Trendy kornsort: Spelt er spesielt


Oppdatertdato: 2005-06-05 Tema: Spelt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Øivin Utne


Spelt er spesielt

Vi er på Dagens - et lite bakeri på Bislet i Oslo som har spesialisert seg på brød basert på spelt. Kornsorten er mye eldre enn vikingene, langt mer næringsrik enn hvete, koster mer og smaker mer.
En sunn livsførsel er blitt trendy, og for å leve sunt må man spise sunt. Brød spiser vi daglig selv om enkelte kostholdseksperter mener vi kan spise for mye av det – iallfall om det er mye hvete i det. Nå er spelt på fremmarsj som et alternativ.
I gamle dager var spelt den viktigste kornsorten i såvel Europa som i Midt-Østen. I Norden er det funnet spelt som kan dateres tilbake 4500 år, men den mer kostnadseffektive hveten fortrengte den mer næringsrike spelten. Nå som næringsrikt kosthold har kommet på mote har imidlertid spelt få en renessanse.

– Er speltbrød et slankebrød?
- Det er mye «slankere» enn hvete, men når jeg baker brødet tenker jeg først og fremst på smaken, sier speltbaker Skillestad som arbeider i den kombinerte frokost/lunsj-baren, møllen og bakeriet Dagens på Bislet i Oslo.

– Og hva smaker det?
– Vi har forskjellige typer speltbrød. Solsikkebrødet inneholder sammalt spelt, sammalt rug, solsikkefrø, salt og havre. Spizzybødet inneholder sammalt spelt, salt, solsikkekjerner, gresskarfrø, oregano og bassilikum. Vi har også eplekake som består av siktet spelt, smør, sukker, epler, rosiner, egg, vanilje og kanel. Du kan også få sjokolade fondant bestående av siktet spelt, sjokolade, egg, smør og sukker. Ofte sier kunder at de opplever at speltbrødet er mer fyldig, saftig og at det rett og slett smaker bedre.

– Folk med glutenallergi styrer unna hvetebrød. Inneholder spelt gluten?
- Ja, men i en annen struktur enn i vanlig hvete. Mange hvete-allergikere tåler speltbrød, men de bør være forsiktige. I hveten finnes mesteparten av vitaminene og mineralene i kimen og skalldelene. I spelt fins også mikronæringsstoffer i kornets kjerne – i frøhviten. Derfor er brød bakt med hvitt speltmel mer næringsrikt enn brød bakt med hvetemel, forteller Skillestad.

– Hvem er kundene dine?
– Det er alle mulige folk som stikker innom; for et deilig rundstykke, en juice som vi presser her i butikken, eller som kjøper med seg speltbrød. Felles for kundene er kanskje en interesse for sunn livsførsel og god mat og en anerkjennelse at det koster litt mer å kjøpe et sunt brød hos oss enn en masseprodusert loff på Rimi.

– Kan du avsløre om noen kjendiser kjøper spelt hos deg?
– Tja, hadde jeg stått i en luguber bar, eller vært dørvakt på strippeklubb ville jeg ikke avslørt kundene mine, men det er ingen synd å være speltkjøper; snarere tvert imot. Vi har ikke holdt åpent så lenge, men familien Harket, Terje Håkonsen og nyfrelste Alex Rosén er stadig innom her.

– Merker du at stadig flere kommer innom først og fremst for å kjøpe speltbrød?
– Ja, spelt er blitt veldig populært det siste året og mange – blant annet Fedon Lindberg har begynt å ha spelt i brødene sine, men mens Fedon har 7-8% spelt i sine grovbrød har vi fra 80% og oppover, reklamerer Skillestad – og vi lar ham gjøre det - for den sunne saks skyld. (Foto: Øivin Utne)

'Intelligent' korn

Man har brukt spelt til behandling av fordøyelsesproblemer og hudsykdommer.
Speltbrød inneholder mer proteiner og fordøybare fibre enn hvete. I tillegg er det høyere sporstoffinnhold av magnesium, jern, sink og kobber.
Spelt har et dyptgående rotsystem og henter selv den næring den trenger fra jorden og går derfor også under navnet «det intelligente kornet».

Fakta
 • Det er nærliggende å tro at grøt er forløperen til brød.
 • I Metropolitan Museum of Art i New York kan man se egyptisk brød som ble bakt for over 3500 år siden. De bakte brød i leirkrukker.
 • Rundt år 500 f. Kr var det yrkesbakere i Aten.
 • Romerne erobret Hellas 170 f.Kr og tok med seg greske bakere til Roma.
 • Romerne begynner å dyrke hvetesorten spelt og enkornhvete.
 • Før Kristi fødsel var det 1000 bakerier i Roma.
 • Kunnskapen spredte seg til det store Romerriket og til Europa.
 • I år 1356 dukker Arnold baker opp i Oslo.
 • 15. århundre oppstår bakerlaug i både Oslo, Bergen og Trondheim.
 • Alt brød inneholder viktige næringsstoffer slik at du holder hodet klart og får energi dagens arbeid.
 • Brød er vår viktigste kilde til fiber.
 • Brød inneholder vitaminer og mineraler. Har så mye jern i seg at det dekker 1/3 av det daglige behovet, også innholdet av B-vitaminer og E-vitaminer er høyt.
 • Brød er en god proteinkilde.
 • Brød gir deg langsomme karbohydrater.
 • Når du spiser grovt brød og sunt pålegg vil kroppen holde blodsukkeret på et jevnt nivå.
(Kilde: www.brodfakta.no)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:608
Julekaker.Lefser.
Kaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.