Med enkle grep gjør du sommerens grillmåltider sunne og velsmakende. Her deler Ingrid Espelid Hovig noen av sine gode tips og oppskrifter.
- Nøkkelen er å spise variert, sier Espelid Hovig, som anbefaler rikelig med fisk og grønnsaker på grillen.
HER ER 10 SMARTE TIPS TIL GRILLMÅLTIDET:
- Vær tålmodig når du skal grille med kulll. Vent til grillkullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.
- Bruk oppskårne rå grønnsaker som ventemat i stedet for pølser. Ha gjerne en dipp til, og kanskje litt grovt brød eller flatbrød. Det er godt å knaske på for både store og små.
- De fleste grønnsaker egner seg på grillen. Grønnsaker kan grilles hele, i biter på spyd eller pakket inn i smurt aluminiumsfolie. Strø gjerne over litt kakkede krydderurter ved servering, det setter en ekstra spiss på smak og utseende.
- Fet fisk er fast i kjøttet og egner seg utmerket til grilling. Laks kan grilles både hel (i folie), i skiver og i små stykker på et spyd. Pensle fisken med olje før du legger den på grillen. Husk også å pensle folien, dersom du pakker inn fisken.
- Det tar litt lenger tid å grille fisken hel, så hvis man er veldig sulten, er det lurt å filetere fisken. Pensle fisken lett med olje slik at skinnet ikke løsner.
- Vær tålmodig når du skal grille kjøtt på kullgrill. Vent til grillkullet er blitt hvitt, da er varmen best og det smaker ikke tennvæske av maten. Det tar cirka 25 minutter. Dette gjelder også engangsgrill.
- Kjøttet bør være romtemperert og ikke komme rett fra kjøleskapet for å få best resultat.
- Vil du grille pølser, finnes det også varianter med mindre fett og laget av ulike kjøttslag. (Pølser må ikke grilles på for sterk varme. Da sprekker skinnet lett.)
- Hvitt kjøtt, som kylling og kalkun egner seg godt på grillen.
- Når det er varmt og du vil ha med deg vann, er det lurt å fryse ned tomflasker fylt trekvart opp med vann. Etterfyll litt vann når du tar flasken ut av fryseren og du har deilig kaldt vann lenge. Vann i glass og mugge får en ekstra piff med for eksempel frosne bringebær eller sitron. Isbiter med mynte er dekorativt.
- Se gjerne etter Nøkkelhullet når du handler inn til grillmåltidet og frukt og grønnsaker er alltid et godt innslag.
- Siden grilling alltid skjer utendørs, ligger det godt til rette for aktiviteter. Hvorfor ikke ta en svingom, et slag badminton eller en runde sisten mens du venter på maten. Da kommer du lett opp i de anbefalte 30 minuttene med fysisk aktivitet om dagen.
Hvitvins- og smørdampede grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.06.2003Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 røde paprikaer
2 gule squasher
200 g sukkererter
300 g asparges
2 bunter vårløk
1 dl hvitvin
4 ss finhakkede urter evt. 4 ts tørkede urter
4 ss smør/margarin
Sommerens friske grønnsaker på grillen. Det er nydelig og fargesprakende tilbehør til grillmat.Fremgangsmåte
1.Rens og del paprika i strimler, squash i halve skiver. Sukkererter, asparges og vårløk kan brukes hele eller delt i to.
2.Legg grønnsakene på et stort ark aluminiumsfolie. Brett opp kantene og hell over hvitvin, urter og salt. Legg på smøret.
Pakk folien godt sammen med skjøten opp og legg på grillristen. La grønnsakene dampe til de er møre, ca.10-15 minutter, avhengig av hvor varm grillen er.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Laks i ingefær-lime marinade og mango salsa
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.10.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 laksesteak
1/2 dl Kikkoman
1/4 dl limesaft
1 ts knust eller frisk revet ingefær
1/2 ts sambal oelek (knust chili)
1 mango, moden, men fast
1
papaya
2 chilier
1/4 dl limesaft
1 ss Kikkoman
1 bdt. frisk koriander
salt, pepper
Mango lager en nydelig smak her. Vi brukte ikke papaya.Fremgangsmåte
Rør Kikkoman, limesaft, ingefær og chili sammen, hell marinaden over fisken og la den trekke minst 30 min. i kjøleskapet.
Skrell mangofrukten og papayaen. Skjær mangokjøttet fri av stenen og fjern kjernene i papayaen. Skjær fruktene i terninger og bland med chili i fine strimler, limesaft og Kikkoman.
La salsaen trekke litt og dryss godt med frisk koriander.
Kast marinaden og grill laksen 4-5 min. på hver side.
Server laksen med salsa og ris, nudler eller grillet brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
128,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pitabrød med grillet laks
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Esten BorgosIngredienser
500 g laksefilet, uten skinn og bein
4 stk pitabrød
2 stk tomat
1 stk løk
4 skiver ost
8 blader salat
olivenolje
salt og pepper
grillfolie
Dressing
1 stk egg
1 stk sylteagurk
2 ts kapers
1,5 dl majones
2 ss lettrømme
Pitabrød kan fylles med det meste, så hvorfor ikke prøve grillet laks, salat og ost neste gang? Ved siden av kan du servere en hjemmelaget dressing med kokt egg.Fremgangsmåte
Skjær laks i serveringsstykker.
Brett et stykke grillfolie firedobbelt, ca. 10 cm stort og pensle med olivenolje.
Dryss salt og pepper på laksestykkene, legg på grillfolien og legg på grillen.
Grill laksen i 3 minutter, snu den og grill 2 minutter på den andre siden.
Grill pitabrød lett på grillen så de blir varme.
Skjær tomat i skiver og grovhakk løk.
Vask og riv salatbladene.
Legg laks, tomat, løk, salat og ost i pitabrød.
Dressing
Kok egg hardkokt.
Finhakk egg og sylteagurk.
Rør sammen ingrediensene til dressingen.
Server fylte pitabrød med dressingen ved siden av.
Tips: Du kan også steke laksen i en stekepanne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
206,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2461