Tradisjonsmat er middagsfavoritt


Oppdatertdato: 2006-02-21 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Kjøttkaker er fortsatt en av nordmenns absolutte middagsfavoritter. Mer enn 75 prosent av oss rangerer kjøttkaker som noe vi liker veldig godt, og like mange spiser kjøttkaker inntil tre ganger i måneden. Dessuten lager vi dem helst selv.

Det viser en fersk undersøkelse utført av Research International for Opplysningskontoret for kjøtt.

- Noen tror kanskje at kjøttkaker er gått litt i glemmeboken som middagsrett, men det er ikke tilfellet. Hele 12 prosent av alle nordmenn spiser kjøttkaker så ofte som en gang i uken, mens en tredel av oss spiser kjøttkaker to-tre ganger i måneden, forteller markedsanalytiker Jeanette Torp ved Opplysningskontoret for kjøtt. Hun mener nordmenn flest har et sterkt forhold kjøttkaker, og ingen er selvsagt så gode som mors. Men vi kan også kunsten å lage dem selv.
- Det er en utbredt myte at nordmenn ikke lenger kan lage mat fra grunnen av. Tallene viser klart at to tredeler av oss fortsatt lager kjøttkakene selv. Og de unge kan fortsatt kunsten, sier Torp. De som velger å kjøpe ferdige kaker, er oftest husholdninger med barn eller enehusholdninger.

Mannsrett

Kjøttkaker er umåtelig populære hos nordmenn. Ikke bare spiser vi dem ofte, men vi liker dem også svært godt. Faktisk gir hele fire av ti nordmenn retten toppkarakter. Undersøkelsen viser at kjøttkaker først og fremst går hjem hos mennene i de norske hjem; mens sju av ti kvinner sier at de liker kjøttkaker godt eller svært godt, svarer hele åtte av ti menn det samme. Det er også hos de yngre og de eldre kjøttkakene er best likt, og det er de samme aldersgruppene som oftest lager kjøttkaker selv.
Undersøkelsen tok også for seg nordmenns vaner når det gjelder tilbehør til kjøttkaker. Poteter og den klassiske brune sausen er det aller vanligste tilbehøret på landsbasis. I tillegg er ertestuing populært, spesielt i Nord-Norge, på Vestlandet og i Midt-Norge. Mange liker også kokte grønnsaker og tyttebær til kjøttkakemåltidet.

Overklassemat

Man tror at kjøttkaker stammer fra eldre slektninger som karbonade og frikadeller, og at den kom sørfra. Kjøttkaker antas å ha kommet til Norge først på 1800-tallet. Da ble retten brukt som selskapsmat hos overklassen.

- Å lage kjøttkaker på den tiden var en tung prosess. Kjøttkverner ble ikke vanlige før rundt 1880, og før den tid brukte man marmormorter. Da tok det en time å lage kjøttfarse, sier informasjonskonsulent Merethe Skeie i Opplysningskontoret for kjøtt. Hanna Winsnes beskriver denne metoden i "Lærebog i de forskjellige Grene av Huusholdningen", som kom ut første gang i 1845. Skeie forteller at kjøtt ble ansett som svært viktig i kostholdet, og at flere forskere i siste halvdel av århundret mente dagsrasjonen burde være minst 200 gram.
- Det var åpenbart at arbeiderklassen ikke kunne leve opp til slike idealer. Småkårsfolk på 1800-tallet spiste stort sett graut, som de hadde gjort i århundrer Først på 1900-tallet ble kjøttkaker en rett for de fleste, og i en bok fra 1930-tallet sies det at kjøttkaker er den vanligste middagsretten i Norge. Mellomkrigstiden og etterkrigstiden var kanskje høydepunktet for kjøttkakene, forteller Skeie.

Nostalgi

SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge betegner kjøttkaker, og da særlig mors, som nostalgisk mat.
- Det vil si ingredienser og matretter som kan knyttes til din egen oppvekst. Å lage denne typen mat selv senere i livet, bidrar til å gjenskape følelser og minner fra den gang. Nostalgisk mat fungerer også som et sosialt bindeledd mellom mor og datter, man ringer hjem for å få "den bestemte oppskriften", sier Bahr Bugge.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:778


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.