Tillaging av te- inn med teskjeer


Oppdatertdato: 2005-09-20 Tema: Te Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Mange dårlige te-erfaringer kommer fra tørr og gammel eller tynn, dårlig tillagd te. Men en te er ikke bare en te. Noen teer kan legges i koppen, helles vann over og drikkes uten mer dikkedarier mens andre krever pinlig nøyaktighet og spesialutstyr.

Svart te

Den nordiske tesermonien består i å helle kokende vann over litt teblader i en liten klype eller en pose som ligger i en stor kopp. Dette fungerer med de fleste svarte teer bortsett fra at de fleste bruker altfor lite te. Det er ingenting galt med å bruke store kopper, men husk at mengden te må justeres opp. Rundt regnet kreves en toppet teskje te til 1.5 dl. vann. Store tekopper kan ta opp til en halv liter. Bruk gjerne en kanne, flergangsfilter eller en større teball til store mengder te. Trekketid på tre til fem minutter pleier å gjelde for svarte teer. Et unntak er Darjeeling 1 flush, som er mer lik en grønn te og bør trekkes på ikke helt kokende vann i et til tre minutter.

Pose te

Pose te er brutt veldig fint opp og bør heller ikke trekke særlig lenge. Et minutt eller tre holder, etter det blir den lett bitter. Her er mengden te bestemt for deg,så bruk fler poser om du har en stor kopp.

Grønn te

Når det gjelder grønn te er det stor forskjell på kinesiske og japanske. De kinesiske er enkle å ha med å gjøre og kan stort sett legges rett i en kopp, helles vann over og drikkes når teen har behagelig temperatur. En kan godt ta fire, fem avtrekk av de samme bladene etter hverandre.De fleste grønne kinesiske teer er helbladet, dvs at de ikke er brutt opp og derfor heller ikke blir bitre så lett.mengden blader justeres etter smak. Disse teene kan også trekkes. Et til to minutter holder for å få ut smaks- og virkestoffene (antioksidanter og vitamin C).

Japansk te

Japanske teer krever år å lage helt riktig. En drikkendes te får du ved å bruke vann på ca. 75 grader, 2 gram te pr. dl. og la det trekke i et minutt. Egne sencha-kanner gjør det lettere å justere mengden og sikrer at teen siles grundig. I motsettning til Kinesiske teer er det med de Japanske svært viktig at ikke noe av bladene komme i koppen. Japansk macha-te er helt pulverisert og skal vispes ut i egne kopper med en bambus-visp. Dette er den teen som brukes i de tradisjonelle Japanske te-sermonier.

Pu-Er

Pu-Er regnes ofte som en svart te, men er en egen kategori i Kina. Dette er en ny te for de fleste i Norge. Den er gjæret og langtidslagret, minst i 6 år, og presset sammen i runde kaker. Det går an å kjøpe Pu-Er løsbladet, men da holder den seg ikke like lenge. I presset form kan den lagres i flere tiår. Disse teene smaker fyldig og høstlig og tåler nesten alt. Den trekkes gjerne over lang tid, men kan også trekkes som vanlig svart te eller kinesisk grønn. Vi glemte en gang en kanne Pu-Er på samovaren over helgen. På mandagen skulle vi til å helle teen ut, men varmet den opp igjen bare av nysgjerrighet. Til vår forbløffelse var den ikke bare drikkbar, men fantastisk god.

Oolong te

Oolong teer er ofte storbladet og egner seg best i kanne. Hvis ikke bladene får folde seg helt ut, vil ikke teen smake noe særlig. Disse teene trekkes med kokende vann i 5-8 minutter. Du kan godt prøve å ta store mengder te og trekke det i et halvt minutt for å få frem de helt spisse, blomsteraktige smakene i oolong.

Dette burde gi gode forutsetninger for å trekke en god kopp te.
Lykke til

For mer informasjon, besøk tekompaniets sine nettsider:

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:676
Norsk mat.Lavkarbo.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.