
SUNN i desember? Du kan fint kose deg og nyte god mat og drikke på julebordet uten at det trenger å gi utslag på vekten
eller gå ut over helsen. Her er Roede-metodens tips til den gylne middelvei i julebordsesongen.
Stappmett..
Er dette et kjent scenario fra fjorårets julebord? Etter et par runder med velfylte tallerkener begynner metthetsfølelsen
virkelig å gjøre seg gjeldene. Men du er fortsatt ”sulten”, du har lyst på mer og tenker ”jeg har jo ikke rukket å smake på
alt”. Hvordan skal dette gå?
Slik nyter du julebordet uten å overdrive inntaket:
Før du går…
Det lureste er å spise regelmessig, også tidligere på dagen før du skal på julebord. Spis gjerne lett, men spis sånn at du
føler deg passe mett. Du vinner ingenting ved å sulte deg på forhånd eller ”spare” plass i magen til et stort måltid på
kvelden.
Er du skrubbsulen når du setter deg til bords, har det lett for å resultere i at du spiser alt for fort. Det gir deg lite
kontroll på mengden og ikke minst veldig liten matglede.
På Julebordet…
Ta først en liten runde rundt julebordet for å få oversikt over hva som finnes. Gå deretter løs på julebordet i riktig
rekkefølge. Begynn med forretter, deretter hovedretter og avslutt med dessert. Begynner du i motsatt rekkefølge kan
kalorimengden lett komme ut av kontroll. Når det gjelder drikkevarer, så kan du spare mange kalorier på å ikke bruke alkohol
som tørstedrikk. Drikk minst et glass vann for hvert glass alkohol - da føles både kroppen og hodet bedre dagen etter.
1. Runde - Forretten: Begynn gjerne med noen av julens fiskeretter, både rakfisk, gravlaks og sild av alle slag
er sunne valg. Til de lette valgene hører også skalldyr, juleskinke og kalkun. Husk at det er lov til å forsyne seg av ”
pynten” på fatet.
2. Runde - Hovedretten. Ikke fyll tallerkenen til randen, tenk heller at du heller kan gå enda en runde hvis du
fremdeles er sulten. Velg rent kjøtt fremfor julepølser og medisterkaker. Spis gjerne både svineribbe og pinnekjøtt, men
velg de mest kjøttfulle bitene. Vær forsiktig med kraften fra pinnekjøttet og ribbefettet til lutefisken. Fyll tallerkenen
godt opp med surkål, rødkål, ertestuing kålrotstappe og annet ”grønt” tilbehør – det er både sunt, lett og smakfullt.
3. Runde, hvis du har gjennomført 2. runde med måtehold, kan du gjerne ta en ny runde. Følg de samme rådene for
runde 2. Husk at nå er det bare litt plass igjen i magen, og du vil vel ha en 4. runde til dessertbordet?
4. Runde: dessertrunden. Begynn med å fylle tallerkenen med friske bær, fruktsalat eller litt frisk frukt, fyll
deretter på med litt av de juledessertene du liker aller best. Spis langsomt og nyt små munnfuller med multekremen,
riskremen, karamellpudding eller annet godt du finner av desserter.
5. og 6. runde trenger du ikke holde igjen, men du kan slippe deg løs – PÅ DANSEGULVET! Kvelden blir om mulig
enda lystigere og du får satt fart på fordøyelsen og forbrenningen.
Flytende kalorier - mest i alkohol
I en halvliter med øl er det 200 kalorier. Drikker du for eksempel tre halvlitere, tilsvarer dette nesten en hel middag!
I alkoholholdige drikker kommer kaloriene både fra alkohol og karbohydrater, som regel i form av sukker. Mens karbohydrater
(sukker) gir 4 kcal per gram, gir alkohol hele 7 kcal per gram. Det forklarer at alkoholholdige drikker er ganske
kaloririke.
Ønsker du derfor å passe vekten i desember, er et viktig råd å vise måtehold med alkoholholdige drikker. Bruk derfor vann
som tørstedrikk og annen drikke som nytelsesdrikk.
Oversikt over hva vanlige drikker inneholder av kalorier:
- Vann: kcal per glass: 0 – den beste tørstedrikken
- Lettbrus: kcal per glass: 0
- Brus: flaske á 0,33 dl: 132 kcal kcal
- Øl: kcal per glass á 4 dl: 160 kcal
- Lettøl: flaske á 0,33 dl: 83 kcal
- Alkoholfritt øl: kcal per glass: 83
- Hvitvin: kcal per glass á 1 ½ dl: 100
- Rødvin: kcal per glass á 1 ½ dl: 130
- Hetvin: kcal per glass á 1 dl: 135
- Akevitt: per glass á 4 cl: 100 kcal
- Cognac: per glass á 4 cl: 100 kcal
Julekaker og knask – best og verst?
Julekaker og annet snop er lettvint å putte i munnen mellom måltidene i ukene før jul. Men studer denne listen nøye. Her
finner du kaloriinnholdet i både tradisjonell julemat, vanlig juleknask, samt nøtter og frukt – som er et litt sunnere
alternativ!
JULEBAKST: | gram | kcal |
1 berlinerkrans |
15 |
75 |
1 goro |
15 |
65 |
1 krumkake |
20 |
90 |
1 sandkake |
20 |
95 |
1 kransekakering |
100 |
480 |
1 smultring |
50 |
230 |
1 stk. delfiakake |
30 |
170 |
1 kokosmakron |
50 |
220 |
1 skive julekake |
50 |
160 |
SMÅGODT: | gram | kcal |
1 bit konfekt |
15 |
70 |
2 seigmenn |
12 |
40 |
3 marsipankuler |
50 |
230 |
1 mintsjokolade |
10 |
50 |
1 karamell |
10 |
45 |
3 lakrisbåter |
10 |
30 |
2 sukkertøy |
10 |
40 |
1 bit melkesjokolade |
10 |
60 |
NØTTER: | gram | kcal |
10 hasselnøtter |
10 |
65 |
10 mandler |
10 |
60 |
2 valnøtter |
10 |
70 |
2 paranøtter |
10 |
65 |
10 brente mandler |
20 |
110 |
FRUKT: | gram | kcal |
3 fiken |
45 |
120 |
25 g rosiner |
25 |
75 |
3 dadler |
30 |
90 |
1 eple |
150 |
70 |
20 druer |
150 |
105 |
1 appelsin |
150 |
60 |
1 banan |
150 |
135 |
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2055