Tredoblet lompeproduksjon før 17. mai


Oppdatertdato: 2009-05-16 Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Studio Dreyer Hensley, Mari Svenningsen Kilder: brodogkorn.no


For å møte den enorme etterspørselen etter lomper, kjører Aulie Lompebakeri tre skift i døgnet i uka før 17. mai. – Denne uken i mai bruker vi ca. 28 tonn poteter og produserer 240 000 lomper. Det er helt vilt. Alle kjøper lomper nå, sier Joachim Aulie.

Joachim Aulie jobber, sammen med sin mor og far, i Aulie Lompebakeri, lokalisert og etablert i Mjøndalen utenfor Drammen i 1973. – Mai er i det hele tatt en travel måned for oss. Engangsgrillene tas i bruk igjen etter en lang vinter. Aller vil grille, og da blir det ofte pølser. I tillegg kommer nasjonaldagen, hvor det spises enormt med pølse og lompe, forklarer Aulie.

Potet, mel og salt

Lomper består av potet, hvetemel og salt. Hvilke type poteter Aulie Lompebakeri bruker, vil Aulie ikke røpe, annet enn at det er en matpotet. Å lage lompene, fra rå potet til ferdig lompe, tar ett par døgn hos Aulie Lompebakeri. Hos familiebedriften er dessuten potetkokingen og pakkeavdelingen delvis manuell, mens resten er maskindrevet.

Lag lomper selv

Hvis man ønsker å gjøre lompebaksten selv er dette godt overkommelig. Prøv Opplysningskontorets oppskrift på hjemmelagde lomper av mandelpotet, salt, hvetemel og rugmel, eller finn din egen lompeoppskrift.

Hjemmelagde lomper

Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!

Denne oppskriften gir 12 til 14 lomper.

Ingredienser:
1 kg potet
1 ts salt
1,5 dl hvetemel
1 dl rugmel, fint
hvetemel til utbaking

Fremgangsmåte:
Kok potetene med skallet på. Mos dem sammen med 1 ts salt. Bland inn hvetemel og rugmel. Lompene blir harde med for mye mel.
Del opp i 12-14 emner som kjevles ut til runde leiver, ca. 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne (gjerne på grillen) eller på takke til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.

En bruker samme råvarer i potetlomper og potetlefser, forskjellen er at lomper lages tykkere og i mindre leiver. Både lomper og lefser kan brukes på mange spennende måter, til festmat og til hverdags. Bruk fylte lefser med kremost, laks og dill som fingermat på nasjonaldagen, eller server en variant av potetlefser med smør og brunost.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1599
Julekaker.Norsk mat.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.