
En god tomatsaus må til om en serverer pasta i en eller annen form, og hvorfor ikke lage ett godt grunnlag selv. Vi hadde plutselig mange tomater i hagen og prøvde oss på å lage passata som er en grunnleggende tomatsaus, som en kan bruke som grunnlag til videre eksperimentering. Og da trenger man ikke kjøpe pastasaus på disse glassene hele tiden.
Om en ser i italienske oppskrifter brukes det ofte tomat passata som en del av oppskriften. Og inne i systemet mitt ligger det flere eksempler.
Denne vi lagde kan fryses og man kan lage mye av gangen. Men ikke la den ligge i fryser mer enn noen måneder og putt den ned så fort som mulig etter produksjonen.
Her er vår passata og under er det flere andre typer av tomatsaus ol.
Hjemmelagd tomat passata
Gir ca 1 liter
15 helt modne tomater delt opp
4 fedd hvitløk hakket (denne kan justeres etter smak)
2 ss hakket basilikum
1 ss nymalt pepper
1 rødløk hakket
2 ss olivenolje
1 ss tomatpure
1 ss tørkede tomater pure, evt bruk vanlige tørkede tomater i blenderen over
1 dash salt til smaken
Først kjører du tomater, hvitløk, basilikum og pepper i blenderen til det er flytende og jevnt.
Ta en stor stekepanne og stek løk blank i olivenolje. ha dette i blenderen og kjør litt til evt med tørkede tomater.
Ha så alt i stekepanna og kok opp. Ha i tomatpure og evt soltørket tomatpure. Bland godt og rør rundt for 10-20 minutter mens det småputrer. Smak til med salt. Det blir tykkere og tykkere og du stopper når tykkelsen er perfekt. Husk at jo tykkere det blir jo mer smak.
Tas av, kjøles ned og evt legges i plastbokser i fryseren.

Denne sausen brukes som grunnlag i pastasauser man lager til forskjellige pastaretter. Tilsett mer krydder, urter, buljong, mer hvitløk, chili osv.
Denne sausen kan lages om en feks får tak i billige tomater og da lager man opp en masse. Vi har en stor stekepanne (se bildet) men bruk gjerne en stor gryte/jerngryte
Passataen over har ca pr 100 gram: 31,7 kalorier, 3 gram karbo, 1,65 gr kostfiber, 1,4 gram fett og koster totalt ca 58 kr om du må kjøpe tomater til ordinær pris.
Spaghetti med tomat-chilisaus
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
250 g spaghetti
1 ss olje
1 boks hermetiske tomater
1 ss chilisaus
1 ts chilipulver
1 liten boks skivede sjampinjonger
1 ts salt
1 ts tørket oregano
3 ss revet parmesanost
Enkel og grei spaghetti av den hotte typen! Varier her med type saus, chil eller bare vanlig pastasaus.Fremgangsmåte
Kok spaghettien etter anvisning på pakken.
Varm oljen, tilsett tomatene med laken og la den frese godt. Rør inn chilisaus, chilipulver, sjampinjonger uten laken og smak til med salt og oregano. La sausen småkoke i 15 minutter.
Sil vannet av spaghettien og hell over sausen. Dryss ost på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
142,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
22,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med tomat-fløte saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.11.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 porsjoner pasta, tagliatelle ol.
2 ss olivenolje
1 løk hakket
1 fedd hvitløk hakket
1 liten boks med tomater i terninger
1 ss tørkede basilikum balder
0,25 ts tørket oregano
0,25 ts salt
0,75 ts sukker
0,2 ts malt sort pepper
1,5 dl kremfløte
2 ss smør
Enkel pastarett men hvor en bruker fløte i tomatsausen. Lager en fin mild og avrundet smak.Fremgangsmåte
Kok pasta etter fremgangsmåte på pakken.
Surr olje, løk og hvitløk i en stekepanne til det er gyldent. Ha i tomater, all krydder, sukker og salt. La det surre 5-10 minutter til det tykner litt. Ha så i fløte og smør. Skru ned varmen, og la det tykne i 5 minutter. Rør jevnlig.
Serveres varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
233,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med frisk tomatsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.10.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
100 g penne
1 ss olivenolje
½ stk. finhakket løk
2 båt. hvitløk - presset
½ bks. hermetiske tomater - hakkede
4 stk. tomat
3 ss tomatpuré
salt og pepper fra kvern
½ pk. karse
Kjøttboller:
350 g kjøttdeig
½ stk. finhakket løk
½ dl melk
2 ss griljermel
½ krm malt muskat
½ krm malt karve
¼ pk. karse
salt og pepper
En av de raske oppskriftene med pasta. Kjøttboller lage vi med jevne mellomrom og de kan brukes til mye. Selvfølgelig kan man og kjøpe de ferdig.Fremgangsmåte
Bland griljermel og melk til bollene. La det svelle. Rør deigen seig med salt. Bland den, løk og alle krydderne i melkeblandingen. Form til kjøttboller og stek dem gyldne i panne.
Kok pasta som angitt på pakken. Fres løk og hvitløk til sausen i olje. Tilsett friske tomater i båter og boksetomatene. La det putre sammen. Tilsett tomatpuré og krydderet. La det putre sammen 3-5 minutter. Smakes godt til.
La pastaen renne av i et dørslag. Ha pastaen i et fat/form med sausen over. Fordel kjøttbollene på toppen og la herligheten få et godt dryss av karse. Gjerne grønn salat og grissinis til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Pasta med svinekjøtt og tomatsaus
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
18.12.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
300 g svinekjøtt i strimler
2 ss olje
1 liten løk
2 båter hvitløk
1 liten gulrot, revet eller skåret i tynne strimler
1 boks hakkede tomater
1/2 terning hønsebuljong
1 dl vann
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
pasta (mengdeberegning på pakken)
Fremgangsmåte
1. Hell tomatene, finhakket løk og hvitløk i en kjele. Ha i vann, buljong og gulrot og la det koke ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Kok pasta etter anvisning på pakken.
3. Brun kjøttet raskt i varm panne i to omganger.
4. Bland pastaen og kjøttstrimlene forsiktig inn i sausen til slutt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spagetti med verdens enkleste tomatsaus og bacon
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.07.2012Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g spagetti
150 g bacon , delt i biter
1 stk løk , finhakket
1 båt hvitløk , finhakket
½ stk grønn squash i små terninger
1 boks hermetiske tomater , hakkede
1 ss balsamicoeddik
1 ts sukker
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss parmesan , revet
Hjemmelaget tomatsaus er tusen ganger bedre enn den fra glass! Og så rask å lage at den er ferdig samtidig som spagettien.Fremgangsmåte
1. Kok pasta etter anvisning på pakken.
2. Sprøstek bacon og sett tilside.
3. Stek finhakket løk og hvitløk mykt i samme panne. Tilsett squash og hakkede tomater. Kok opp og la det hele koke mens pastaen blir ferdig. Smak til med med salt, pepper, balsamicoeddik og sukker. Server over kokt pasta og topp med bacon og revet fersk parmesan.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
183,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3038