Tid for rabarbra


Oppdatertdato: 2009-06-03 Tema: Dessertpai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals, Bengt Wilson, GAU Danmark


Nå er det like før rabarbrasesongen. Og det er de første, sprø stengene som er de beste.
Jeg har funnet noen ideer til mat som gir en god sommerfølelse:

Festsuppe med rabarbra
500 g rabarbra
8 dl vann
1 1/4 dl sukker
1 ss potetmel
litt vann

En herlig frisk rabarbrasuppe er både rask og lett å lage. Serveres varm eller kald, gjerne med vispet krem eller is.

Skrell eventuelt rabarbra og skjær den i biter (ca. 1 ½ cm). Legg rabarbra i kokende vann tilsatt sukker og kok til de faller sammen. Rør potetmel med litt kaldt vann og rør det i den varme suppen og la alt komme til kokepunktet igjen. Serveres varm eller kald.

Rabarbrasuppe med vaniljeiskrem
4-6 porsjoner

1 l vann
300 g sukker
1 vaniljestang
1/2 kg rabarbrastilker
1 ss finskåret mynte
Evt. mynteblader til pynt
Evt. Pene jordbær til pynt
4 - 6 kuler vaniljeis

Kok opp vann og sukker. Snitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frø. Tilsett alt i sukkerlaken. La det få koke ca. 15 minutter. Vask og skrell rabarbraen og skjær i jevne stykker. Ha dem sammen med mynten i kjelen og trekk den bort fra varmen. La den stå til den blir kald.

Rabarbragrøt m/ kremklatt
4 dl rabarbra i biter
1 1/2 dl sukker
5 dl vann
3 ss potetmel
1 ts kanel eller 1 kanelstang

Kok opp rabarbra, halvparten av sukkeret og vann ca. 8 minutter. Smak til med resten av sukkeret og kanel. Hvis du bruker kanelstang skal den kokes med fra begynnelsen av. Rør potetmel ut med 3 ss kaldt vann og tilsett den som en stråle i den kokende massen. Ta eventuelt ut kanelstangen og hell grøten i en pen bolle. Strø på litt sukker slik at det ikke dannes snerk. server rabarbragrøt lunken eller avkjølt med litt vispet kremfløte på.

Riskrem med rabarbra
750 g rabarbra
2-3 dl sukker
3 dl vann
1/4 ts salt
1 1/2 dl langkornet ris
3 dl kremfløte

Vask og rens rabarbraen og skjær den i 2-3 cm brede biter. Legg rabarbrabitene i en ildfast form og dryss sukkeret over. Dekk formen med aluminiumsfolie. La formen stå i stekeovnen ved 200 C i 30 minutter, eller til rabarbraen er godt mør.

Sil av det meste av saften. Saften kan enten brukes som drikke, eller kokes inn til en sirupsaktig konsistens ved sterk varme, og blandes med rabarbraen igjen. Dette vil gi desserten ekstra god smak. La rabarbraen bli kald.

Kok opp vannet og saltet og ha risen i. La den koke 20 minutter ved svak varme. Avkjøl risen.

Det enkleste er å koke både rabarbra og ris dagen i forveien og la begge deler stå kjølig til desserten skal blandes.

Visp fløten stiv. Bland risen og kremen godt sammen. Vend rabarbramosen i til slutt. Det er best når blandingen ikke er helt jevn.

Rabarbrapai med eggekrem
Paideig:
150 g smør
350 g hvetemel
50 g sukker
3 eggeplommer
3-4 ss kaldt vann

Fyll:
1 kg rabarbra
3 dl sukker
2 ss potetmel

Eggekrem:
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna

Smuldre sammen smør, mel og sukker. Elt inn én og én eggeplomme, og spe med vann til fin konsistens. Sett paideigen kaldt i 1/2 time.

Kjevle ut deigen til en leiv og kle formen. Skjær vekk overflødig deig. Skrell rabarbraen, skjær den i 2-3 cm lange biter og fordel dem i formen samen med sukker og potetmel. Kjevle ut resten av paideigen og skjær lange strimler med en bakkelsspore. Legg strimlene som et gitter over paien. Pensle gitteret med sammenvispet egg og stek paien ved 200 °C i ca. 30-40 minutter. Server paien lun med eggekrem ved siden av.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:258
Info.Bringebær.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.