Tips ved servering og behandling av øl.


Oppdatertdato: 2013-10-24 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Øl, øl og mere øl.

Øl som er en av våre eldste drikker er rikt beskrevet i skrifter fra eldre dager og frem til idag. Det er en populær drikk som mange har stiftet bekjenskap med. Vi har ett stort konsum i Norge, men vi kommer nok ikke opp mot Tyskland som er de største øldrikkerene i verden.

Men hvordan får man ølet til å smake best? Det er en del enkle råd og tips som er viktig å følge her. Her i Norge er vi mest vant med det lyse ølet og det er liten omsetning av mørkt øl. England har større marked av mørkt øl.

Det gode ølet

Husk at ferskt øl smaker best, og det er datostempling på flaskene. Har man ett lager av øl så drikk de eldste flaskene først. Men feks juleøl kan lagres noe.
Ølet skal serveres og oppbevares kjølig. 8-12 grader er ideelt for både lagring og servering for at man skal få mest mulig nytelse av smaken.

Ølseidel

Det perfekte glass med øl.

Glasset er viktig ved ølservering. mange bruker litt tynne glass til lyst øl og mer robuste til mørkt øl. Men seidler er både godt og praktisk å drikke av.
Ved skjenking i glass, legg glasset på kant og hell i sakte til det er halvfullt. Så rettes glasset opp før resten helles i. På den måten unngår en overskumming og skummet som kommer legger seg pent på toppen.
Husk og at glass med fettbelegg hindrer skumming, så ikke tørk med kjøkkenhåndle, og bruk ølglassene kun til øl. Rester av andre drikker kan ødelegge både smak og skum.

Øl passer til hva?

Øl kan brukes til de fleste retter. Dette er kun smak og behag. Til vanlige norske retter passer det ypperlig med øl. Og særlig mat med mye smak, krydret, røket og sterk mat er øl fint siden disse rettene ofte "dreper" smaken av vin. Reker, skalldyr og pølser er faste følgesvenner til øl, og "4 pils og en pizza" kjenner vel de fleste.
Men øl er mer enn dette. Kalde utepils på forsommeren er en nytelse, terasse pils passer fint, en kald pils/lettøl etter en lang treningstur er nydelig(men kanskje ikke helt akseptert).
Øl kan brukes i en lang rekke matretter og er en litt ukjent men fin opplevelse.

Ølviser

Det finnes mange ølviser og mange av disse er nok kjent over det hele land. Her i Kristiansand har vi Christiansands Bryggeri og de har en forening som heter CB ølets venner. De har flere sanger på nettsiden sin.
Men jeg tar med en sang her som jeg har fått kjennskap til gjennom en kamerat av meg.

Hva er som manna i Egyptens land?
Hei tim, timmelim, tim, tim.
Hei tim, timmelim, tim, tim.
Hva er som morgendugg på ørkensand?
Hei tim, timmelim
Tim, tim, tim, tim
Vårt øl, vårt øl, vårt øl
Hill deg dronning blant væsker
du som svaler og lesker
Skjenk oss av din gylne flom
for nå er seidelen tom.
Tommelom tom tom.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2751
Julekaker.Lam.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.