Unge digger ferdigsalat


Oppdatertdato: 2006-10-12 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Scanpix


Oslo (NW): Posene med ferdig oppkuttet salat får unge til spiser sunnere, viser en ny undersøkelse. Også menn spiser mer når de slipper å kutte salaten selv.

51 prosent i aldersgruppen 15-24 år spiser frisk, ferdigkuttet salat to ganger i måneden eller oftere. For to år siden var tallet bare 43 prosent, viser undersøkelsen Norske Spisefakta 2006.

Menn spiser mest

– Her har man klart å treffe nye deler av befolkningen. Ferdigsalaten appellerer særlig til de som synes det er godt å spise salat, men ikke liker å lage den til selv, sier Jon Spilling i Synovate MMI, som lager undersøkelsen.

Også voksne menn spiser mer salat etter at de ferdige variantene kom i butikken. 45 prosent av mennene sier at de spiser frisk, ferdigkuttet salat to ganger i måneden eller oftere. 38 prosent av kvinner svarer det samme.

Ferdigsalatene utgjør i dag rundt fem prosent av konsumet av frukt- og grønnsaker her i landet. Da Bama startet med ferske salatblandinger i 1996, produserte de 40 000 poser i uka. Nå produserer fabrikken deres 400 000.

– Posene med ferske salatblandinger har definitivt slått an i Norge. Nordmenns behov for enkel og sunn mat er på langt nær mettet, og vi regner med minst en dobling av ferdigsalatsalget fra dagens høye nivå, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Sunt i farta

Trenden med ferske salatblandinger kom fra USA og Europa, der såkalte convenience-produkter har vært i salg i mange år.

Variantene har blitt flere med årene. Utvalget er også utvidet med salater som er hele måltid, med taco, pasta, kylling, dressing og annet.

– Blandingene er blitt en suksess fordi de er tilpasset folk i tidsklemma som i tillegg ønsker å spise sunt. Porsjonspakningene passer også godt til trenden med flere mindre husholdninger, sier Linnert.

Hun tror pakningen også fører til mindre sløsing med råvarene.

– Hvis du skal lage salat fra bunnen av til bare én eller to personer, ender du ofte opp med å kaste restene fordi det går for lang tid til neste gang du skal spise salat.

Dersom du ikke bruker alt i salatposen, skal du presse ut all luft før du legger den tilbake i kjøleskapet. Der holder blandingen seg i cirka ett døgn etter åpning.

Salatbølge

Dagligvarebutikkenes salatbarer har også bidratt til at vi spiser mer salat enn før. Muligheten til å komponere sin egen friske salatblanding, har slått særlig godt an hos kunder som er innom for å kjøpe seg lunsj.

Ferdigsalatenes inntog betyr på ingen måte at vi har sluttet å lage salat selv.

– Nordmenn seiler på en salatbølge for tiden. Bare i sommermånedene økte vi salget av typiske salatingredienser med hele 25 prosent. Tomater, agurker og hjertesalat gikk virkelig unna, sier Linnert.

Det er lenge siden salat bare var salat. I dag kan du velge mellom 15-20 forskjellige typer. Ruccula-, isberg-, lollo- og hjertesalat har fått selskap av romano-, red rubarb-, radicchiosalat, og en rekke andre nykomlinger.

– Salat er blitt trendmat. Vi merker at folk følger med og etterspør de nye som kommer. Det gikk veldig kort tid før for eksempel ruccula- og hjertesalat ble en favoritt, sier Linnert.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:941Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.