i mange forskjellige matvarer som er tilgjengelig i alle matbutikker og selvfølgelig og i pilleform i helsekostforretningen eller apoteket.

Hva er C-vitamin


C-vitamin er ett såkalt vannløselig vitamin(B-vitaminer er også vannløselige). Heter også askorbinsyre. Når de er vannløselige vil det si at de skilles fort ut av kroppen igjen(urin) og derfor trengs det jevne tilførsler av disse vitaminene. Dette i motsetning til fettløselige som lagres bedre i kroppen.
Anbefalt daglig tilførsel er ca 60 mg. 1 appelsin eller 1 kiwi dekker dette pr dag. Røykere bør doble dette.
C-vitamin er nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Det har betydning for immunforsvaret og er en av antioksidantene som beskytter cellene mot skade. Involvert i mange prosesser i kroppen. Virker på veksten og sårheling. Viktig for fettstoffskifte, produksjon av hormoner, binder tungmetaller. Kan dempe irritasjon, smerter, virke beroligende, ødelegge giftstoffer og da spesiellt i store mengder. Demper risikoen for mange sykdommer. Hjelper ved oppsuging av jern.

Mangelsymptomer

Mangel på C-vitamin merkes med dårligere sårheling, lett for rødming, blødning i tannkjøtt, tretthet, slapphet, økt irritabilitet og lite overskudd.
Skjørbuk
Dette er vel noe alle har hørt om. Denne grusomme sykdommen som rammet sjøfolk uten tilgang på friske grønnsaker før i tiden. Denne sykdommen er sjelden idag og melder seg først ved langt fremskreden mangel. Pasienter blir fort friske ved tilførsel av C-vitamin.

Hvor fins det?

C-vitamin finnes mest i grønnsaker, frukt og bær.
Frukt, bær, grønnsaker, poteter. Ikke minst appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, solbær, multer, jordbær, nyper, paprika, spinat, tomater, jordbær, broccoli og kålrot.

Anbefales for

Alkohol og tobakkbrukere, eldre, ved svekket motstandskraft, gravide og ammende, kronisk syke som tar mye medisiner, forebyggende ved infeksjoner og for eksempel forkjølelse. Er du stresset trenger du og ekstra C-vitamin. Ved mangel får man mindre immunforsvar og senere bla anemi.

C-vitamin råd

  • Unngå lang lagring av C-vitamin rike matvarer. C-vitaminet forringes ved lang lagring av ett enzym som oksiderer vitaminet.
  • Forvelling før lagring opprettholder mye av vitamininnholdet
  • Kok grønnsaker med skallet på. koking har en tendens til å ødelegge mye av vitaminet. Bruk lite vann eller dampkoking.
  • Bruk kokevannet til feks supper, sauser ol.
  • Oppbevar grønnsaker kaldt og luftett, særlig hvis det er oppdelt.

Andre gode artikler om C-vitamin

Artikkel hos klikk.no
Slipp billig fra influensaen.

Se og min oversikt over C-vitaminer

Enkle C-vitaminrike oppskrifter med kiwi og appelsin

Enkel fruktsalat

3 epler
1 ananas
2 bananer
Noen druer
3 kiwi
5 klementiner
ca. 75 g mandler
tørket frukt
ca. 3 dl sukkerlake

Frukten renses, deles i biter og blandes med sukkerlake.
Server gjerne med litt vaniljeis til, eller med krem!

Is med Kiwi

3 porsjoner

4 kiwi
1,5 dl kremfløte
2 ss sukker
2 egg

Pisk krem som du blander med eggedosis. Skrell kiwiene, mos dem og bland dette i eggedosiskremen. Frys det hele. Server isen på et underlag av skiver med frisk kiwi.

Paprika og appelsin salat

4-6 porsjoner

6 appelsiner
1 rød paprika
2 ss hakket løk
Salatblad

Dressing:
6 ss olje
2 ss vineddik
1 ts salt
1/4 ts pepper

Appelsiner skrelles og skjæres i tynne skiver. Legges lagvis i en bolle med hakket løk og paprika i tynne skiver. Pynt med grønne salatblad. Dressingen blandes godt og helles over før servering. Passer fint til stekt fisk og kjøtt.

Vitaminbombe- smoothie

3 dl Biola appelsin
1 beger sitronyoghurt
2 ringer frisk eller herm. ananas - frossen
2 mango, i skiver, frossen
1 appelsin, i skiver, frossen
1 gulrot, revet

Kjør den frosne frukten og gulroten i hurtighakker eller foodprosessor til ønsket konsistens. Serveres straks - gjerne i høye glass

Kiwismoothie

2 dl naturell yoghurt
1/2 banan
2 kiwi
eventuelt 2 ts melis

Rens kiwien og skjær den i skiver. Frys skivene et par timer. Kjør kiwi, yoghurt og banan i mikseren til alt er blandet. Hvis du synes det er for syrlig kan du tilsette litt melis. Serveres straks.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:539
Grillmat.Kjøttdeig.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.