Tin kalkunen i tide!


Oppdatertdato: 2013-12-28 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard/matprat.no


(NW): Én av tre spiser kalkun på nyttårsaften, men mange venter for lenge med å tine den. Kalkunen tines best når du setter den i kjøleskapet tre dager før den skal tilberedes.
De ivrigste kalkunspiserne finner vi på Østlandet utenom Oslo. Her fortærer hele 40 prosent kalkun på nyttårsaften, tett fulgt av folk i Nord-Norge med 36 prosent. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Vestlandet er den eneste landsdelen der flere spiser pinnekjøtt enn kalkun (30 mot 27 prosent).

– Kalkun har holdt seg stabilt på toppen i mange år, og det er bare små årlige svingninger, med en liten økning på to prosent siden 2010, sier analyseansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat.
Den nest mest populære retten på landsbasis er pinnekjøtt, med 15 prosent. Deretter følger annet kjøtt, ribbe/svineribbe og biff/helstekt indre-/ytrefilet.
Tallene viser hva folk spiste til middag på nyttårsaften i fjor.

Glemmer seg

– Vi har inntrykk av at det er populært å lage varierte treretters menyer på nyttårsaften. Der inngår gjerne kalkun, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.
Mens familien samler seg rundt middagsbordet julaften, skaper vennefester andre utfordringer på kjøkkenet nyttårskvelden.

– Det er ofte yngre folk som lager middag, og de kan støte på problemer. Å tilberede selskapsmat til mange gjester kan oppleves som uvant og krevende. Mange debuterer med å tilberede kalkun denne kvelden.
I en årrekke har Kringlebotn og hennes kolleger fått fortvilte henvendelser fra både unge og eldre som blir forskrekket når de finner ut hvor lang tid det tar å tine en kalkun.

– Det skyldes nok at helstekt kalkun er mat folk sjelden lager. Det beste er når kalkunen får tine langsomt i kjøleskap, og da trenger man faktisk tre hele dager.
Kortere tid tar det å tine kalkunen i romtemperatur. Har man glemt kalkunen helt, er et kriseråd å legge den frosne kalkunen i iskaldt vann og skylle bort islaget som dannes med lunkent vann. Selv en slik hurtigtining tar flere timer.

Saftig triks

Mange er redd for å få tørr kalkun.
MatPrats råd er å steke kalkunen på 180 grader og ha litt vann i langpanna under kalkunen. Fyll på med mer vann etter hvert, for på den måten å holde en høy luftfuktighet i ovnen
Man bør beregne 500 gram kalkun per person, så en middels stor kalkun på fem kilo holder til ti personer.

– Et godt alternativ til helstekt kalkun er ferske kalkunbryst, som er raskere å tilberede, sier Åse Kringlebotn.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2071


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.