Tilsetningsstoffer som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner


Oppdatertdato: 2012-11-30 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: istockphoto, sxc.hu


Her finner du en liste over enkelte stoffer som over en periode ble rapportert å kunne gi allergi- eller overfølsomhetsreaksjoner i mennesker. Mattilsynet påpeker at svært mange av disse reaksjonene ikke er verifisert i kliniske studier, men de er tatt med her fordi dette kan gi verdifull informasjon til forbrukerne. Dersom du opplever å reagere på mat, bør du kontakte fastlegen din.

Konserveringsmidler

SVOVELDIOKSID OG SULFITTER

Stoffer: svoveldioksid (E220), natriumsulfitt (E221), natriumhydrogensulfitt (E222), natriumdisulfitt (E223), kaliumdisulfitt (E224), kalsiumdisulfitt (E226), kalsiumhydrogensulfitt (E227), kaliumhydrogensulfitt).
Svoveldioksid og sulfitter brukes som antioksidanter og konserveringsmidler. De hemmer vekst av bakterier og i mindre grad mugg og gjær. De har tradisjonelt vært mye brukt i vin, frukt og grønnsaker. Spesielt brukes sulfitt mye i tørket frukt (aprikoser), grønnsaker (tomater) og potet, fordi de hindrer disse produktene i å bli mørke.

Svoveldioksid og sulfitter kan utløse sterke astmaanfall hos astmatikere, selv hos de som ikke er direkte allergiske mot sulfitt. Det skjer ved at svoveldioksid frigjøres fra maten når den når magesekken. Den frigjorte svoveldioksid innhaleres dermed og påvirker luftveiene. Astmatikere som reagerer på disse stoffene, bør dermed unngå disse produktene.

BENZOSYRE OG BENZOATER

Stoffer: benzosyre (E210), natriumbenzoat (E211), kaliumbenzoat (E212), kalsiumbenzoat (213).
Dette er konserveringsmidler som hemmer vekst av gjær og muggsopp, spesielt i litt sure matvarer som syltetøy, leskedrikker, saft og majoneser. Man finner også mye benzosyre naturlig i en del produkter, mellom 0,5 - 2 g/kg i tyttebær og i tranebær.
Benzosyre er rapportert å kunne gi overfølsomhetsreaksjoner i huden, som elveblest, hovne slimhinner og økt irritasjon og eksem. Stoffet kan også gi mage/tarmbesvær.

PARAHYDROKSYBENZOATER

Stoffer: etyl-p-hydroksybenzoat (E214), natriumetyl-p-hydroksybenzoat (E215), propyl-p-hydroksybenzoat (E216), natriumpropyl-p-hydroksybenzoat (E217), metyl-p-hydroksybenzoat (E218), natriummetyl-p-hydroksybenzoat (E219).
Disse stoffene er estere av benzosyrer som fungerer på samme måte som benzosyre og benzoater, men de er ikke avhengig av at matvarene må være sure og kan derfor brukes andre produkter. Kan gi samme reaksjoner som benzosyre og benzoater.

LYSOZYM

Stoff: Lysozym (E1105)
Lysozym er et konserveringsmiddel som fremstilles av eggehvite. Enzymet hemmer bakterievekst. Det er kun godkjent for bruk i modnet ost.
Man regner med at en tredel av de som er allergiske mot egg reagerer på lysozym. Man kan få allergiske reaksjoner som magesmerter, hovenhet i halsen og astmatisk besvær.

Antioksidanter

BHA/BHT

Stoffer: butylhydroksyanisol (E320) og butylhydroksytoluen (E321).
BHA og BHT motvirker harskning av fett. Stoffene brukes spesielt i animalske fettstoffer som selv ikke inneholder noe særlig naturlige antioksidanter. Stoffene er også godkjent for bruk i tyggegummi.
Disse stoffene er rapportert å kunne gi elveblest. I Sverige har det også blitt rapportert inn at tyggegummi som inneholdt BHT forårsaket at lepper og ansikt hovnet opp.

Fargestoffer

Det finnes mennesker som mener at de reagerer på fargestoffer i maten generelt. Kjemisk sett er fargestoffer svært ulike i forhold til hverandre så det er usannsynlig at noen skal være overfølsomme mot alle fargestoffene.

TARTRAZIN

Stoff: tartrazin (E102)
Dette er et gult syntetisk azofargestoff.
Tartrazin er det tilsetningsstoffet flest mennesker har rapportert inn overfølsomhetsreaksjoner på, med symptomer som høysnue, elveblest og astma. Mennesker som er overfølsomme for acetylsalisylsyre kan også reagerer på tartrazin.

KINOLINGULT

Stoff: kinolingult (E104)
Syntetisk gult fargestoff. Stoffet er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, elveblest og astma.

PARAORANSJE

Stoff: paraoransje (E110)
Syntetisk gult azofargestoff. Det er rapportert flere tilfeller av reaksjoner på dette stoffet. Registrerte symptomer er høysnue, elveblest eller astma.

KARMIN

Stoff: karmin (E120)
Dette er et naturlig fargestoff som fremstilles ved ekstraksjon av ryggskallet på gravide hunnlus av typen Dactylopius coccus. Fargestoffet er mye brukt fordi det er meget stabilt. Fargestoffet er også mye brukt i kosmetikk og sannsynligvis har kombinasjon mat og kosmetikk økt sensibiliseringen.

Dette er et av de fargestoffene som det er rapportert flest reaksjoner mot, også allergiske reaksjoner som anafylaktisk sjokk, urikaria, astma og ødem. Årsaken til de allergiske reaksjonene kan komme av rester av protein i fargestoffet.

ERYTROSIN

Stoff: erytrosin (E127)
Syntetisk rødt fargestoff. Stoffet er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, neslefeber og astma. Dette er også et av de fargestoffene som tidligere har vært mest forbundet med hyperaktivitet hos barn. Det er i dag tillatt i svært få matvarer, som cocktailbær, kandiserte kirsebær, i bigarreauX-kirsebær og i røde bær i fruktcocktail.

ANDRE RØDE FARGESTOFFER

Stoff: Azorubin (E122), azorubin (E122), amarant (E123) og nykockin (E124).
Syntetisk røde azofargestoffer. Stoffene er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, elveblest og astma.

BLÅ FARGESTOFFER

Stoff: Indigokarmin (E132), Briljantblå FCF (E133).
Syntetisk blått fargestoff. Stoffet er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, elveblest og astma.

ANNATTOEKSTRAKTER

Stoff: Annattoekstrakter (E160b)
Dette er et naturlig gult til oransje fargestoff som fremstilles av annattobusken. Stoffet er rapportert å kunne gi reaksjoner hos utsatte grupper, med symptomer som høysnue, elveblest og astma.

Andre tilsetningsstoffer

GLUTAMATER

Stoffer: glutaminsyre (E620), mononatriumglutamat (E621), monokaliumglutamat (E622), kalsiumdiglutamat (E623), monoammoniumglutamat (E624), magnesiumdiglutamat (E625).
Glutaminsyre er en aminosyre som finnes naturlig i enkelte proteiner. Stoffene har ingen bestemt smak i seg selv, men forsterker smaken av andre matvarer spesielt kjøtt og fisk. Hydrolysert vegetabilsk protein (HVP) og gjærekstrakter som brukes mye som aromaer inneholder mye naturlig glutaminsyre. Glutamatene brukes mye i halvfabrikata som supper og sauser, og det asiatiske kjøkken bruker mye av disse stoffene.
De fleste reaksjonene på glutamater kommer etter stort inntak. Reaksjonene kommer med det samme eller etter noen timer etter inntak. Rapporterte reaksjoner er hodepine, svette, en brennende følelse i halsen, trykk over brystet og illebefinnende. Det har også blitt rapportert astmaanfall etter inntak av glutamat.

LECITIN

Stoff: lecitin (E322)
Lecitin er et stoff som brukes som emulgator (gjør at olje/vann blandinger ikke skiller seg). Produseres hovedsakelig fra soyabønner, men kan også produseres fra egg. Sistnevnt er så kostbart at det ikke er vanlig innen næringsmiddelindustrien.
Personer med egg- eller soyaallergi kan reagere på små rester av protein fra egg eller soya.

JOHANNESBRØDKJERNEMEL, GUARKJERNEMEL, TRAGAKANT, AKASIEGUMMI, TARAKJERNEMEL

Stoffer: johannesbrødkjernemel (E410), guarkjernemel (E412), tragakant (E413), akasiegummi (E414), tarakjernemel (E417)
Disse er naturlige tilsetningsstoffer som brukes som fortykningsmidler, stabilisatorer. Plantene kan minne om soyaplanten og personer med soyaallergi kan reagere på disse tilsetningsstoffene

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2566
Julekaker.Grønnsaker.
Småkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.