Tomaten blir enda sunnere


Oppdatertdato: 2009-08-05 Tema: Tomat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: A.L Gartnerhallen


Ny forskning viser at norske tomater er sunnere enn tidligere antatt, men at helsegevinsten har kort levetid. Nå går bransjen i bresjen for å få tomatene raskere ut i grønnsaksdisken.
Den norske tomatsesongen starter for alvor i disse dager, og landets frukt- og grøntdisker fylles nå opp med norskproduserte tomater. Samtidig avdekker en rapport fra PlantChem og Bioforsk Særheim at norske tomater inneholder større mengder helsebringende plantestoffer enn hva man tidligere har trodd.

– Det er forholdsvis velkjent at tomater inneholder lykopen, en antioksidant som også gir tomaten dens rødfarge. Men tomater inneholder mer flavonoider, som er lettere for kroppen å ta opp enn lykopen. Her ligger det en stor helsegevinst, forteller Michel Verheul, forsker på klimaregulert planteproduksjon ved Bioforsk Særheim.

Mot kreft, hjertelidelser og allergi

Flere internasjonale forskningsmiljøer bruker genmodifisering for å øke innholdet av flavonoider – som er en gruppe plantestoffer med den samme virkningen som antioksidanter. Ifølge Michel Verheul kan ferske norske tomater ha samme innhold flavonoider som sine genmodifiserte konkurrenter.

Flavonoider er med på å redusere faren for blant annet hjerte- og karsykdommer og kreft. To av flavonoidene det finnes rikelig av i norske tomater er chalconaringenin og rutin, som kan ha en antidepressiv virkning. Førstnevnte skal også ha god effekt på allergi.
Imidlertid har flavonoidene kort levetid i en høstet tomat. – Ved oppbevaring i 20 grader forsvinner 60-70 prosent av flavonoidene i løpet av en uke. Ved 12 grader tar det omkring to uker. Vi er foreløpig ikke sikre på hvorfor dette skjer, sier forskeren.

Lover ferskere tomater

Ifølge BAMA spiser hver nordmann i snitt cirka to kilo norske tomater i året. Nå satser tomatprodusentene og distributørene i Norge på å få tomatene raskere ut i butikk, slik at de er ferskest mulig når de havner i salaten eller på brødskiven.

– Distribusjonstid har vært noe norske tomatprodusenter har vært opptatt av lenge. Bruker tomaten lang tid fra produsent til butikk, betyr det at den må høstes tidligere – når den er mindre moden. Da blir det mindre smak, og nå vet vi også at tomatene taper deler av sin helsegivende virkning, forteller tomatprodusent Jon Olav Runestad.
Han driver sitt eget gartneri i tomatkommunen Finnøy like utenfor Stavanger, og leverer rundt 200 tonn tomater hver sesong. De siste ti årene har han også vært kulturansvarlig for tomater i Gartnerhallen, med ansvar for koordinering og rapportering av tomatproduksjon i Norge.

Smak og helse over pris

I en spørreundersøkelse gjennomført av Bioforsk kommer det fram at rundt 70 prosent av nordmenn foretrekker norske tomater fremfor tomater fra andre land. Over ni av ti nordmenn mener smak er en viktig egenskap i tomater, mens åtte av ti mener sunnhet er viktig. Til sammenligning er prisen på tomatene viktig for i overkant av fire av ti.
Jon Olav Runestad forklarer at den særnorske kombinasjonen av mye dagslys og lav middeltemperatur om sommeren gjør at norske tomater får en veldig god smak. – Vi har faktisk så mange lystimer om sommeren at vi må beskytte tomatene. Samtidig er temperaturen såpass lav sammenlignet med sydeligere land at det gjerne går 15 uker fra tomatplaten sås til tomatene kan høstes. Den lange vekstprosessen betyr mer smak, sier tomatprodusenten.

Kan satse på smak

Runestad forteller at smak og holdbarhet ofte er to motpoler i tomatverden. De tomatene med lengst holdbarhet har gjerne minst smak, mens de søteste og mest smaksrike tomatene ofte har kortere holdbarhet.

– Når vi som produserer tomater vet at de kommer raskere fram til forbruker, står vi friere til å satse på tomattyper som er mer smaksrike. Dette er noe som vil komme forbrukerne til gode, noe som igjen kan føre til økt salg av norske tomater. Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle parter, påpeker Runestad.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1596
Grillmat.Dressinger.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.