To nye norske eplesorter


Oppdatertdato: 2012-11-29 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: LMD


To nye norske eplesorter har fått navnene Sonja og Øydvin og skal være godt egnet for økologisk dyrking. Sortene kan også dyrkes konvensjonelt.
Johannes Øydvin, forsker ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap på Ås har foredlet fram de nye eplesortene, som er oppformert av Økofrukt DA i Telemark. Sonja har gitt gode resultater i dyrking så langt, uten noen form for kjemiske plantevernmidler. De to sortene som begge er høstepler, har vist seg å være resistente mot skurv, er søte på smak, og har en flott rødfarge og god holdbarhet. Det er forventet at de første eplene kan komme på markedet ca tre år. De nye sortene ble mandag 12. november presentert i Landbruks- og matdepartementet.

- Dette er en god nyhet for norske forbrukere som etterspør mer norske epler i butikkene. Økt mangfold i fruktdisken øker forbruket. Det er bra for folkehelsa og for norske fruktdyrkere, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl.

Sortsutvikling med gode resultater

- Det er en nitidig jobb å utvikle nye eplesorter. Alt avhenger av foreldrene, sier foredlingseksperten Øydvin, som peker på at foreldresortene for de nye eplesortene alle hver for seg resistente mot en rekke plantesykdommer.
Foreldresortene til Sonja er Isabell og Ritt Bjerregard, og foreldresortene til Øydvin er Ritt Bjerregaard og Your Choice. Alle foreldresortene er hver for seg resistente mot en rekke plantesykdommer. Målsettingen med utviklingen var å få frem en kvalitetssort som kombinerer det beste i begge sorter. Eplesortene er prøvd ut og testet. Produksjonen foregår i all hovedsak i regi av Økofrukt i Telemark, men også i Ullensvang og i Ås.

Gave til Ullensvang ga økologisk resultat

Som en del av 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen i 2005 arrangerte LMD et landsomfattende Streif-arrangement. Hovedarrangementet foregikk i Ullensvang i Hardanger 22. april 2005 der HM Dronning Sonja deltok i plantingen av to trær. Under arrangementet ble det gitt en gave fra departementet ved statsråd Lars Sponheim til Ullensvang kommune. Gaven var et foredlingsprosjekt for økologiske epler, der målsettingen var å få frem en kvalitetssort som kunne styrke utviklingen av en framtidsrettet og miljøvennlig epleproduksjon.

Norske navnevalg

Eplene har fått navn etter HM Dronning Sonja og sortsutvikler Johannes Øydvin. Statssekretær Harald Oskar Buttedahl, ordfører i Ullensvang Solfrid Borge, forsker Johannes Øydvin og tidligere departementsråd i Landbruks- og matdepartementet Per Harald Grue har sittet i navnekomitéen for sortene.

Eplet Sonja har fått navn for å markere HM Dronning Sonjas deltakelse i planting av foreldretrærne i Hardanger. Den andre eplesorten har fått navn etter foredlingseksperten Johannes Øydvin som utførte krysningsprosjektet. Øydvin har i en lang årrekke vært en av Norges eksperter på å utvikle gode, norske eplesorter.
Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2568Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.