Ungdommens kostutfordringer


Oppdatertdato: 2007-02-17 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kari Skarheim


Lever ungdom bare på usunn fastfood og sukkerholdig brus? Hvordan står det egentlig til med de unges kosthold? Mye tyder på at de fleste har et ganske sunt kosthold. Likevel er det enkelte matvarer de bør begrense inntaket av og noe de kan bli flinkere til å spise mer av!

Grunnlaget for sunne levevaner blir lagt i barndommen. I livets første år er det mor og far som bestemmer hva barn skal spise. Etter hvert ønsker barna å bestemme mer og mer hva de skal spise. En stor forandring kommer når de unge får disponere egne penger. Da er det lett at veien legges om kiosken i eller etter skoletid.

Et søtt ungdomsliv

En av de største utfordringene i ungdommers kosthold er det høye inntaket av sukker. Det er anbefalt at sukker ikke skal tilføre mer enn 10 % av det daglige energiinntaket. For 8. klassinger lå det gjennomsnittlige inntaket i år 2000 på drøyt 18 %, altså nesten dobbelt så høyt som anbefalt. Nesten fire av ti fikk mer enn 20 % av energien sin fra sukker. Mye av sukkeret kommer fra saft og brus. De skremmende tallene viser at 13 år gamle gutter drakk i gjennomsnitt 5 dl saft og brus med sukker hver eneste dag. Jevngamle jenter lå hakket under, med 3,6 dl saft og brus hver dag, men til gjengjeld spiste de mer søtsaker hver dag enn guttene.

Velg lett

Sukker fra saft, brus, sjokolade og søtsaker utgjør mer enn 70 % av alt sukkeret de 13 år gamle guttene og jentene inntok. Det er ingenting som tyder på at det er skadelig å velge sukkerfri saft og brus for verken ungdommer eller voksne. Dersom sukret saft og brus byttes ut med lettprodukter eller vann, vil sukkerproblemet for de unge i stor grad være løst. Dersom det føles brutalt å erstatte all sukkerholdig drikke med lettvarianter på en gang, kan man bytte ut litt og litt over tid. Eller velge lett på hverdagene og unne seg litt sukret saft eller brus når helgen kommer!

Sukker stjeler plass fra sunnere mat

Den største ulempen med å ha for mye sukker i kosten er at man fyller opp magen med sukkerrike matvarer, og dermed blir det mindre plass til mat med sunne næringsstoffer. De aller fleste unge kan bli bedre til å spise både frukt og grønnsaker. Inntaket deres ligger langt under de anbefalte ”5 om dagen”. Det vil blant annet gi mer kostfiber, som de unge får altfor lite av. Inntaket av de fleste vitaminer og mineraler er i tråd med anbefalingene, bortsett fra vitamin D, vitamin E og jern. Jentene får også litt for lite kalsium gjennom kosten. Selv når kosttilskudd inkluderes, ligger inntaket for lavt i forhold til kroppens behov. Dessverre, men ikke så overraskende, er det slik at jo mer sukker de unge hadde i kosten, desto lavere inntak av de sunne vitaminene og mineralene.

Spis mer av

Vitamin E finnes i matvarer som inneholder det sunne, umettede fettet. For å få i seg nok vitamin E, er det lurt å spise mer nøtter, helkornsprodukter og å velge planteoljer fremfor smør. Velger man grove baguetter, grovt brød og andre grove kornprodukter får man også jern, som er viktig for blant annet transport av oksygen ut til musklene. Kjøtt og fisk er også gode kilder til jern, sammen med leverpostei og jernberiket brunost og prim. Vitamin D og kalsium er svært viktig for å styrke skjelettet og tennene. Uten vitamin D kan ikke kalsium gjøre jobben sin i kroppen. Derfor er det lurt at de unge øker inntaket av fet fisk eller tran, eller bruker margarin på brødskivene. Et smart valg er å drikke ekstra lett melk, fordi den inneholder både kalsium og vitamin D. Dermed slår man to fluer i ett smekk! Skolemelk med jordbær- eller kakaosmak er også beriket med vitamin D. Innholdet av tilsatt sukker er meget lavt i disse smaksatte variantene, så dersom man ikke ønsker å drikke den vanlige hvite skolemelken kan man variere med en av disse!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1029
Norsk mat.Wok.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.