Til kamp mot kjedelig matpakke


Oppdatertdato: 2004-08-30 Tema: Matpakke Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Mange barn har fått like lange arbeidsdager som sine foreldre, ikke minst med innføringen av SFO. Men mens de voksne ofte kan benytte kantinetilbud - eller i det minste har tilgang til en kaffetrakter, en mikrobølgeovn og et kjøleskap, er ungene henvist til matpakker. Som, til foreldrenes fortvilelse, ofte ikke blir spist.

- Ungene trenger mer ordentlig mat og de trenger bredere sammensatt mat. Det er på tide å tenke nytt når det gjelder matpakken, slik at den blir både mer fristende og mer ernæringsmessig riktig, sier Vibeke Bugge, som er ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Bruk bokser
- Barna trenger minst to måltider i løpet av skoledagen, sier Bugge, som anbefaler at man sender med ungene minst to matbokser.
- Gå til innkjøp av en haug bokser med tett lokk og noen drikkeflasker. Bruk av gårsdagens middagsrester - og bruk fantasien. Ett av måltidene kan gjerne bestå av annet enn brødskiver. Det gjør også matpakken mer variert og fristende. Kjøttboller og litt rødbetsalat, en mettende pastasalat, skinkeskiver og potetsalat eller pølsebiter og litt makaroni i en boks og tomatsuppe på termos, er noen forslag. Husk at ungene trenger proteiner. Både proteiner og fiber gir god metthetsfølelse og forebygger småspising, sier hun.
Grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, hører også med. – Sukkerfri drikke er også viktig. Sett en drikkeflaske med en tredjedel vann i fryseren kvelden før. Fyll så opp med friskt vann neste morgen, gjerne smakssatt med lime, appelsin, sitron, mynte sitronmelisse eller agurk, så har barnet kaldt, godt vann hele dagen, sier Bugge.

Frukt og melk

Frukt og grønnsaker bør også med i matpakken.
- Minigulrøtter er ofte mer populære enn vanlige gulrøtter. Mange barn liker dessuten råkost. Enkeltpakninger med pålegg, for eksempel makrell i tomat, går gjerne ned på høykant. Du kan også variere brødmaten med grove frokostblandinger uten for høyt sukkerinnhold. Tilsett gjerne nøtter og tørket frukt, sier Bugge, som dessuten anbefaler skolemelk- og skolefruktordningen på det varmeste.

Noen forslag til "middagsmatpakke":


1. Rester av wokete strimler av magert kjøtt og grønnsaker i pitabrød
2. Tykke skiver kokt skinke med waldorffsalat eller ananasringer
3. Pastasalat med kokte erter, mais, gulrøtter, samt kjøttboller, skinke eller oppklippet, stekt bacon
4. Wraps med pølsebiter og grønnsaker.
5. Lomper rullet sammen rundt røkelaks, pastrami eller varmrøkt biff
6. Spekemat med potetsalat
7. Termos med suppe eller varmt vann til varianter av "Rett i koppen"

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:344
Info.Grønnsaker.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.