Tilbudsribbe ble spist før jul


Oppdatertdato: 2010-12-20 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Esten Borgos


Oslo (NW): Halvparten av dem som kjøpte ribbe på tilbud, har spist den opp allerede. Til jul kjøper vi ny. Hele fire av ti nordmenn har handlet ribbe i norsk dagligvarebutikk i perioden med priskrig, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Omtrent halvparten av dem som kjøpte billig frossenribbe, 47 prosent, sier at ribben allerede er spist. Et knapt flertall sier de skal spise ribben til jul.

– Undersøkelsen viser dermed at ribbe som folk har kjøpt på tilbud kommer i tillegg til ribbe de uansett ville kjøpe til jul, sier direktør Anne Mari Halsan i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Dermed er det blitt mange ribbemiddager i norske hjem denne desembermåneden. Av de som har spart på ribben, vil flere enn ni av ti servere den i forbindelse med julen.

– Det betyr at priskrigen nok ikke har endret folks spisevaner i julehøytiden. Ribbe er ikke blitt hverdagsmat, men mange har nok prøvesmakt det som søndagsmiddag, tror Anne Mari Halsan.

Vil ha norsk ribbe

Ribbe er den store favoritten både på julaften og helligdagene i julen, viser tidligere undersøkelser fra MatPrat. Pinnekjøtt kommer på en solid andreplass. Andelen som spiser pinnekjøtt i julen er svakt økende, men det er store regionale forskjeller.

– Pinnekjøtt er dominerende på Vestlandet, og ribbe har størst fotfeste på Østlandet. Men vestlendingene er nok flinkere til å spre sine mattradisjoner, sier Halsan.
På julaften spiser 53 prosent av oss svineribbe, mens 34 prosent sverger til pinnekjøtt av lam eller sau. Svært få spiser fisk på julaften, kun én prosent serverer torsk, tre prosent lutefisk.
Det viktigste kriteriet ved valg av ribbe, er at den er norsk. Få er opptatt av fettinnhold i julematen.

– I julen ønsker vi å kose oss, og sunnhet er i utgangspunktet ikke viktig for matvalgene i juleuken, sier Anne Mari Halsan.

Hjelp å få

Nesten halvparten av oss sier det er helt utelukket å gi avkall på de tradisjonelle julerettene, men på nyttårsaften er vi mer åpne for ulike løsninger.

– Kalkun er førstevalget nyttårsaften, og det er mange som serverer hel kalkun denne spesielle kvelden, sier Halsan.
På nesten hvert tredje middagsbord på nyttårsaften står det en kalkun, mens pinnekjøtt kommer som en god nummer to.
Folk flest er ikke redd for å mislykkes med festmiddagene i juleuken. Ni av ti mener det skal gå greit, og at svoren vil bli sprø på ribben. Men erfaringsmessig er det likevel mange som får vanskeligheter.

– I år har vi utvidet akutthjelpen vår. Krisetelefonen SOS Julemat er betjent med fagfolk som kan bistå med gode råd både for julebaksten og middagene. Telefonen er åpen hver dag helt frem til nyttårsaften, sier Anne Mari Halsan.
SOS Julemat har telefonnummer 800 33 808.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2062


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.