Unge drikker mer kaffe


Oppdatertdato: 2003-06-03 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tine kjøkken


Unge nordmenn drikker stadig mer kaffe, og det går i franske og italienske spesialiteter. Hele 70 prosent av 15-åringene har drukket caffè latte og cappuccino. Det er en økning på nesten 20 prosent fra 2000.

Det er unge mennesker mellom 15 og 25 år som er de ivrigste til å prøve nye kaffedrikker. Det viser en undersøkelse gjennomført av GFK Norge på oppdrag fra Norsk Kaffeinformasjon.

-Vi ser at det er de yngste som er ivrigst til å prøve ut iskaffe og espressobaserte drikker med melk, sier informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon.
-Den nye espressokulturen er en trend som også de yngre vil være en del av. Cappuccino og caffè latte er blitt dagligdagse ord for nordmenn. For en del er det er naturlig å begynne å drikke kaffe fra konfirmasjonsalderen av, sier hun.

Intervjuundersøkelsen som omfatter nesten 2000 norske husstander, viser en svak reduksjon i antall kopper kaffe per kaffedrikkende person fra 2000 til 2003. Det er kaffedrikkende kvinner som særlig har redusert sitt forbruk. I dag er gjennomsnittskonsumet i Norge på i underkant av fire kopper hver dag.

Sjokomelk ut - kaffe inn
Tallene viser også en økende interesse for spesialkaffe, spesielt blant de yngste og eldste. I 2003 hadde 59 prosent av 15-åringene drukket smakstilsatt kaffe, mot 50 prosent i 2000.

Overgangen fra sjokolademelk til caffé mocca er ikke stor, og alle kaffebarene skal ha æren for at 15-åringene i dag drikker kaffe, sier direktør Tor Glavin i Joh. Johansen Kaffe. Vekkes nysgjerrigheten hos ungdommen, da sprenges grensene.

Glavin mener at den økende interessen for kaffe blant de yngste skyldes de mange nye smaksvariantene.

Få tenkte at man kunne drikke karamellkaffe eller vaniljekaffe for få år siden. Men utviklingen er ikke så merkelig. Vi har jo spist vaniljekaker til kaffen i alle år. Nå puttes smakssirupen oppi kaffen isteden, sier han.

Spesialkaffen har sitt utspring i Seattle i USA, der det startet for mer enn ti år siden. Nå sprer trenden seg til hele verden. Spesialkaffe består av eksotiske kaffebønner fra et begrenset område, som for eksempel Antigua i Guatemala. Dette er en ren kaffesort i motsetning til merkevarene som er en blanding / komposisjon av flere sorter.

Mer eksperimentering
Ida Byrkjeland tror interessen for å utprøve nye smaksvarianter vil øke. Kaffe er ikke bare kaffe. Mange tror at filterkaffe er kjedelig, men med det voksende utvalget som finnes i norske dagligvarebutikker i dag, kan filterkaffe by på nye og eksotiske smaksopplevelser. I våre statistikker ser vi at særlig nordlendingene er ivrige testere av nye kaffesmaker. Det morsomme er at trenden ikke bare gjelder de unge. Også godt voksne og eldre mennesker prøver de nye kaffesortene som har kommet i butikkene, sier hun.

50-60-åringene vil holde seg unge og følge trendene, også når det gjelder kaffe, sier Tor Glavin. Dessuten har de tid og penger til å eksperimentere med nye sorter, sier han.

Nordmenns kaffevaner

 • Kaffe er en populær drikk.
  Nesten 80 prosent av Norges voksne befolkning drikker kaffe.

 • Menn drikker mer kaffe enn kvinner.
  Kaffen drikkes oftest hjemme selv om kaffedrikking på jobb øker.

 • Det norske kaffeforbruket er blant verdens høyeste med 9,1 kilo årlig per nordmann.
  2,8 millioner nordmenn drikker kaffe.

 • Nordmenn drikker nesten dobbelt så mye kaffe som gjennomsnittseuropeeren.
  Ifølge den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO er det gjennomsnittlige kaffeforbruket i Europa på vel fem kilo i året.

 • De fleste benytter kaffetrakter når de tilbereder kaffe, bare 9 prosent koker kaffen til daglig.

  Likevel svarer nesten 30 prosent at de foretrekker kokekaffe.

 • Fremdeles drikker de fleste kaffen svart, uten melk eller fløte.
  Mens man tidligere brukte fløte i kaffen, er det melk som er mest brukt i dag.

 • I 1991 var det bare 15 prosent av de spurte som hadde smakt den espressobaserte drikken cappuccino.
  I 2003 er tallet tredoblet.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:4
Grillmat.Rask mat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.