Tid for selvplukk av bringebær!


Oppdatertdato: 2005-08-01 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Astrid Hals


Nå som bringebærsesongen er over oss, er det en god ide å plukke disse bærne selv. Mange som dyrker bringebær her i landet har selvplukk av bær, og smaken er snart like god som de ville. Og det er ikke mye som slår nyrørte bringebær med sukker på nystekte vafler!

Bringebær

Det fins nå flere typer bringebær som dyrkes i Norge. Og Søndre Bjerkerud gård i Buskerud har hele 13 sorter for salg og selvplukk. Noen timer med selvplukk er en fin måte å få tak i disse delikatessene og samtidig en avveksling fra en travel hverdag.

Bringebær har vært kjent og spist så lenge det har bodd folk i Norge. Så langt tilbake som fra steinalderen har man funnet så store mengder bringebærsteiner på et sted at det antakelig er avfall etter saftpressing. Bringebær inneholder ikke stoffer som gjør at de holder seg slik som f. eks. molte og tyttebær. Det var derfor ikke lett å oppbevare dem i gamle dager, da folk hadde lite eller ikke noe sukker. Derfor ble de nok for det meste spist ferske.

Enkelte laget likevel kokt, sur saft og surt syltetøy av bæra. Når de kokte lenge, slik at det meste av vannet dampet bort, ble syltetøyet mer holdbart.
Noen laget også vin av bæra. Men folk i Norge laget nok oftere te av bladene enn vin av bæra. Den ble brukt til medisin, og den ble brukt til drikke til maten.

De som hadde råd til sukker, laget saft og syltetøy som var mer holdbart. Etter hvert som sukker ble mer vanlig rundt århundreskiftet, var det nettopp bringebær som var blant de første bæra som ble saftet og syltet.
Det var i klostrene i middelalderen at de begynte å dyrke bringebær. Munkene der hadde mye ansvar for folk som var syke, og bringebær var kjent for å kunne hjelpe mot mange plager. Og munkene var glade i det som smakte godt. Derfor ble bringebær dyrket i klosterhagene sammen med andre urter og matplanter.

Bringebæroppskrifter

Her følger noen ideer til hva man kan bruke bringebærne til.

Kokt Bringebærsyltetøy

2 liter rensede bringebær (1 kg)
6 dl sukker (500 g)

Skyll bringebærene før hemsen fjernes. Fjern eventuelle skadede bær.
Legg bærene lagvis med sukkeret i et kokekar. La det stå i 1-2 timer eller kjølig over natten, slik at bærene safter seg.
Varm bærene langsomt på svak varme under lokk, rist litt på kokekaret av og til. Kok bærene forsiktig under lokk i ca 10 minutter.
Trekk kokekaret fra varmen. La det stå en stund og fjern eventuelt skum.
Øs syltetøyet opp i rene varme glass, helt opp til kanten. Sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.

Frysetøy

1 kg bringebær
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Bringebærgrøt

250 g friske eller dypfryste bringebær i skiver
2 dl rød saft
4 dl vann
3 ss potetmel

Legg de friske eller utinte, dypfryste bærene i en bolle.
Bland saft, vann og potetmel i et kokekar. Rør med jevne, rolige tak mot bunnen til det koker opp. Hell oppkoket over bærene i bollen med en gang. Dryss litt sukker over så den ikke får snerk. Hvis bærene er dypfryste, røres det i grøten et par ganger slik at de tiner raskere.
Server grøten avkjølt eller kald med melk.

Bringebærsaft

Pr kg bær:
1 dl vann

til 1 liter saft:
300-400 g sukker

Bær til saft må være fullmodne. Da får vi mest saft, og smaken blir finest. Man kan lage saft av en enkelt sort bær, eller blande flere sorter.

Vask bærene og ta bort de mugne og råtne. Det er ikke nødvendig å rense bærene for stilker.
Kok bær og vann ved svak varme. La dem trekke under lokk til de har saftet seg godt. De har da falt sammen og har skiftet farge, men de bør ikke koke i stykker.
Vri silklede opp i kokende vann, hell bærmassen i og sil saften fra. La bærene stå et par timer, men ikke så lenge som til neste dag. Det går ut over C-vitaminet.

Bærene kan også dampsaftes uten vann.
Mål saften, kok den opp og la den koke ca 5 minutter under lokk.

Tilsett sukker. Vi trenger mest sukker hvis oppbevaringsrommet ikke er helt godt. Gi det et raskt oppkok av skum.
Fyll saften på rene, varme flasker. Kork dem etterhvert. Ha lakk eller parafin over korkene.

Min barndoms bringebærpai

Paibunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann

Eggekrem:
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna
1 kurv bringebær
blader av sitronmelisse

Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig, gjerne i en matprosessor. Trykk deigen ned i paiformen og prikk godt med gaffel. Stek i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter til bunnen er svakt gyllen.

Kok opp melken med vaniljestang (splittet på langs) Skrap gjerne ut vaniljekornene. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Spe litt av den kokende melken i eggedosisen. Ha alt i kjelen, også maisenna. Rør hele tiden og varm opp til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Fyll den avkjølte paibunnen med eggekrem og pynt med bringebær og sitronmelisse..

Bringebærmousse

5 dl bringebær
3 ss vann
4 ss sukker
4 plater gelatin
3 dl kremfløte
2 ss sukker

Knus bærene. Du kan godt bruke en food processor eller hurtigmikser.
Rør bringebær, vann og sukker godt sammen.
Gni blandingen gjennom en sikt, slik at du får fjernet de små steinene.
Bløt gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Klem det meste av vannet ut.
Legg gelatinplatene i en kopp og smelt dem i vannbad. Du kan også bruke mikrobølgeovn til dette.
Visp kremfløten stiv med 2 ss sukker.
Rør gelatinoppløsningen i bærmosen, og bland kremen forsiktig i. Fordel massen i porsjonsglass, eller fyll den i en form som er skylt med kaldt vann.
La moussen stå i kjøleskapet i to-tre timer.

Bringebærsorbet

500 gr bringebær
1/2 liter sukkerlake

Bringebær kjøres på blender med sukkerlake, siles og kjøres i ismaskin.

Bringebærterte

Bunn:
250 g knuste fullkornkjeks
125 g smør

Mousse:
450 g bringebær
200 g sukker
4 egg
3 dl kremfløte
1 ts kanel
3 plater gelatin

Glassering:
1 dl bringebærmos
1 ts gelatin

Pynt:
noen bringebær
1 eggehvite
sukker

Smør bunnen av en rund 26 cm springform. Smelt smør og bland med kjekssmuler. Dekk bunnen med det. Trykk kjeksen godt ned.
Varm forsiktig bringebær og 50 g sukker til sukkeret er smeltet. Mos i hurtigmikseren og press mosen gjennom en sikt. Hold av 1 dl mos til glassering.

Skill eggene. Pisk eggeplommene med resten av sukkeret og kanel til eggedosis.
Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Rør oppløst gelatin i bringebærmosen. Rør mosen forsiktig i eggedosisen.

Pisk fløten tykk og rør den forsiktig i mosen. Pisk eggehvitene stive og skjær dem i mosen. Fordel moussen over kjeksbunnen. Overflaten skal være jevn. La terten stå kaldt til moussen har stivnet.
Lag glassering. Løs opp gelatin i litt vann i vannbad. Bland oppløst gelatin og resten av bringebærmoussen, og hell dette over moussen. Vend litt på formen slik at overflaten blir helt og jevnt dekket. La formen stå i kjøleskapet.

Løsne terten fra formen med en varm kniv som føres langs kanten. Fjern ringen.
Pynt med noen bringebær som først dyppes i eggehvite og så rulles i sukker.

For dere som bor i nærheten og som ønsker å plukke bringebær, ta kontakt med Søndre Bjerkerud gård i Buskerud

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:644
Info.Grønnsaker.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.