Tidenes største sjokolade-egg


Oppdatertdato: 2007-03-25 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Denne påsken er det satt ny norsk rekord i gigantisk sjokoladeegg. Egget er over to meter høyt, og det måtte så klart en franskmann til.

Kjempeegget står til allmenn beskuelse i håndverksbakeriet United Bakeries midt på Karl Johan i Oslo.

– Jeg tror vi trygt kan si at dette også er det største sjokoladeegget som noen gang er laget i Skandinavia, sier Pierre Xavier Chinniah i United Bakeries. Han har laget egget sammen med sin kollega Laurent Agud.

Opp og ned

Med mindre du selv står oppført i Guinness’ rekordbok, må du se opp for å kunne beskue hele egget. Den nøyaktige høyden er 2,15 meter. Omkretsen er 1,20 meter.

Fremstillingen av egget er noe tilnærmet ingeniørkunst. Inni er det hult, mens sjokoladen bare er 3-4 centimeter tykk. To enorme halvdeler støpes i kjempeformer og skjøtes sammen etterpå.

For at det skal gå bra må sjokoladen først smeltes på 45 grader, så kjøles til cirka 26 grader, for så å varmes opp til 31-32 grader. Avvik fra dette gjør sjokoladen ubrukelig.

Så lite som mulig

Så hører det også med til historien at Chinniah er sjef og trener for det norske konditorlandslaget

– Det er ingen veldig stor sak å lage så store egg hvis man bare fyller formene helt opp og egget blir bestående av massiv sjokolade. Det vanskelige består i å bruke så lite sjokolade som mulig, sier Chinniah.

Da han har laget en litt mindre variant for en del år tilbake, brukte han nesten 500 kilo sjokolade. Denne gangen brukte han bare 300 kilo.

– Vi begrenset oss også i bruken av kakao, cirka 70 prosent. Grunnen er at sjokoladen da beholder litt av den elastisiteten den trenger for at det ikke skal gå galt når halvdelene skjøtes. Også store bygninger konstrueres for å tåle bevegelse, sier Chinniah.

Stort i Frankrike

United Bakeries-folkene innrømmer gjerne at de lager kjempeegget fordi de mener det er lov å være litt gal. Men også fordi de ønsker å vise fram godt håndverk. I de nye bakeriene de har åpnet i Oslo den siste tiden, er det franske håndverksbakertradisjoner og fransk sjokolade som står i høysetet.

– Sjokolade er veldig stort i Frankrike. Vi merker at interessen tar seg opp i Norge også, sier Chinniah.

Interessen kan blant annet ha blitt vekket av filmen Chocolat, som gikk for fulle saler for få år siden. Unge Vianne Rocher (Juliette Binoche) ankommer en liten landsby, som hun etter hvert setter helt på hodet med sjokoladeferdighetene sine.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1060Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.