Tidlig jul på tallerkenen


Oppdatertdato: 2009-12-14 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


Oslo (NW): Matglade nordmenn tar jula på forskudd, viser nye tall. Salget av typisk julemat skyter fart stadig tidligere. – Folk ønsker å prøve både julepålegget og tradisjonsmiddagene vi forbinder med jul tidligere enn før, sier merkevaresjef Agneta Lindén Moen i Gilde.
Salget av Gildes juleskinke er nå 20 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Medisterkaker har økt med 40 prosent. For julepølse er økningen tre prosent.

– Også salget av fersk ribbe ligger høyere enn i fjor. Det er tydelig at mange ønsker å prøvesmake julemåltidet allerede tidlig i adventstiden, sier Lindén Moen.
Til sammen spiser nordmenn om lag 5000 tonn ribbe i løpet av julematsesongen. Forbruket av julepølse er drøyt 1600 tonn, mens vi forsyner oss med rundt 750 tonn medisterkaker.

Ny trend

Også julepålegg er populært lenge før det egentlig er jul.

– Salget av typisk tradisjonspålegg som lammerull, sylte og ribberull var opp mellom åtte og ti prosent allerede før månedsskiftet, sier Lindén Moen.
Hun mener det er en klar trend at folk vil kose seg med jul mye lenger enn de siste par ukene av året.

– Denne utviklingen har forsterket seg de siste årene. Det store tidligsalget av julemat må nok ses i sammenheng med denne trenden, sier Agneta Lindén Moen.
Den samme tendensen vises i undersøkelsene Opplysningskontoret for kjøtt (OFK) gjennomfører for å kartlegge matvaner og holdninger.

Raskt og enkelt

– De siste tre årene har den tidlige bruken av julemat vært klart økende. Ribbe er nok den julemiddagsretten som spises oftest i ukene før jul, sier direktør Anne Mari Halsan i OFK.
Hun tror færre julebord på jobben kan være en av grunnene til at mange koser seg med tradisjonsmat hjemme i førjulstiden. Også tips og inspirasjon gjennom matprat.no kan ha betydning, tror hun.

– Av juleskinke, medisterkaker og julepølse kan man jo lage enkle og raske retter som passer fint for mange i en hektisk førjulstid, og på matprat.no er hverdagsmat med juleprodukter populært stoff, sier Anne Mari Halsan.
Selv om det er blitt vanlig å teste julematen på forhånd, er det også mange som helst vil vente.

– Nesten halvparten ønsker egentlig å drøye helt til jul, ifølge en undersøkelse vi gjorde i fjor. Men de siste salgstallene for julemat kan jo tyde på at denne gruppen minsker i antall, sier Anne Mari Halsan.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1790
Grillmat.Hverdagsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.