Under heiste flagg


Oppdatertdato: 2009-05-14 Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Kom mai, du skjønne milde. Med alle dine festdager og feiringer. Nasjonaldagen og konfirmasjoner. Dager som skal feires med skikkelige lag, og da også med festmat. Under heiste flagg serveres det deilige småretter, norske tradisjonelle retter og festkaker av mange slag.

Når noe skal feires settes også maten i høysetet. Mai måned er tiden for å feire oss selv. Norges nasjonaldag, 17. mai, er lange tradisjoner som har tydelig fulgt utviklingen. Mer enn femti år etter at grunnlovet ble underskrevet gikk det første barnetoget. Den gangen var det ikke pølser, is og brus som stod i sentrum, men feiringen av det å ha egne lover. Faktisk var det også slik at det første barnetoget bare besto av gutter.

Uansett; feires skal det som feires bør. Og om man ikke er av den typen som spiser seg mett på saftis og pølser kan oppskriftene nedenfor friste til fest.

Og om man ikke når å lage mat på nasjonaldagen, innimellom skjortestryking, flaggheising, korpsspilling, dugnadsjobbing og alt annet som skal inn på dagen, er dette gode retter til annen feiring også. Konfirmasjon i år? Bryllup? Eller bare en hyggelig vennefest? God fornøyelse!

Rømmegrøt

6 porsjoner

1 l seterrømme
3 ½ dl hvetemel
1 l melk
2 ts salt

Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret fram. Skum av smøret og rør i resten av melet. Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt.
Bruk smøret fra rømmen på grøten ved servering. Serveres med sukker og kanel, og gjerne en god spekeskinke på flatbrød ved siden av.

Osteterter

6 porsjoner

3 plate butterdeig
55 g smør
55 g hvetemel
1 ½ dl melk
110 g hvitost
½ ts salt
¼ ts pepper

Bruk seks porsjonsformer eller en form ca. 24 cm i diameter. Tin butterdeigen og del hvert flak i to. Kjevle ut litt og klem ned i de små formene. Eller legg de tre flakene sammen til et stort som passer i den store formen.
Stek paibunnen(e) ca. 10 minutter på 190 grader, til de er sprø og gyldne. Avkjøl ca. 5 minutter.

Smelt smøret i en kjele, rør inn mel til en jevn røre. Spe med melk og la osten smelte i. Smak til med salt og pepper. Hell osterøren i bunnen(e).Stek de fylte tertene videre ca. 15 minutter. Serveres lune med chutney eller med god honning.

Melon- og fetaostsalat

6 porsjoner

1 kg vannmelon
250 g fetaost
1 stk. rødløk
½ stk. sitron
½ ts salt
½ ts pepper
½ dl frisk mynte

Del vannmelonen i biter, fjern skallet og steiner. Del opp vannmelonen og fetaosten i terninger. Skjær rødløken i tynne strimler. Bland sammen melon, ost og løk. Tilsett saften av den halve sitronen. Pynt med mynte og krydre etter smak.

Spidd med kyllingkjøttboller

4 porsjoner

400 g kyllingkjøttdeig
½ ts salt
½ ts pepper
50 g revet parmesan
½ stk. finhakket rød chili
3 båt finhakket hvitløk
Til spiddene
200 g hvitost
1 stk. gul paprika
1 beger cherrytomat
8 stk. trepinne

Rør sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og lag små boller. Stek bollene på middels varme med litt smør eller olje i 10 - 15 minutter. Snu på kjøttbollene under stekingen. Bollene kan også lages uten chili og hvitløk. Ellers kan ferdigkjøpte kjøttboller også brukes.
Del opp ost og paprika i terninger. Træ kjøttboller, ost og grønnsaker på små trespyd. Serveres med en deilig kesamdipp.

Ovnsbakt laks

4 porsjoner

800 g skinnfri laksefilet
1 ss smør
2 stk. sitron
1 dl crème fraîche

Stekes i ovn på øverste rille. Ca 175 grader i ca 15 minutter.
Skjær fileten i 8 like store stykker. Strø litt salt over stykkene på begge sider. Legg stykkene i en smurt ildfast form. Del en sitron på langs. Skjær halvdelene i skiver som legges mellom laksestykkene. Riv skallet av den andre sitonen og dryss det over fisken. Klipp persillen grovt og dryss den over fisken. Ha 1 ts crème fraîche på hvert laksestykke. Settes i stekeovn,øverste rille, ca 175 grader. Stekes ca 15 minutter, til fisken er gjennomstekt. Serveres straks, gjerne med couscous til.

Smuldrepai

6 porsjoner

700 g frossen bærblanding
2 ss honning
2 ss sukker

Smuldredeig:
100 g hvetemel
100 g malte mandler
100 g smør
100 g eller demerasukker melis
1 ss sitronskall

Gi bærene et oppkok sammen med sukker og honning. Hell bærene over i en paiform, ca. 24 cm i diameter, eller i små porsjonsformer.
Bland sammen alle ingrediensene til smuldredeigen. Dryss deigen over bærene. Legg aluminiumsfolie rundt formen i tilfelle det koker over, og stek paien eller porsjonspaiene ved 190 grader i ca. 15 minutter.
La den stå og hvile noen minutter før servering. Server paiene med god vaniljesaus, vaniljekesam eller fløteis.

Dronning Maud-fromasj

6 porsjoner

125 g mørk kokesjokolade
5 stk. gelatinplater
5 stk. egg
5 ss sukker
5 dl kremfløte

Hakk opp sjokoladen. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann noen minutter. Visp egg og sukker hvitt og luftig. Visp fløten og bland forsiktig med eggedosisen.
Hell vannet fra gelatinen og smelt gelatinplatene i ca. 2 ss kokende vann. Hell gelatinen i en tynn stråle inn i kremblandingen. Visp godt for å unngå klumper av gelatin. Ikke visp for lenge. Bruk porsjonsglass eller en stor dessertbolle. Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle; et lag med hakket sjokolade i midten, og resten oppå.
Sett kaldt i minst 2 timer eller natten over. Desserten kan gjerne lages et døgn i forveien.

17. mai-kaken

16 porsjoner

Sukkerbrød:
4 stk. egg
100 g sukker
75 g hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver

Vaniljekrem:
1 stk. vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker (90 g)
3 stk. egg
3 ss maisennamel

Jordbærkrem:
3 dl kremfløte
200 g jordbærsyltetøy

Lokk:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
500 g marsipan
blåbær til pynt
jordbær til pynt

Sukkerbrød:
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
3. Hell røren i kakeform, 24 cm i diameter, belagt med bakepapir i bunnen.
4. Stek sukkerbrødet midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 35 minutter.

Vaniljekrem:
1. Ha 3 dl melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm dette opp til kokepunktet under omrøring.
2. Rør sammen 1 dl fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret.
3. Hell den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
4. Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i ca 1. minutt under omrøring. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig.

Jordbærkrem:
1. Pisk kremen stiv og ved inn jordbærsyltetøy.

Fremgangsmåte:
1. Del sukkerbrødet i tre lag
. 2. Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker kan du blande inn litt stivpisket kremfølte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
3. Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et tynt lag med jordbærsyltetøy og smør utover jordbærkremen.
4. Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk. Dekk toppen og rundt kanten av kaken med pisket krem tilsatt sukker.
5. Klipp ut en runding av bakepapir på ca. 17 cm i diameter og legg den midt oppå kaken.
6. Marsipanen kjevles ut til et rundt stort lokk som er ca. 3 mm tykt og dekker hele kaken. Legg lokket over kaken.
7. Skjær et kryss midt på marsipanlokket som strekker seg fra ytterkant til ytterkant av bakepapirsirkelen. Del stykkene på nytt i to. Du vil da ha 8 like store ”kakestykker”. Rull marsipanen på hver av ”kakestykkene” fra spissen og tilbake til ytterkanten. Ta bort bakepapiret.
8. Marker skille mellom kakestykkene med krem. Bruk en sprøytepose. Pynt med jordbær og blåbær i annenhver del.

Eidsvoll 1814-kake

12 porsjoner

3 stk. egg
2 dl sukker
1 dl varmt vann
2 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll
3 dl kremfløte
2 ss melis
100 g f.eks blåbær og bringebær friske bær
5 ss bringebærsyltetøy

Pynt
400 g marsipan
30 g friske bær
40 g smeltet over vannbad kokesjokolade
20 blad frisk mynte

Forvarm stekeovnen på 175 grader. Smør og strø formen. Visp egg og sukker til eggedosis. På slutten av vispingen tilsettes vannet, litt om gangen. Bland mel og bakepulver sammen, og rør det forsiktig ned i eggedosisen.

Hell røren i formen og stek kaken umiddelbart i nederste del av stekeovnen. Kaken skal stekes i ca 35 minutter. Avkjøles litt før den hvelves. Sukkerbrødet kan deles i to eller tre deler.
Pisk fløten til krem. Rør forsiktig inn melis sammen med bærene.

Del sukkerbrødet i to. Smør syltetøy på den nederste delen. Fordel kremen med bærene på kaken, og legg på den øverste kakedelen.
Kjevl marsipanen ut til en stor runding. Man kan kjevle marsipanen ut mellom to bakepapir, eller bruke litt hvetemel under kjevlingen. Hvetemelet gjør at marsipanen ikke blir så klissete. Bruk en pensel til å børste av melet.

Rundingen av marsipan skal dekke kakens overside og kanter.
Legg marsipanen på kaken, og skjær av overflødig marsipan.

Form små blomster ved hjelp av en utstikker eller en skarp kniv. Pynt hver blomst med smeltet sjokolade. Til denne kaken har vi laget ca 25 blomster.

Pynt kanten av kaken med friske bær, og fest marsipanblomstene på kaken med smeltet sjokolade. Legg på friske blader av mynte.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1097
Norsk mat.Pizza.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.