De som er pollenallergikere kan gjerne fortsette å trene og være fysisk aktive, men de må ta spesielle hensyn i pollensesongen.
De fleste pollenallergikere får symptomer som rennende eller tett nese, nysing og kløe i øynene. Noen får mer alvorlig plager som astmasymptom og pusteproblem. Ved hard trening øker ventilasjonen opptil åtte til ti ganger i forhold til hvile. Pollenmengden du trekker inn øker tilsvarende. Det er forklaringen på at de som ellers ikke får pustebesvær av astmatisk type kan få astmasymptom i pollensesongen.
Bruk medisiner mot pollenallergien
For å fortsette å trene og være fysisk aktiv i hverdagen, er det viktig å ta medisiner som demper allergisymptomene. Medisinene kommer i flere varianter som tabletter, nesespray, kortisonsprøyte eller vaksine. Husk forebyggende allergimedisin.
Fortsett med trening og fysisk aktivitet
Fortsett å være aktiv, ikke gi opp treningen, tren heller steder som ikke er like utsatt for pollen, eller tren roligere en periode. Ved kraftig pollenallergi, bør man være forsiktig med hardtrening på dager med høye pollentall. Bytt ut jogging med å gå raske turer eller alternativ trening innendørs. Trening kan trigge allergisymptomer. Det som gjør at trening allikevel er så bra for allergikere og astmatikere, er at når astmatikerne oppnår en bedre fysisk kondisjon, øker også deres toleranse for fysisk aktivitet. Det skal med andre ord mer fysisk aktivitet til før de får anstrengelsesutløst astma.
For dem som ikke er fysisk aktive, vil minst 150 minutters moderat fysisk aktivitet i uken ( f.eks 30 minutters rask gange fem dager i uken) gi en betydelig helsegevinst, alternativt 75 minutter med høy intensitet så som løping. Aktiviteten kan deles opp i bolker av 10 minutters varighet. Økt fysisk aktivitet inntil 300 minutter i uken med moderat aktivitet eller 150 minutter med høy intensitet, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet gir ytterligere helsegevinst.
Personer som både er aktive og utilstrekkelig aktive oppfordres å sitte mindre.
Ta hensyn til dagsform og pollenspredning
Er du allergiker, kjenner du når det er mye pollen i luften og man har dårlige dager. Da bør du være varsom med å presse deg selv, særlig om du får astmasymptom og pustebesvær.
På
www.pollenvarslingen.no kan du følge med på når det er mest pollen i lufta.
Treningsråd for pollenallergikere
- Ta medisiner i pollensesongen, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager
- Driv vannaktiviteter som padling, svømming og roing
- Tren innendørs på treningsstudio (spinning, aerobic, tredemølle, styrketrening), i basseng eller lagspill.
- Pollenspredningen er alltid størst i den varmeste og lyseste tiden av døgnet
- Nedbør gir pollenallergikere mulighet for trening utendørs
- Ha med deg medisiner som virker hurtig når du skal trene
- Ikke press deg selv til det ubehagelige, på dager det er mye pollen
- Få treningsråd av fastlegen eller eventuelt en idrettslege.
- Bruk solbriller
- Aktivitetshåndboken har også et kapitel om hvordan man kan bruke trening og fysisk aktivitet i behandlingen av astma.
- Helsedirektoratet - Aktivitetshåndboken: Astma
Pollenallergi og mat
Pollenallergikere kan reagere på ulike typer frukt, bær, grønnsaker, nøtter og krydder på grunn av kryssreaksjoner. Ved kryssreaksjoner reagerer kroppen på stoffer i maten som ligner på stoffer i pollen. Rått eple/gulrot og nøtter er eksempler på matvarer som gir kryssreaksjoner hos mange pollenallergikere. Kløe i munnen og halsen, samt hovne slimhinner er vanlige symptomer. Enkelte reagerer bare på matvarene i pollensesongen, andre gjør det hele året. Ofte tåles matvarene bedre hvis de er kokt, stekt eller skrelt.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2660