Tørrfisk fra Lofoten får EU-beskyttelse


Oppdatertdato: 2014-06-05 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Første norske søknad om Beskyttet betegnelse er nå godkjent i EU. Tørrfisk fra Lofoten har i april 2014 fått Beskyttet betegnelse i EU, og får dermed status som del av den europeiske mateliten.
Å få status som beskyttet betegnelse betyr at produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten er hjemlet i den offentlige merkeordningen. Beskyttet betegnelse er det sterkeste juridiske vernet en merkevare kan få. Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i 2007 på grunn av den åpenbare sammenhengen mellom klima og produkt. Dette er også viktig for produsentene selv, som eksporterer mesteparten av sin produksjon.
Om lag 1000 andre matprodukter i Europa har en slik beskyttelse godkjent av EU idag. Andre kjente europeiske merkevarer som har fått en slik beskyttelse er blant annet Parmaskinke, Roquefort og Scottish Farmed Salmon.

Matkultur og historie

Tørrfisken har vært en viktig handelsvare i Norge i over tusen år. For mange er fisken som henger på hjell selve symbolet på Lofoten. Tørrfisk fra Lofoten henges under åpen himmel, og kvaliteten på årets produksjon bestemmes av tørke- og hengetid, temperatur, luftfuktighet og vind. Naturkreftene spiller med andre ord en avgjørende rolle for kvaliteten på tørrfisken. Kunnskap om sortering av tørrfisken etter kvalitet er også svært viktig for et godt sluttprodukt.
Tørrfisk fra Lofoten var Norges aller første eksportprodukt, og har en særstilling i norsk matkultur. Tørrfisk fra Lofoten er blant de norske matproduktene som er mest kjent utover landegrensene, og særlig i Italia står den norske tørrfisken sterkt.

Vil eksportere mer norsk mat

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og fiskeri- og kystminister Elisabeth Aspaker vil at Norge skal eksportere mer norsk mat.
- EUs godkjenning av tørrfisk fra Lofoten som beskyttet betegnelse kan ha betydning på sikt for videre eksport av norske produkter og av norsk matkultur, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
- Vi produserer mange matvarer av høy kvalitet i Norge, og vi har potensiale til å lykkes internasjonalt. Vi må tenke mer offensivt og se på mulighetene for eksport for flere produkter, sier Listhaug.
- At tørrfisk fra Lofoten har fått beskyttelse betegnelse i EU er svært gledelig, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
- Ikke minst gir dette tørrfisk fra Lofoten et viktig vern mot kopiering og etterligning i et stort og viktig tørrfiskmarked. Merkeordningen er også en garanti for at forbrukeren faktisk får det produktet som det utgir seg for å være, sier Aspaker.

Beskyttet betegnelse

Merkeordningen Beskyttede betegnelser blir forvaltet av KSL Matmerk i samarbeid med Mattilsynet.

Les mer hos Matmerk

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2904
Julekaker.Norsk mat.
Lefser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.