Tomat - vårens kjærlighetseple som vi stadig spiser mer av.


Oppdatertdato: 2004-05-25 Tema: Tomat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kom Holthe, Lisa Westgaard


I løpet av det siste året har vi hatt en arealøkning i tomatproduksjonen på over 20.000 m². Det produseres totalt 10.200 tonn på 325 dekar her i Norge. Økningen er på spesialtomatene klase-, cherry- og coctailtomater. I 2003 var denne produksjonen på 1200 tonn. I år beregnes en fordobling! Tomatprodusenter reduseres mens arealet øker. I dag har vi ca. 150 tomatprodusenter.

Kjærlighetseple
Lycopersicum esculentum hadde sine opprinnelige røtter i Andesfjellene allerede for 3000 år siden. Det var den godeste Columbus som sørget for at ferden gikk videre hit til Europa. Tomaten fikk ry på seg som elskovsplante og ble kalt Kjærlighetseplet. Først på 1800-tallet ble tomaten tatt i bruk i matlagingen i Europa. Italia ble det første landet med de gode tomatretter.

Vi nordmenn begynte å bruke tomater i matlagingen på alvor etter første verdenskrig, selv om den var kjent fra slutten av 1800-tallet. I dag er vi meget kunnskapsrike hva tomatproduksjon angår. Det meste av norsk tomatproduksjon foregår i Rogaland fylke med hele 85 %. 12 % er spesialtomater, så som cherry-, plomme-, klase- og coctailtomater. Cherrytomater har blitt særdeles populære på kort tid. Tomatene modnes på greiner før de plukkes. Dette fører til en meget god kvalitet.

God kvalitet
Tomater med god kvalitet skal være hele, rene og ha en god farge. Kjøleskade gir bløte og smakløse tomater og støtskade gir sprekker.

Oppbevaringstemperatur
Den beste oppbevaringstemperatur er 10-14oC. Tomater bør fortrinnsvis ligge på kjøkkenbenken. Da kan vi virkelig nyte både smaken og lukten av dette herlige Kjærlighetseplet! NB. Tomater skal ikke oppbevares i kjøleskapet! Tomater rett ut fra kjøleskapet har liten smak.

Bruksområde
Tomater har et stort bruksområde. Naturell, kokt, smørdampet, stekt, gratinert osv. Tomat som pålegg, tomat i salater og tomatsuppe kunne vi vel knapt tenke oss foruten. Som den pizzaglade nasjon vi har blitt, følger tomaten med på kjøpet. Taco har også blitt et særdeles populært spise hvor tomaten er en selvfølge.
Da italienerne tok tomaten til sitt hjerte, var det i første rekke i sine spagettiretter. Den lidenskapen har vi forlengst adoptert her i Norge. Tomater i skiver som pålegg med sukkerdryss over kan anbefales. En variant er tomater i skiver med litt salt og pepper og gjerne litt finhakket basilikum over.

Næringsverdi
Tomater inneholder 21 kcal pr. 100 g vare. Videre er det A-, B- og C-vitaminer og mineraler.

Tomat er en viktig antioksidant
Tomat er en av de viktigste kilder til lykopene som igjen er blant naturens viktigste antioksidanter.

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker anbefaler her et par enkle retter med tomat:

Tomatsalat
4 porsjoner

6 tomater
1 løk
rikelig med frisk basilikum
Dressing av 2 ss olivenolje, 1ss god eddik, litt salt og pepper.

Tomatene skjæres i skiver og legges lagvis med løk i løvtynne ringer. Dressingen blandes og helles over. Ta rikelig med frisk basilikum over.
v Denne salaten er deilig til det meste som legges på grillen både av kjøtt og fiskeretter. Om ønskelig kan salaten fornyes med mozarella, feta eller vanlig gul ost. Da blir den med en gang en selvstendig lunsj- eller middagssalat.

Sterk tomatsaus


4 tomater
1 løk
1 grønn paprika
1 rød paprika
½ slangagurk
2 hvitløkfedd
rød chilipepper etter smak
kald grønnsakskraft
salt og pepper
noen dråper olivenolje

Grønnsakene renses, deles opp og kjøres i hurtigmikser el. Spe med kald grønnsakskraft. Smak til med chilipepper og hvitløk, videre med salt og pepper. Ta til slutt i noen dråper god olivenolje. Sausen serveres kald.

Denne tomatsausen er god til grillretter og til stekt kjøtt generelt.

Ratatouille
4 porsjoner

6 store tomater
2 store løk
1 grønn paprika
2 auberginer
250 g squash
2 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
salt og pepper

Tomatene skåldes og skjæres i tykke båter. Renset løk, auberginer og squash skjæres i skiver. Paprika renses fri for kjerner og skjæres i strimler. Hvitløken renses og finhakkes. Varm oljen i en kjele og ta i de oppdelte grønnsakene. Det hele må småputre til grønnsakene er møre og at retten ”henger sammen”. Smak til med salt og pepper.

Ratatouille kan serveres varm, lunken eller kald. Ratatouille kan serveres til stekt eller kokt kylling. Tilbehør kan være fersk gjærbakst.

Tomater fylt med sopp
4 porsjoner

4 store tomater
2 ss olje
2 ½ dl hakkede sjampinjong
2 stk finhakkede sjalottløk
2 ss oppsmuldret brød
½ dl finhakkede hasselnøtter
1 ss finhakket frisk timian
½ ss finhakket kruspersille
salt og pepper
1 ss reven gul ost

Skjær av lokket på tomatene og ta ut kjernene med ei skje. Varm oljen i en kjele og ta i oppdelt sjampinjong og finhakket løk. La dette surre noen få minutter. Rør så i brødsmuler, finhakkede hasselnøtter, timian og kruspersille. Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over i de uthulte tomatene. Dryss over reven ost. Legg tomatlokkene delvis over. De fylte tomatene tas over i en ildfast form som settes inn i ovn ved 175 ºC. Stekes ca 15 minutter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:267
Norsk mat.Hverdagsmat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.