Tomat passata som du lager selv


Oppdatertdato: 2019-09-02 Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Rosemarie Pettersen


En god tomatsaus må til om en serverer pasta i en eller annen form, og hvorfor ikke lage ett godt grunnlag selv. Vi hadde plutselig mange tomater i hagen og prøvde oss på å lage passata som er en grunnleggende tomatsaus, som en kan bruke som grunnlag til videre eksperimentering. Og da trenger man ikke kjøpe pastasaus på disse glassene hele tiden.

Om en ser i italienske oppskrifter brukes det ofte tomat passata som en del av oppskriften. Og inne i systemet mitt ligger det flere eksempler.

Denne vi lagde kan fryses og man kan lage mye av gangen. Men ikke la den ligge i fryser mer enn noen måneder og putt den ned så fort som mulig etter produksjonen.

Her er vår passata og under er det flere andre typer av tomatsaus ol.

Hjemmelagd tomat passata

Gir ca 1 liter

15 helt modne tomater delt opp
4 fedd hvitløk hakket (denne kan justeres etter smak)
2 ss hakket basilikum
1 ss nymalt pepper

1 rødløk hakket
2 ss olivenolje

1 ss tomatpure
1 ss tørkede tomater pure, evt bruk vanlige tørkede tomater i blenderen over

1 dash salt til smaken

Først kjører du tomater, hvitløk, basilikum og pepper i blenderen til det er flytende og jevnt.
Ta en stor stekepanne og stek løk blank i olivenolje. ha dette i blenderen og kjør litt til evt med tørkede tomater.
Ha så alt i stekepanna og kok opp. Ha i tomatpure og evt soltørket tomatpure. Bland godt og rør rundt for 10-20 minutter mens det småputrer. Smak til med salt. Det blir tykkere og tykkere og du stopper når tykkelsen er perfekt. Husk at jo tykkere det blir jo mer smak.
Tas av, kjøles ned og evt legges i plastbokser i fryseren.

Denne sausen brukes som grunnlag i pastasauser man lager til forskjellige pastaretter. Tilsett mer krydder, urter, buljong, mer hvitløk, chili osv.

Denne sausen kan lages om en feks får tak i billige tomater og da lager man opp en masse. Vi har en stor stekepanne (se bildet) men bruk gjerne en stor gryte/jerngryte

Passataen over har ca pr 100 gram: 31,7 kalorier, 3 gram karbo, 1,65 gr kostfiber, 1,4 gram fett og koster totalt ca 58 kr om du må kjøpe tomater til ordinær pris.




Spaghetti med tomat-chilisaus


Prøv også Spaghetti med tomat-chilisaus.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g spaghetti
1 ss olje
1 boks hermetiske tomater
1 ss chilisaus
1 ts chilipulver
1 liten boks skivede sjampinjonger
1 ts salt
1 ts tørket oregano
3 ss revet parmesanost


Enkel og grei spaghetti av den hotte typen! Varier her med type saus, chil eller bare vanlig pastasaus.


Fremgangsmåte

Kok spaghettien etter anvisning på pakken.

Varm oljen, tilsett tomatene med laken og la den frese godt. Rør inn chilisaus, chilipulver, sjampinjonger uten laken og smak til med salt og oregano. La sausen småkoke i 15 minutter.

Sil vannet av spaghettien og hell over sausen. Dryss ost på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pasta med tomat-fløte saus


Prøv også Pasta med tomat-fløte saus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 15.11.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 porsjoner pasta, tagliatelle ol.
2 ss olivenolje
1 løk hakket
1 fedd hvitløk hakket
1 liten boks med tomater i terninger
1 ss tørkede basilikum balder
0,25 ts tørket oregano
0,25 ts salt
0,75 ts sukker
0,2 ts malt sort pepper
1,5 dl kremfløte
2 ss smør


Enkel pastarett men hvor en bruker fløte i tomatsausen. Lager en fin mild og avrundet smak.


Fremgangsmåte

Kok pasta etter fremgangsmåte på pakken.
Surr olje, løk og hvitløk i en stekepanne til det er gyldent. Ha i tomater, all krydder, sukker og salt. La det surre 5-10 minutter til det tykner litt. Ha så i fløte og smør. Skru ned varmen, og la det tykne i 5 minutter. Rør jevnlig.
Serveres varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 233,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,83.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pasta med frisk tomatsaus


Prøv også Pasta med frisk tomatsaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g penne
1 ss olivenolje
½ stk. finhakket løk
2 båt. hvitløk - presset
½ bks. hermetiske tomater - hakkede
4 stk. tomat
3 ss tomatpuré
salt og pepper fra kvern
½ pk. karse
Kjøttboller:
350 g kjøttdeig
½ stk. finhakket løk
½ dl melk
2 ss griljermel
½ krm malt muskat
½ krm malt karve
¼ pk. karse
salt og pepper


En av de raske oppskriftene med pasta. Kjøttboller lage vi med jevne mellomrom og de kan brukes til mye. Selvfølgelig kan man og kjøpe de ferdig.


Fremgangsmåte

Bland griljermel og melk til bollene. La det svelle. Rør deigen seig med salt. Bland den, løk og alle krydderne i melkeblandingen. Form til kjøttboller og stek dem gyldne i panne.

Kok pasta som angitt på pakken. Fres løk og hvitløk til sausen i olje. Tilsett friske tomater i båter og boksetomatene. La det putre sammen. Tilsett tomatpuré og krydderet. La det putre sammen 3-5 minutter. Smakes godt til.

La pastaen renne av i et dørslag. Ha pastaen i et fat/form med sausen over. Fordel kjøttbollene på toppen og la herligheten få et godt dryss av karse. Gjerne grønn salat og grissinis til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pasta med svinekjøtt og tomatsaus.

Pasta med svinekjøtt og tomatsaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 liten løk
2 båter hvitløk
1 liten gulrot, revet eller skåret i tynne strimler
1 boks hakkede tomater
1/2 terning hønsebuljong
1 dl vann
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
pasta (mengdeberegning på pakken)



Fremgangsmåte

1. Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken.
3. Brun kjøttet raskt i varm panne i to omganger.
4. Bland pastaen og kjøttstrimlene forsiktig inn i sausen til slutt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 98,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spagetti med verdens enkleste tomatsaus og bacon.

Spagetti med verdens enkleste tomatsaus og bacon


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.07.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g spagetti
150 g bacon , delt i biter
1 stk løk , finhakket
1 båt hvitløk , finhakket
½ stk grønn squash i små terninger
1 boks hermetiske tomater , hakkede
1 ss balsamicoeddik
1 ts sukker
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss parmesan , revet


Hjemmelaget tomatsaus er tusen ganger bedre enn den fra glass! Og så rask å lage at den er ferdig samtidig som spagettien.


Fremgangsmåte

1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
2. Sprøstek bacon og sett tilside.
3. Stek finhakket løk og hvitløk mykt i samme panne. Tilsett squash og hakkede tomater. Kok opp og la det hele koke mens pastaen blir ferdig. Smak til med med salt, pepper, balsamicoeddik og sukker. Server over kokt pasta og topp med bacon og revet fersk parmesan.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 181,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3038






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.