Tips til foreldre med småspiste barn


Oppdatertdato: 2011-09-16 Tema: Barnemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helsedirektoratet


Dersom barnet spiser lite i forhold til det som forventes, blir foreldrene ofte bekymret for at det ikke får i seg nok mat. Her er noen tips.
Det er naturlig at barns matlyst varierer. En periode med god matlyst kan bli avløst av at barnet spiser mindre. Forklaringen kan være så enkel som at barnet vokser litt mindre enn tidligere eller at aktivitetsnivået ikke er like høyt. Sykdom reduserer ofte matlysten.
Det hjelper lite å prøve å lokke maten i barnet, eller å prøve å «tvinge» barnet til å spise. For småspiste barn er det spesielt viktig at maten som serveres er variert, og at måltidene er godt sammensatt. Små og hyppige måltider gjør det lettere for barnet å få nok næring. Små barn trenger gjerne måltider ca. hver 2.-3. time.

Mer energi og små porsjoner

For småspiste barn kan det være en fordel å øke fettinnholdet i maten og dermed konsentrere energiinnholdet. Dette kan for eksempel være litt ekstra margarin på brødskiva eller mer olje i matlagingen. Bruk fett av det sunnere slaget; det vil si myke margariner og oljer.
Unngå å gi barnet sukkerholdig mat og drikke, eller juice, melk, kjeks, boller, godterier og lignende mellom måltidene. Det fører bare til mindre matlyst ved neste måltid og fortrenger dermed mer næringsrik mat. Vann er den beste tørstedrikken mellom måltidene.

Man kan skape mestringsopplevelser for barna ved å servere små porsjoner som gjør det mulig for dem å spise opp alt. De fleste barn regulerer matinntaket sitt godt og må få bestemme selv hvor mye de vil spise. Det er imidlertid de voksne som bestemmer hva barnet skal spise. Skap ro og god stemning rundt spisesituasjonen og unngå fokusering på hvor mye barnet spiser. Unngå ros, skjenn, belønninger og bestikkelser; det vil fort gjøre måltidene til en kamparena. Spør gjerne om maten smakte godt, men ikke si ”du er flink” når barnet spiser. Stress kan være en årsak til dårlig matlyst, eksempelvis et tv-program i bakgrunnen eller en venn som venter.
Tilby gjerne grønnsaker, gjerne kuttet i små biter, i begynnelsen av måltidet dersom barnet vanligvis spiser lite grønnsaker. Grønnsaker gir viktige vitaminer og fiber, men ikke gi for mye, for grønnsaker opptar plass i små mager; plass de trenger til matvarer som gir mer energi og blant annet jern.

Kumelk og andre melkedrikker gir metthetsfølelse. For noen barn er det nok å begrense mengden drikke for at de skal spise mer mat. Maksimalt 5 dl melk og melkeprodukter om dagen er en grei tommelfingerregel. La barnet drikke seg utørst på vann tidlig i måltidet, og vent med å gi melk/juice til slutten av måltidet. På den måten unngår du at barnet drikker seg mett på melk/juice. Kumelk anbefales ikke som drikke til barn under 1 år.

For spedbarn

Ha realistiske forventninger til hvor mye et spedbarn spiser. Etter den første, gradvise introduksjonen til fast føde (seks-syv måneders alder), vil ofte en porsjon på 1/2-1 dl være nok som en måltidsporsjon. Ved åtte til ni måneders alder kan porsjonsmengden være økt til ca. 2 dl, men dette varierer mye. Noen barn smaker litt på mange matvarer i et måltid, mens andre spiser større porsjoner av noen få matvarer.

Vær klar over at de porsjonene som antydes i tabeller på pakningen til industrifremstilt barnemat ofte er i største laget, og de er beregnet for dem som spiser mye. Noen barn spiser naturlig langt mindre enn andre, fordi de også trenger mindre.
I andre leveår bør barnet vennes til mange ulike smaker. Dette vil gjøre at barnet blir mindre kresent senere. Mange barn trenger tid for å lære seg til å like nye smaker. Servér derfor samme matvare om og om igjen, selv om barnet ser ut til å ikke like matvaren til å begynne med.
Ikke alle spedbarn vil ha grøt. Grovt brød med for leverpostei og annet jernrikt pålegg, samt middagsmat med kjøtt, fisk og grønnsaker, kan fint gi alle de næringsstoffene barnet trenger.
Så lenge barnet er aktivt, følger vekstkurvene på helsestasjonen og ellers virker fornøyd, er det som regel liten grunn til bekymring.

Diskuter med helsestasjonen

Synes du at barnet spiser svært lite og ensidig, bør du diskutere dette med helsestasjonen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2244
Slanking.Gryteretter.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.