Tidlig og kort eplesesong


Oppdatertdato: 2011-10-07 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen


Lier (NW): Nå er de norske eplene her! Men vær rask, for sesongen blir kortere og avlingene mindre enn vanlig. Kvaliteten på eplene er likevel fullgod.
Varme i april satte fart i epleblomstringen, og derfor blir eplene modne et par uker før normalt. På grunn av dårlig sommervær i Sør-Norge blir avlingene en god del mindre enn vanlig.

– Totalt blir det nok snaut 6000 tonn norske epler som finner veien til butikken i høst, mot normalt over 8000 tonn, sier Knut Amund Surlien, eplebonde i Svelvik og kulturansvarlig for epler i Gartnerhallen.
Den største avlingssvikten har rammet Hardanger. Der har mye regn ført til svak bestøvning. Hagl har også ført til at mer epler enn vanlig går til juiceproduksjon.

– De norske eplene som kommer i fruktdiskene holder god kvalitet. Det er bare å nyte saftige, sprø og ferske norske epler de neste ukene, sier Surlien.

Stor utvikling

Til tross for færre epler i år, skjer det mye positivt i næringen i Norge. Dyrkere har gjort en kraftinnsats for å heve kvaliteten på eplene.

– Trærne plantes tettere enn før, og de har kortere grener. Det betyr færre, men bedre epler på hvert tre.
Sortering og pakking er også rasjonalisert og forbedret. Nå finnes det bare en håndfull større fruktpakkerier i Norge. Gårdspakkerier er det slutt på.
Eplene går gjennom en teknisk mye mer avansert kontroll og sortering enn før. De beste eplene selges i sekspakninger, som har blitt en stor suksess.

– Etterspørselen etter norske epler øker, og folk vet gjerne hva de vil ha. Aroma, Discovery og Summerred er de mest populære eplesortene her i landet nå, sier Knut Amund Surlien.
Det forskes mye, og ti helt nye sorter ble plantet ut for prøveproduksjon i fjor.

Lang historie

Epler er for nordmenn frukt nummer én, og har vært det lenge, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Det er funnet eplekjerner i Osebergskipet. Gravensten-epler er dyrket i Norge i 240 år og er fortsatt en av de mest populære sortene, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret.
Epler har vært matemne for folk helt fra steinalderen, og for 2000 år siden begynte romerne å foredle fram ulike eplesorter. I dag har vi 8000 forskjellige eplesorter i verden. Det er den frukten det omsettes mest av på verdensbasis. Hver nordmann spiser 13 kilo epler i året

’’An apple a day keeps the doctor away’’ er et kjent uttrykk, og all forskning underbygger at epler gir god helsegevinst.

– Nyt eplene nå. De norske eplesortene som produseres i dag er aller best når de er ferske og sprø, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2283Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.