Toppmøte om mat og helse


Oppdatertdato: 2011-08-25 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: www.matprat.no


Oslo (NW): Internasjonale eksperter møtes i Oslo 1. september for å diskutere mat og helse sett i lys av kostrådene norske myndigheter kom med i januar.
– De norske kostrådene bygger blant annet på råd fra World Cancer Research Fund. Enkelte av kostrådene er omstridte og vil bli diskutert, sier leder for konferansen, Anne Mari Halsan.
En lang rekke norske og utenlandske eksperter vil delta på konferansen, blant annet forskerne Rachel Thompson og Teresa Norat fra World Cancer Research Fund, og senior epidemiolog Dominik D. Alexander som har forsket på tarmkreft ved University of Alabama i Birmingham.
Professor Anne Raben fra Københavns Universitet er ekspert på forebygging av fedme, og fra Norge deltar blant annet professor Rune Blomhoff fra Universitetet i Oslo, som har ledet arbeidet med de nye kostrådene.

Vil ha debatt

Arrangørene av kostholdskonferansen MeetEat er Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Kjøtt og Fjørfebransjens landsforbund, Nortura, Animalia og NHO Mat og Bio.

– Konferansen er den første i sitt slag, og intensjonen er at det skal bli en årlig møteplass for kosthold og helse. Vi ønsker at konferansen skal bli et sted for åpen diskusjon mellom helsemyndigheter og parter som sjelden snakker sammen om temaet, sier Halsan.
Kostrådene fra norske helsemyndigheter er basert på summen av internasjonal forskning. I Norge og Norden er det foretatt lite egen forskning innen kosthold og helse. Mange av rapportene de norske kostrådene er basert på er fra USA.

– Folk i Norge har en annen livsstil, spisevaner og helt andre matvarer enn amerikanere, derfor er ikke all forskning derfra like relevant for oss, sier Anne Mari Halsan.

Mye forvirring

Norge var det første landet i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk, men det betyr ikke at folk flest er kjent med hva et sunt kosthold innebærer.

– Det har vært mye forvirring omkring mat, kosthold, sykdom og helse i Norge i det siste, sier Halsan.
Hun mener fornuftige og kanskje litt prektige kostholdsråd lett kommer i skyggen av mediefokus på lavkarbokosthold, steinalderdietter, GI-mat og enda mer ekstreme dietter.

– Det er spesielt bekymringsfullt at så mange unge endrer sitt kosthold så radikalt. Det er nå store sosiale forskjeller innen ernæring, helse og levealder i Norge. Mange lider av overvekt, spiseforstyrrelser og matallergier, sier Halsan.
Hun er også opptatt av at konferansen skal handle om sunnhetsrealisme.

– God mat er viktig for å leve gode liv. Verdien av å kunne samle seg rundt et bord og spise et godt måltid er en betydelig livskvalitet som også har en naturlig plass på kostholdskonferansen, sier Anne Mari Halsan.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2233
Info.Pølser.
Norsk mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.