Tre norske matskatter får Beskyttet betegnelse


Oppdatertdato: 2012-11-08 Tema: Spekemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


- Fenalår fra Norge, Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal og Lofotlam representerer noe helt unikt i norsk matkultur. Derfor mottar de i dag merket Beskyttet betegnelse, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.
Overrekkelsen skjedde under den offisielle åpningen av Mathallen på Vulkan i Oslo i dag. Fra før av er det kun 19 matskatter som har passert nåløyet og fått hedersbetegnelsen. Med disse er det 22 produkter som er innlemmet i norske matvarers eliteserie.

- Tildelingen innebærer en anerkjennelse av norsk råvarer, lange og mangfoldige tradisjoner og gode smaksopplevelser. Merket styrker disse produsentenes konkurransedyktighet og bidrar til økt verdiskaping. Stadig flere vet å sette pris på norsk matkultur, identitet og tradisjon.
Disse produsentene er fremragende eksempler på hvor viktig dette er.

- Dette merket kan ikke kjøpes og grundige vurderinger ligger til grunn for tildelingen. Merket Beskyttet betegnelse gir et juridisk vern mot kopiering og fungerer som et kvalitetsstempel for forbrukeren. De unike historiene bak gir en ekstra dimensjon til den gode smaken og skaper ekstra matglede rundt spisebordet, kommenterer adm.dir. i Matmerk, Nina Sundqvist.
Flere større fenalårprodusenter har gått sammen, til tross for at de er konkurrenter, for å sikre kvaliteten på en av Norges største matskatter. Per i dag er det 9 produsenter i Fenalår fra Norge, fra ulike deler av landet.

- Dette er svært viktig for oss i forhold til fremtidig salg. Gode og strenge krav gir både hevet standard og muligheter for å øke produksjonen. Om vi tør og vil, gir det også store muligheter for å satse internasjonalt. Det blir lettere å vise den unike norske matvaren for hele verden, sier styreleder i Fenalår fra Norge, Per Berg.
Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal og Lofotlam har begge svært høy kvalitet og dokumenterer at det er en sammenheng mellom beite og kjøttets kvalitet. Høgfjellslammet har beite minst 800 m.o.h. og tilgang på proteinrik nygroe gjennom hele beitesesongen, noe som bl.a. gir lam med høy slaktevekt og slakteklasse.

- For oss er Beskyttet betegnelse det høyeste vi kan oppnå. Det dokumenterer Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal sin unike kvalitet og gjør vårt gode omdømme enda mer kjent. Kvaliteten på lammet vårt har vært etterspurt siden begynnelsen av 1800-tallet og i dag er jo flere og flere opptatt av hvor maten kommer fra, sier styreleder Ingebreth D. Sandbu, som representerer 134 produsenter.
I Lofoten kan lammene slippes tidlig ut på store utmarksbeiter som strekker seg fra fjæra opp til toppen av fjellene. Lammene tar naturlig opp salt gjennom gresset ved havkanten eller tang i fjæra. 93 bønder står bak sammenslutningen til Lofotlam.

- Det viktigste for oss med å motta en slik betegnelse er at det sikrer kvalitet for forbrukeren. Du får vite hva du spiser, det skaper et tillitsforhold til produktet. Både produsenter og området får et enda sterkere eierskap til Lofotlammet, i tillegg bevarer det vårt gode omdømme, kommenterer daglig leder Gustav Karlsen.

Hvordan skjære Fenalår fra Norge? Det har samme form som Norgeskart, begynn å skjære i Trøndelag...
Hvordan trylle frem fristende retter med Fenalår fra Norge?


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2551Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.