Til bords i Babettes Gjestebud


Oppdatertdato: 2004-12-09 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I en tid hvor vi svømmer over av kokebøker, har vi underlig nok hatt lite fokus på hva et måltid handler om. Hva er det vi søker bak all denne oppmerksomheten om mat?
”Til bords i Babettes Gjestebud” setter fokus på måltidsfellesskapet og gir leseren både en litterær og praktisk tilnærming til temaet.

I Babettes gjestebud er måltidet den sentrale hendelsen. På en mesterlig måte formidler Karen Blixen innsikt og kunnskap om måltidets muligheter, der både livsglede, fellesskap, skjebne og forsoning er viktige stikkord. Novellen kan leses på mange måter, men felles for alle lesemåter er understrekningen av det ”under” som skjer i fellesskapet mens de spiser og drikker.
I boken beskrives også selve menyen, og til hver rett er det gitt to alternativer tilpasset vår tid. Det finnes ingen fasit i gourmetverdenen, og boken oppfordrer til selv å være søkende etter den gode smak og de gode kombinasjoner. Og la hjertet vise vei.
Men her gis likevel en rekke praktiske råd og vink, om alt fra valg av viner, oppbygging av et måltid og sammensetting av ingredienser til selve gjennomføringen av selskapet. Men kanskje det viktigste handler om åpenhet og fellesskap – og ydmykhet nok til å være den gode vert.

Til bords i Babettes Gjestebud er ikke en vanlig kokebok. Det er først og fremst en bok om måltidets muligheter. I en postmoderne tid hvor privatiserings- og individualiseringsprosesser griper om seg, synes det gode bordfellesskapet, både i familien og blant venner å være en sjeldenhet. Derfor blir vi ikke bare mer ensomme, men også mer egosentrert.
Bordfellesskapet har evnen til å omdanne natur til kultur. Det skjer ved at måltidets ingredienser forvandles fra råvarer til vakre og smakfulle retter. Men det skjer i ennå større grad ved at deltakerne forvandles fra en gruppe enkeltindivider til sosiale fellesskap. I dette fellesskapet er det rom for å møtes som den vi er og rom for å nå hverandre som dem vi vil være. Der vi er inkludert og ikke minst – der vi er sett.
Vi håper boken kan være en inspirasjon til å dyrke frem bordfellesskapet både i hverdag og fest. Det vil uten tvil gi oss et rikere liv.

Innhold:

Forord
5 Karen Blixen

7 DEL 1 Babettes gjestebud (Sverre dag Mogstad)

13 DEL 2 I Babettes gjestebud (Karen Blixen)

Novellen (Sverre Dag Mogstad)

47 Tolkninger

65 Måltidets muligheter

85 DEL 3 Til bords

Babettes måltid (Odd Ivar Solvold)

99 Å invitere til selskap

Fakta

Forfattere: Karen Blixen Dag Sverre Mogstad Odd Ivar Solvold
Tittel: Til bords i Babettes Gjestebud
ISBN 82 92496 114
160 sider, stort format
Illustrert med bl.a. bilder fra filmen
Pris kr 385,-.

Boken har fått pris for beste norske matbok med litterært innhold

GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2004

You are the Winner

Your book

Til Bords I Babettes GjestebudKaren Blixen, Sverre Mogstad, Odd Ivar Solvold

Is the Winner
For the Gourmand World Cookbook Awards 2004

In the category

Best Food Literature Book
for Books in Norway


The winners in each language will compete against winners in the same category in other languages. The Best in the World will be announced in Grythyttan, Province of Orebro, Sweden at the Gala Dinner of February 11, 2005, in the presence of the King of Sweden.

The list of winners in all languages will be available at our web site:
www.cookbookfair.com

CONGRATULATIONS!!


For more information
Edouard Cointreau
Gourmand World Cookbook Awards
Pintor Rosales, 36
28008 Madrid-Spain
Tel: +34 91 541 67 68
Fax: +34 91 541 68 21
e.mail: icr@virtualsw.es

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:455
Grillmat.Dressinger.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.