Tid for tidligkål


Oppdatertdato: 2004-05-25 Tema: Kål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ingunn Vågen, Planteforsk,


Et av årets delikatessehøydepunkter er her: Tidligkålen. Små, løse og delikate hoder, som smelter på tungen når de er kokt i 5-6 minutter.
Tidligkålen skal altså være liten og løs. Hodene skal nettopp ha knyttet seg, kålen skal ikke ha stått i åkeren til hodene blir harde og kålen blir hvit inni.

Sesongen for norsk tidligkål begynner i siste halvpart av mai og strekker seg utover i juni. Gartner Vignes mener imidlertid at vi godt kunne levert delikatessen tidligkål gjennom hele sommeren. Da kunne den like gjerne hete salatkål. Poenget er bare å høste den tidlig nok, før hodene blir harde.

Tradisjonen tro høstet gartner Ole Vignes i Grimstad den første kålen 18. mai.

- Når kålhodene blir over 500 gram, spiser jeg dem ikke lenger, sier Vignes.

Grimstaddistriktet har tradisjonelt vært et av de viktigste områdene for tidligkålproduksjon. I de senere årene har Grimstad blitt nesten enerådende på tidlig potetproduksjon i Norge, og dyrkingen av tidligkål har dermed gått noe tilbake. Vignes holder imidlertid stand. Tidligkål produseres også i Brunlanes i Vestfold, og i Rogaland. Det er alltid litt kniving om å være først ute med tidligkålen, og i år var det rogalendingene som var tidligst.

Ikke alle har klart for seg at tidligkål og sommerkål er to vidt forskjellige ting. For å sitere Vignes, som setter det litt på spissen: ”Tidligkål er en delikatesse, mens sommerkål er kål.” Den importerte kålen vi har fått så langt i år er typisk sommerkål: Store, ganske harde hoder. Tidligkålen derimot, har små løse delikate hoder, nydelig spist rå som salat, og smelter på tungen når den er kokt i 5-6 minutter.

Grønnsakforsker Ingunn Vågen ved Planteforsk Landvik i Grimstad er enig, og betegner tidligkålen fra Vignes som et kulinarisk høydepunkt.
- Prøv gjerne tidligkålen rå som salat. Rucculasalat er for eksempel blitt veldig populært, men det mange ikke vet er at den ikke hører til salatfamilien, men derimot er i slekt med kålen. Kålvekstene har også den fordelen at de inneholder store mengder av stoffer som virker positivt på helsa vår, og virker forebyggende spesielt mot mange typer kreft, sier Vågen.

For 10 år siden plantet Ole Vignes kålen rundt 1. april, men våren er blitt tidligere. I de senere år har kålen blitt plantet 20. mars. Vignes bruker overhodet ingen sprøytemidler i tidligkålproduksjonen. Det er for tidlig både for skadedyr og soppsykdommer, og ugraset bekjempes altså mekanisk.

Prøv gjerne disse sommeroppskriften med tidligkål/sommerkål.
Kokt kål på sommerens vis
1 porsjoner
1/2 sommerkål
ca. 50 g sjampinjong
ca. 50 g bacon
2-3 stk. asparges
2 tomater

Kålen skjæres i to skalker som smørdampes og legges opp på serveringstallerkenen. Sprøstekt baconbiter og sjampinjongskiver legges opp. Til slutt legges dampet asparges og tomatbåter på. Litt stekefett dryppes over.

Kylling med sommerkål
4 porsjoner
1 grillet kylling
200 g sommerkål
4-6 små gulrøtter
2 epler
saft av 1/2 sitron
1 ss vann
1 ss sukker

Rens kyllingen og skjær den i skiver. Finsnitt sommerkålen og fordel den på tallerkener. Legg på kyllingskivene.

Bland revne gulrøtter og epler og legg dem ved siden av kyllingen. Hell over sitronsaft smakt til med vann og sukker.

Server brød til.

Sommerkål med spekemat og Bulgur med tomat
Spekemat
1 sommerkål i fine strimler

Dressing:
1 hakket chili
1 fedd hvitløk hakket
1ss sukker
2 ss fersk presset sitron
2 ss thailandsk fiskesaus
2 rødløk i tynne skiver

2 ss jordnøttolje
3 ss fersk koriander hakket

Bulgur:
3 dl bulgur
4 1/2 dl vann
1 ts salt
2 tomater
2 ss løk finhakket
3 vårløk
2 ss olivenolje
1 ss smør
1/2 lime
hakket basilikum

Assortert spekemat etter eget ønske, ca 90 g pr person.

Dressing:
Bland alle ingrediensene til dressingen, untatt oljen. Bland i kålen og la den stå å trekke en stund. Smak til med salt, pepper og bland i oljen Masse sherrytomater til pynt.

Bulgur:
Kutt et kryss i toppen av tomatene og legg i kokende vann til skallet begynner å løsne. ( ca. 15 sekunder ) Tomatene tas opp og legges i kaldt vann til avkjøling. Skallet trekkes av og tomatene deles i båter. Rens bort innmat og rester av stilk. Skjær deretter tomatene opp i små terninger.
Kok opp vann og salt, tilsette bulgur og gi det et oppkok. Ta bulguren av platen, dekke med lokk og la den trekke ferdig i ca. 20 min. Løk freses i olje uten å få farge og has i bulguren.
Smak til med salt, pepper og limejuice. Terninger av tomat blandes inn rett før servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:266
Julekaker.Produkttester.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.