Tilberedning av mat i mikrobølgeovner


Oppdatertdato: 2004-05-04 Tema: Mikro Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bestbuy.no


Hvordan skiller oppvarming av mat i mikrobølgeovner seg fra tradisjonell oppvarming? Reduseres næringsinnholdet i maten? Blir sykdomsfremkallende bakterier drept? Hva med oppvarming av spedbarnsmat eller morsmelk? Hvilken type emballasje er egnet? Er det strålefare i forbindelse med mikrobølgeovner?

Skånsom tilberedning
Vitenskapelige undersøkelser viser at oppvarming av mat i mikrobølgeovn ikke gir økt helserisiko med hensyn til dannelse av skadelige stoffer. Undersøkelser viser også at næringsstoffer bevares like godt eller bedre enn ved vanlig koking og steking. Mat som tilberedes i mikrobølgeovnen kan beholde mer av vitaminer og mineraler, fordi mikrobølgeovner koker maten raskere og fordi det kan tilsettes mindre vann enn ved tradisjonell koking.

Mikrobølgeovner av nyere dato har ofte flere ulike stekemuligheter. De kan ha grillelementer og "innebygd" stekepanne som gir undervarme. Ved all steking, grilling og baking kan det dannes nye stoffer, hvorav noen kan være kreftfremkallende. Disse stoffene kalles stekemutagener. Tilberedning av mat i mikrobølgeovn er en skånsom tilberedningsmetode, som gir mindre sannsynlighet for dannelse av stekemutagener enn tradisjonell steking og grilling.

Sørg for at maten blir gjennomvarm
Mikrobølgene virker annerledes enn vanlig oppvarming, hvor varmen fordeles jevnt i flytende produkter. Avhengig av størrelse, fasong og blant annet fordeling av fett og vann i matvarene, kan det oppstå varme og kalde områder ved oppvarming i mikrobølgeovn. For å bli kvitt eventuelle sykdomsfremkallende bakterier i maten, er det viktig at temperaturen kommer opp i minst 75° C i hele retten. Det er derfor viktig å røre eller riste i maten underveis slik at den blir gjennomvarm.

Generelt er det viktig å følge bruksanvisningen fra leverandøren av mikrobølgeovnen. Denne skal gi veiledning med hensyn til styrkeinnstilling og tilberedningstid for ulike matvaretyper. Det er nødvendig å prøve seg frem og gjøre egne erfaringer med den enkelte ovn for å finne korrekt tid og effekt. Endring av f.eks. porsjonsstørrelsen vil gi en vesentlig endret tilberedningstid. Dobbelt mengde krever nesten dobbelt tid. Matens temperatur før den settes i ovnen har også betydning for tilberedningstiden.

Opptining og oppvarming i to trinn
For å sikre at varmen fordeles jevnt i maten, er det viktig at tilberedning av frosne matvarer foregår i to trinn. Totrinnsmetoden sikrer dessuten et bedre smaksmessig resultat:

1. trinn
a. Opptining i mikrobølgeovn.
b. Etterfølgende hviletid. Hviletiden bør være minst like lang som opptiningstiden.

2. trinn
a. Koking/endelig tilberedning i mikrobølgeovn.
b. Etter oppvarmning skal kjøtt og ferdigtilberedte retter igjen hvile, til varmen har fordelt seg i hele retten.

Overoppheting av vann
Overoppheting av vann i en kopp kan resultere i at vannet får en temperatur høyere enn koketemperatur, uten at det ser ut til å koke. Dersom overoppheting har skjedd, kan en liten forstyrrelse eller bevegelse, som f.eks. å ta i koppen, eller å helle en teskje med pulverkaffe i vannet, medføre en eksplosjonsartet sprut av vann ut fra koppen. Dersom pulverkaffe, sukker eller lignende tilsettes før vannet varmes, reduseres risikoen betraktelig. Overoppheting unngås best ved å ikke bruke unødig lang tid for oppvarming av vann eller væsker i mikrobølgeovnen.

Morsmelk i mikrobølgeovn
Ved enhver varmebehandling av morsmelk kan immunegenskapene bli redusert på grunn av den høye temperaturen stoffene utsettes for. Ved oppvarming til ca. 37 °C, som er den temperaturen melken til barnet skal ha, er det imidlertid ikke påvist noen forskjell i tap av antistoffer ved ulike oppvarmingsmetoder. Dersom melken, som en følge av tilberedningen i mikrobølgeovn, blir svært ujevnt oppvarmet vil det, teoretisk sett, kunne skje en reduksjon av antistoffer i de delene av væsken som oppnår høyest temperatur, uten at dette er vist i undersøkelser.

Melk som varmes til 37 °C vil beholde eller øke den opprinnelige bakteriefloraen uansett oppvarmingsmetode, og det er derfor viktig å ha sterilisert tåteflasker og annet utstyr tilstrekkelig før bruk.

Ved oppvarming av tåteflaske i mikrobølgeovn er det viktig å være oppmerksom på at det kan være forskjell på melkens temperatur i forskjellige områder av flasken. Husk alltid å riste tåteflasken og sjekke melkens temperatur ved et drypp på hånden. Ved oppvarming av spedbarnsmat er det spesielt viktig å røre i maten for å sikre at varmen blir jevnt fordelt og at temperaturen er passe.

Egnet emballasje
Materialer og gjenstander ment for kontakt med næringsmidler skal være merket av produsenten med et glass-/gaffelsymbol, en setning som inneholder formuleringen for næringsmidler eller en karakteriserende varebetegnelse. En viktig del av merkingen består i en angivelse av produktets begrensninger. Konferér også med ovnens bruksanvisning.

Strålefare
Risikoen for skadelig mikrobølgestråling ved normal betjening av mikrobølgeovnen vurderes som liten. I Norge godkjennes alle mikrobølgeovner i henhold til en internasjonal standard for mikrobølgeovner (IEC 60335-2-25). Denne standarden setter bl.a. maksimumskrav for lekkasjestråling.

Maksimal tillatt lekkasjestråling er 50 W/m², målt i 5 cm avstand fra ovnen. Nivået avtar raskt med avstanden, og eksponering av kroppen reduseres betraktelig ved å øke avstanden til ovnen ytterligere. Alle godkjente modeller av mikrobølgeovner er utstyrt med sikkerhetsbrytere som bryter strømmen til mikrobølgegeneratoren når døren åpnes.

Sikkerhetsregler
Følg produsentens anvisninger for anbefalt bruk av ovnen. Væsker må ikke oppvarmes i lukkede beholdere fordi disse kan eksplodere. Det er farlig for andre enn kompetent personale å utføre service eller reparasjon på ovnen. Bruk aldri mikrobølgeovnen dersom du har grunn til å tro at den vil fortsette å stråle når døren står åpen. For sikkerhets skyld bør du ikke stå helt inntil ovnen (eller la barn gjøre det), for lengre perioder mens ovnen står på. La ikke barn bruke ovnen uten opplæring.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:229
Info.Produkttester.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.