
Det er ikke bare hjemme du bør være bevisst på mathygiene. Du kan ha nytte av å bruke de samme prinsippene når du er i butikken og handler mat. Her får du tips til hva du bør være oppmerksom på når du kjøper matvarer.
Butikkdiskene
Sjekk temperaturen i kjøle- og frysedisken. Temperaturen i kjøledisken bør for de fleste lettbedervelige matvarene være ca. + 4 ºC eller kaldere og temperaturen i frysedisken skal være -18 °C eller kaldere.
Vær oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.
Ikke kjøp matvarer fra kjøledisker der uemballerte kokte og rå varer eller der uemballert fisk og kjøtt ligger om hverandre.
Når du kjøper varm mat, bør du passe på at den er rykende varm (over 60 ºC). Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.
Emballasjen
Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt gjelder dette for lettbedervelige matvarer. Disse skal være merket med ”siste forbruksdag”. Produkter som er merket med ”best før” er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Det er ikke helsefare forbundet med å spise denne maten selv om kvaliteten kan forringes noe.
(Les om holdbarhetsmerking i "Gått ut på dato." nederst i artikkelen).
Mye is/snø rundt eller inne i emballasjen er et tegn på at matvaren har vært utsatt for temperatursvingninger.
Ikke kjøp emballerte matvarer som er skadet eller åpnet. Sjekk også at hermetikkbokser er fri for bulker/rifter, da dette kan være et tegn på at boksen er utett og ødelagt. Emballasjen skal beskytte mot forurensning, lys og oksygen som er avgjørende for kvaliteten på produktet.
Personalet
Pass på at butikkpersonalet vasker hendene mellom håndtering av ulike matvarer og at de vasker eller skifter redskaper mellom hver oppgave. På den måten forhindres matforgiftningsbakterier overført fra en råvare til en ferdiglaget rett.
Hansker i tillegg til håndvask kan brukes for å hindre forurensning. Hanskene må i så fall være hygienisk rene og kun benyttes til én konkret arbeidsoppgave, for eksempel ved tillaging av baguetter. Hanskene må tas av etter håndteringen, og håndvask utføres når hanskene er tatt av – og før håndtering av nye matvarer.
Betjeningen skal ikke håndtere penger og mat samtidig uten at håndvask foretas etter berøring med penger, eller at engangshansker benyttes ved berøring av penger.
Lagring
Vær rask med å få avkjølte og frosne matvarer hjem og på riktig lagringsplass for å avverge at maten tiner eller blir ødelagt. Det samme gjelder hvis du har handlet varm mat. De fleste bakterier vokser hurtigst i temperaturer mellom +10 ºC og +50 °C.
Meld fra
Rapportér uhygienisk praksis til butikkledelsen eller til Mattilsynet.
Meld fra til Mattilsynet på telefon 06040, eller bruk Mattilsynets
elektroniske skjema for bekymringsmelding hvis du blir matforgiftet.
Gått ut på dato
Det finnes to ulike former for holdbarhetsmerking. Mat som er merket med "Siste forbruksdag..." skal ikke selges etter fastsatt dato. Mat som er merket med "Best før..." kan derimot både selges og spises etter fastsatt dato uten risiko for helseskader.
Produkter som defineres som lett bedervelig skal merkes med: "Siste forbruksdag..." fulgt av datoen eller en henvisning til det sted på pakningen hvor datoen står. Fram til datoen for "Siste forbruksdag" garanterer produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader. Produktene skal ikke selges etter at holdbarhetsdatoen har gått ut, fordi bakterier etter kort tid kan gjøre maten helsefarlig. Eksempler på lett bedervelige matvarer er melk, fisk og kjøtt.
Matvarer som ikke er lett bedervelige skal holdbarhetsmerkes med "Best før...". Denne datoen angir hvor lenge en matvare holder seg uten å tape kvalitet, det vil for eksempel si smak, farge, konsistens eller andre spesifikke egenskaper. Varer merket med "Best før...." - dato kan fortsatt selges og spises etter at datoen er gått ut dersom varen fremdeles har akseptabel kvalitet.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:269