
Her er en del enkle og greie tips å ta med seg ved blanding av drinker og opptreden i baren. Du finner råd for hygiene, miksing, pynt og diverse annet
Blandeteknikker
- Shaking eller risting. Gjøres med shaker. Hold på lokket og ikke pek på gjesten. Bruk begge hender og ikke rist for mye(ca 5 sekunder men mer med fløtedrinker). Siles i glasset.
- Røring. Det brukes ofte mikseglass til dette. Ofte brukt til cocktails. Det kan og røres i høye glass.
- Miksing/blending. Bruk en elektrisk mikser. Brukes når ingrediensene ikke blir knust med shaker. Det er 2 måter man gjør dette på: Med en håndmikser ned i en shaker eller glass. Og i en vanlig mikser eller det vi ofte forbinder med hurtigmikser, men det er spesielle for miksing av drinker. Har man ikke dette kan en vanlig hurtigmikser brukes.
- Bygging. En drink bygges med å helle ingredienser i rekkefølge oppi det glasset som den skal serveres i.
- Lagvise drinker. Bruk baksiden av en skje, legg den mot innsiden av glasset og hell forsiktig i ingrediensene. De skal være skilt fra hverandre nedover i drinken.
- Flambering av drinker. Brukes bare i spesielle drinker. VÆR FORSIKTIG. Man kan evt tenne på spriten i en skje og helle det i drinken. Vitsen med dette er å få ut aromastoffer fra brennevinet. Husk å bruke flammesikre glass eller krus.
Hygiene
- Vær renslig selv og ren i tøyet. Vær diplomatisk.
- Gjør rent utstyr etter bruk. Du shaker ikke først en fløtedrink og etterpå en juice drink uten å skylle shakeren.
- Vask hendene og særlig etter befatning med frukt.
- Hold neglene korte og rene.
- Ikke røyk eller drikk når du står bak baren. men her kan man skille privat og kommersielt.
- Champagnekorker skal ikke gå i taket. Dette er uprofesjonellt.
- Ha alltid en ren klut tilgjengelig og hold det rent rundt deg.
- Glass skal aldri fylles til randen.
- Bruk alltid klype når du tar garnityr eller is.
Dekorasjon og pynt
- Sitrus skiver. Lages ved å kutte i skiver og vris rundt kanten på glasset.
- Spiraler av sitrusskall. Bruk egnet kniv og kutt tynne strimler skall i roterende retning. Uten det hvite.
- Fruktbiter og oliven kan presses inn på cocktail pinner. også det standard kirsebæret.
- Salte eller sukre kanten på glasset. Kjøl glasset ned, smør inn med sitron og snurr i salt eller sukker.
- Sugerør er det lurt å ha. Både korte og lange.
- Annet dill kan brukes men er ikke alltid så professionalt. Passer på strandbarer i syden.
Generelle råd og bruk av is
- Til highballs/longdrinks fylles glasset 2/3 fullt med is og ha så i sprit før mikser. Ikke rør kullsyreholdig mikser.
- Til lowballs fylles glasset halvfullt med is.
- Ikke is i varme glass og ikke varme væsker i kalde glass.
- Ved bruk av mikser eller shaker fylles den først halvfull av is før det andre. Drinken siles etterpå.
Hvis ikke annet er oppgitt skal det alltid shakes med is.
- Frukt og bær skal være friske.
- Juice og mineralvann oppbevares i kjøleskap.
- Varme glass kan kjøles ned med is.
- Bruk alltid målebeger. Husk brennevin er enkel 2 cl og dobbel 4c. Hetvin er enkel 4 cl og dobbel 8 cl.
- Ikke ha for mye garnityr på drinkene.
- En drink skal være rundt 20%. Mer er bare tull.
- Lær deg til å være effektiv, renslig og ryddig i baren.
- Ikke bruk vellagrede whisky eller konjakk i blandede drinker.
- Drinker med bare alkohol og is skal alltid røres på is.
- Skal drinken serveres raskt kan det brukes knust is. Is kan knuses i håndkle.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2753