Turmat til fjells eller piknik i byen


Oppdatertdato: 2010-04-05 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no Kilder: brodogkorn.no


Nå i påsken og etter påske kan nistepakken på skituren gjøres langt mer spennende enn to med geitost og to med leverpostei på vei inn i en dypfryst tilværelse. Gjør pusten i bakken i en snødekt solhelling, byturen i parken eller strandhugget i fjæresteinene til en noe mer gastronomisk pirrende opplevelse.

Grove horn med ost og skinke

Grove og gode horn til å ha med i tursekken. De er fylt med ost og skinke så du trenger ikke pålegg. Perfekt som lunsj i solveggen med en kopp kakao.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 16

Ingredienser:
250 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin eller grov
1 ts sukker
1 ts salt
60 g smør
3 dl skummet melk eller lettmelk
1 pk gjær
ca. 200 g revet mozzarella eller annen ost
ca. 200 g smårettskinke
sammenvispet egg til pensling

2 - 3 ss sesamfrø

Fremgangsmåte:
Bland mel, sukker og salt i en bolle. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør ut gjæren i melkeblandingen. Hell melkeblandingen i melblandingen og elt deigen til den er smidig. Dryss inn mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen.

Legg et kjøkkenhåndkle og en plastpose over bakebollen. La deigen heve på et lunt sted i ca. 30 minutter. Del deigen i to og kjevle hver del til tykke pannekaker. Del hver pannekake i 8 passe store spisser. Legg på passe mengde skinke og revet ost. Rull hver del sammen fra ytterkant inn mot midten. Form horn og legg dem på stekebrettet. Legg håndkle og plastpose over hornene og etterhev dem på et lunt sted i ca. 20 minutter.

Sett stekeovnen på 220 °C. Pensle med sammenvispet egg og dryss sesamfrø på. Stek hornene midt i ovnen i 10–15 minutter.

Pinnebrød

Pinnebrød er gøy å lage og enkelt å steke over et bål. Det kan spises alene, eller med pålegg på. Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spyd og lage «pølse i slåbrok». Her er oppskrift på en gourmetvariant med chorizopølse og basilikum.

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 4

Ingredienser:
200 g chorizopølse
½ potte frisk basilikum
500 g hvetemel
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunkent vann

Fremgangsmåte:
Bland det tørre. Spe med vann og olje til du får en smidig deig. Finhakk chorizo og basilikum og elt det godt inn i deigen. Del deigen i fire klumper. Tvinn dem rundt en pinne.

Stek brødet på grill eller bål til det er gjennomstekt og slipper pinnen.

Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spyd og lage «pølse i slåbrok». Bruk gjerne andre smakstilsetninger som f. Eks oliven og soltørkede tomater eller sesamfrø.

Og her er standard varianten

Pinnebrød, vanlig type

4 porsjoner

250 gr hvetemel
0,5 ts salt
0,5 ts bakepulver
1 ts margarin
1,5 dl melk/vann

Denne deigen lages hjemme før turen og tas med i en tett plastpose.

Bland det tørre og spe med væske til passe deig. Ved bålet rulles deig rundt en pinne og stekes på glørne til det slipper pinnen. Pass på så det ikke svir seg. Brødet kan evt stekes rundt en ferdigstekt pølse.

Byggrynssalat

Byggryn i salat smaker herlig og metter lenge. Ha med byggrynssalat i matpakken eller på piknik. Ha dressing i en boks ved siden av, så holder salaten seg bedre.

Tid: 40-60 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 2

Ingredienser:
100 g byggryn
6 dl vann
½ ts salt
1 ts gurkemeie
1 boks liten maiskorn
6 stk cherrytomat, rød
100 g paprika
8 stk salatblad
200 g kokt skinke
100 g jarlsberg

dressing: 1 beger kesam (eller matyoghurt) og dippblanding

Fremgangsmåte:
Legg byggrynene i vann kvelden før. (De må ligge i bløt 8 til 10 timer). Kok byggrynene i det samme vannet som grynene har ligget natten over. Byggrynene skal kokes sammen med salt og gurkemeie i cirka en halv time til du kjenner at grynene er myke, men fremdeles har en litt hard kjerne midt i. Sil av overflødig vann og avkjøl byggrynene.
Lag dressingen ved å blande sammen ingrediensene, og sett den kaldt til den skal serveres.
Skyll grønnsakene og la dem renne godt av. La maisen renne av i en sil. Del tomatene i to. Kutt opp paprika, ost, skinke og salat i passende biter. Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene.

Server salaten med dressing.

Brødkrystaller

Brødkrystallene er morsomme å bake og smaker kjempegodt. Hva passer vel bedre til lunsj etter en tur i et snødekt vinterlandskap? Lag deilige brødkrystaller fylt med ost og skinke. De gjør seg godt til frokost, i turmatpakken eller til kvelds. Ta med deg vinteren inn på kjøkkenet og bak brødkrystaller du også.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 16

Ingredienser:
3,5 dl vann
1 pk gjær
250 g hvetemel
350 g sammalt hvete, grov
1 ts salt
2 ts sukker
3 ss olje
ca. 200 g smårettskinke
ca. 200 g revet hvitost
egg til pensling

sesamfrø til pynt

Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i det lunkne vannet. Ha i mel, salt, sukker og olje. Elt deigen godt. Ha i skinke og revet ost og fordel dette jevnt i deigen. Dryss i mel til deigen er glatt og ikke kleber, og den slipper bakebollen. Dekk bollen med plast, og la den stå på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut på melet bakebord. Kjevle ut til en stor leiv, ca. 2 cm tykk. Bruk en snøkrystallutstikker eller skjær ut snøkrystaller med en kniv. Legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk brødkrystallene med klede, og la dem stå på et lunt sted i ca. En halv time.

Pensle dem lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø på. Stekes midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Blingser

Kjøp eller bak ditt favorittbrød og lag en BLT, en Club sandwich, blings med pesto og brie eller lag din egen variant. Doble blingser smaker utrolig godt på tur.

BLT

BLT er en klassisk sandwich fra Amerika, og er forkortelse for bacon, lettuce og tomato.

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 2

Ingredienser:
6 skive grovt brød

Dressing:
4 ss lettmajones
2 ss melk
1 båt finhakket hvitløk
½ ts salt
½ ts pepper
200 g bacon
1 stk tomat i skiver
8 blad romanosalat eller annen salat

Fremgangsmåte:
Rist brødskivene lett i en brødrister eller i stekeovnen. Rør sammen dressingen. La den gjerne stå og trekke en stund. Sprøstek baconskivene. Legg dem over på kjøkkenpapir slik et fett et renner av.

Fordel salat og tomatskiver på to brødskiver, legg på bacon og topp det med dressing. Gjenta det hele. Legg de siste brødskivene oppå, trykk sandwichen lett sammen og del den i to diagonalt.

Club sandwich

En tradisjonell club sandwich inneholder kalkun, bacon, salat og tomater -og gjerne litt majones. Club sandwich finnes i mange varianter, og er en supergod lunsj! Sandwichen er rask å lage, og kan enkelt varieres med kalkun eller kylling.

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 2

Ingredienser:
4 skive grovt brød
2 ss smør
ca. 2 ss dijonsennep
8 stk salatblad
8 skive røkt kalkunpålegg
2 stk tomat
2 stk sylteagurk, hel
oliven eller cherrytomater til pynt

Fremgangsmåte:
Rist brødskivene lett i en brødrister eller i stekeovnen. Avkjøl skivene og ha på smør og sennep. Del tomatene og sylteagurkene i skiver. Legg på salat, kalkunpålegget (eller grillet kylling), tomat og sylteagurk på to av skivene. De to siste skivene legges på toppen.
Del sandwichene i to fra hjørne til hjørne. Stikk en cocktailpinne gjennom sandwichen for å holde den sammen. Pynt gjerne toppen av pinnen med en oliven eller cherrytomat.

Tips:
Sandwichene kan også serveres med stekte potetbåter og en guacamole ved siden av.

Blingser for lang piknik

Kjøp eller bak ditt favorittbrød og lag en sandwich med godt pålegg. Pesto og brie smaker utrolig godt på tur. Prøv selv!

Tid: Under 20 min.
Vanskelighetsgrad: Lett
Porsjoner: 1

Ingredienser:
2 skive brød
1 ss pesto
2 skive spekeskinke
2 skive brie
2 stk salatblad
3 stk soltørkede tomater
1 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian)

Fremgangsmåte:
Skjær to skiver av favorittbrødet. Smør pesto på begge skivene. Legg salat, skinke, brie, soltørket tomat og friske urter på den ene skiven. Legg på den andre skiven. Trykk skivene lett sammen og del dem i to diagonalt.

Sandwicher kan fylles med mye godt. Bruk hjemmebakt brød eller ferskt brød fra bakeren med det pålegget du liker best.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1862Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.