Tror vi spiser sunnere


Oppdatertdato: 2007-10-29 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jupiter Images


Oslo (NW): Vi tror vi spiser dobbelt så mye frukt og grønnsaker som vi faktisk gjør, viser en ny undersøkelse.

På oppdrag fra Bama har Synovate MMI spurt tusen nordmenn hvor mye frukt og grønt de har spist de siste 24 timene. Når alle poteter, bær, epler og juiceglass var talt opp, endte gjennomsnittet på 6,6 om dagen.
I virkeligheten ligger inntaket nå på 2,7 om dagen, ifølge Bama og bransjestatistikken.

Lyver ikke

– Dette er en vanlig observasjon når det gjelder mat. Når vi blir spurt hvor mye vi spiser av is, brus og sjokolade, blir svaret gjerne motsatt, da sier vi at vi spiser mindre enn vi faktisk gjør, sier forsker Unni Kjærnes i Statens institutt for forbruksforskning, Sifo.
Hun understreker at forskjellen på faktisk og innbilt inntak av frukt og grønt ikke må tolkes som at folk lyver.

– De fleste er klar over at de bør spise sunt, det er det som er normen. Da svarer man gjerne også slik man syns man bør, slik forventningene tilsier. Du tenker kanskje at du ikke spiste så mye frukt og grønt i går, men at du gjør det vanligvis, og så svarer du det du mener er vanlig, sier Kjærnes.

Differansen mellom tro og virkelighet skyldes også at det er kan være vanskelig å ha oversikt over hva man spiser i løpet av en dag. Måltidene er mange, og det er fort gjort å glemme om middagen inneholdt både erter og gulrøtter og om man spiste et eple før lunsj.

Sprer informasjon

I gjennomsnitt spiser EU-borgere fire om dagen.
Selv om det er et stykke igjen til fem om dagen, spiser nordmenn stadig mer frukt og grønt. Bransjens største grossist, Bama, mener stadig mer ligger til rette for at målet skal nåes.

– Det er blitt mye lettere å spise fem om dagen enn det var før fordi både tilgjengeligheten og utvalget er blitt større og bedre. Nå får du epler og bananer på bensinstasjoner og i storkiosker. På arbeidsplassen er det som regel tilgang på fruktkurver, og i kantinen er det gjerne en salatbar, sier Hanne Linnert i Bama.
Dagligvarebutikker har også begynt å bytte ut sjokoladen foran kassene med frukt og grønt.

Tilgjengelighet er viktig på flere måter. Undersøkelser viser for eksempel at det spises mer frukt når den kuttes opp.

– Bearbeidet frukt og grønt er populært. Nå får du kjøpt komplette salatblandinger, ferske fruktblandinger, epler med dipp i porsjonspakninger og små snacksgulrøtter, ferdig til å spise, sier Linnert.

’’Gjelder ikke meg’’

Fem om dagen betyr fem porsjoner, som ifølge Sosial- og helsedirektoratet for eksempel kan se slik ut: En middels stor frukt, omkring 1,5 desiliter frukt- eller grønnsaksjuice, omkring 150 gram kokte eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle med blandet salat, eller 1-2 desiliter bær.
Høy tiltro til egen sunnhet kan paradoksalt nok føre til lavere inntak av sunn mat.

– Det kan gjøre at kommunikasjonen blir vanskeligere. Folk vil i en viss grad tenke at ’’dette gjelder ikke meg’’ når de leser at vi spiser for lite frukt og grønt, sier Unni Kjærnes i Sifo.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1204Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.