Ungdom vil ha blåskjell


Oppdatertdato: 2004-01-23 Tema: Skalldyr Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk og Alf Børjesson


Norsk ungdom blir mer og mer glad i blåskjell. Forbruket blant de mellom 16 og 29 år har fordoblet seg i løpet av de tre siste årene og det er denne gruppen som spiser mest blåskjell.

Dette viser tall fra GfK-norge. I gjennomsnitt spiste personer mellom 16 og 29 år 58 gram blåskjell de ni første månedene i 2003, mot 25 gram i 2001. Det er en økning på 33 gram. – Eksportutvalget for fisk (EFF) startet høsten 2001 med markedsaktiviteter for Norske Dyrkede Blåskjell rettet mot ungdom. Nå ser vi resultater av arbeidet, sier markedskonsulent Karin Olsen i EFF.

Tall viser at det fra januar til september 2003 totalt ble spist 7 prosent mer blåskjell sammenlignet med de ni første månedene året før. Det vil si at 186 tonn blåskjell er konsumert i de norske hjem de ni første månedene i fjor. Folk mellom 30 og 39 år er ikke like begeistret som de aller yngste for blåskjell. Gjennomsnittlig spiste de 40 gram blåskjell, mens personer mellom 40 og 49 år spiste 52 gram.

– Vi har prioritert å servere enkle og tidsriktige retter av Norske Dyrkede Blåskjell der ungdom samles. De Norske Dyrkede Blåskjellene profileres som "Moules". Det er en fellesbetegnelse på enkle retter av blåskjell. Moules har stått på menyen i studentkantiner, og har vært profilert på ulike typer studentarrangement, forteller Karin Olsen.

EFF har også kjørt annonsekampanjer i ungdomsmagasiner og aviser. Aktivitetene for Norske Dyrkede Blåskjell forsetter også i år. Blant annet skal Moules serveres i skibakken i Hemsedal første helgen i februar. Denne helgen samles over 500 studenter fra ulike universiteter og høyskoler. Videre skal Moules serveres under "Jobb og Utdanning" på Norges varemesse på Lillestrøm, hvor rundt 25.000 ungdommer samles.

– Kvaliteten på Norske Dyrkede Blåskjell er aller best om høsten og på vinteren, det er nemlig da det er mest mat i dem. Derfor konsentrerer EFF markedsaktivitetene til denne tiden av året. Målet er at enda flere ungdommer skal få smaken på disse små delikatessene fra de norske fjordene,sier Karin Olsen. Kontaktperson: Markedskonsulent Karin Olsen, Eksportutvalget for fisk, tlf. 77 60 33 46.

Jeg har her ett par forslag til bruk av blåskjell og som ikke trenger å være så avanserte.

Båndspaghetti med blåskjell
1 ss olivenolje
1 løk
2-3 fedd hvitløk
700 g friske eller 1 boks hermetiske tomater (400 g)
2 bokser blåskjell i vann (ca. 200 g)
2 ss hakket persille
salt
pepper
400 g fettuccine eller en annen og tynn pasta

Begynn med sausen. Rens løken og hakk den fint. Knus hvitløken. Flå friske tomater og hakk dem grovt. La blåskjellene renne godt av. La løk og hvitløk surre i oljen over svak varme til løken er myk, men ikke har fått farge, ca 5 minutter.

Rør i tomatene (også saften fra boksen), kok opp og la det småkoke i 15-20 minutter, til det er kokt litt inn.

Tilsett de avrente blåskjellene sammen med 1 ss hakket persille. Krydre etter smak med salt og pepper. Bland alt forsiktig. Ta sausen av varmen.

Legg pastaen i rikelig med kokende, lettsaltet vann. La den koke i 8-10 minutter, til den er så vidt mør.

Varm sauen like før nudlene er ferdigkokte. Smak den om nødvendig til med mer salt og pepper. La nudlene renne godt av, legg dem over i en varm serveringsbolle og hell sausen over. Dryss resten av persillen på toppen.

Og så en god suppe fra Elsas Hjemmeside

Italiensk blåskjellsuppe
1 kg blåskjell
3-4 små tørka chili , uten frø
4 fedd hvitløk
1 bunt hakka persille, gjem halve til slutt
2 stilker hakka selleri
1 stor hakka gulrot
3-4 ss oliven olje
½ flaske vit vin, resten deles mellom kokkene
20 .25 cherry tomater,delt i to(1 beger er passe)
2 ss tomatpurre
litt salt

Mykne hvitløk, knust chili, halve persillen, selleri og gulrot i olja noen minutter. Tilsett vin, cherry tomater tomatpure` og salt og kok opp. Kokes 3-4 minutter. Ha i renska skjell og kok opp til skjellene er åpne. Rist i gryten eller rør forsiktig så fyllet fordeles rundt i skjellene. Dryss på resten av persillen rett før servering.

Ønskes mer suppe kan godt vin erstattes med fiske buljong. Dette er en grei suppe og gjør ferdig på forhond, skjellene kan legges klar i kjøleskap,grønsakene kan kokes og settes til side til gjestene kommer. Da tar det bare noen få minutter å koke alt opp og drysse på persillen.
Lykke til !

Enda mer pasta!

Tagliatelle med kylling og blåskjell
2 kyllingfileter
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran eller litt gurkemeie
150 g tagliatelle (båndspagetti)
ca. 25 blåskjell (hermetiske)

Skjær kyllingfiletene i passe store biter. Fres kjøttet med hvitløk og persille i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell.

Moules Basis Gryte (grunnoppskrift)
Dette trenger du
pr porsjon som hovedrett
1 kg Norske Dyrkede blåskjell
1/2 stilk stangselleri, finhakket
1/2 liten løk, finhakket
5 cm purre, finhakket
1 ss smør eller olivenolje

Vær generøs - kjøp inntil 1 kg Norske Dyrkede Blåskjell per gjest. Oppbevar skjellene kjølig og mørkt (tildekket). Kun levende skjell skal brukes. De skjellene som gaper litt, vil lukke seg om du gir de et lite kakk. Tviler du så legg dem i vann. Kast de som ikke lukker seg. Ha blåskjellene i en kjele sammen med løk, purre, selleri og smør/olje. Bruk sterk varme, da går det raskt. Sett på lokk. Etter 3- 4 minutter ristes kjelen 3 ganger, slik at de underste skjellene kommer opp. Damp videre 3 - 4 minutter til skjellene har åpnet seg og server straks. Når skjellene åpner seg kan du tilføre den smaken du ønsker. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping. Tips Majones og Pommes frites brukes som tilbehør. Nystekt loff smaker også godt som tilbehør

Moules Red Hot Chilli
pr porsjon som hovedrett
1 Moules basisgryte (NB! se oppskrift på Moules Basis Gryte)
1 finhakket rød chilli (sterkt)
1 stk sitrongress eller sitronskall
1 dl kokosmelk

Finhakk den nederste og innerste delen av sitrongresset og skjær resten i ca 3 cm store biter. Tilsett kokosmelk, finhakket chili og sitrongress når blåskjellene er dampet og åpne, rist, kok opp og server straks. Tips Kokosmelk kan byttes med fløte. Søt chillisaus kan brukes til slutt for å gi sterkere smak.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:132
Info.Grønnsaker.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.