Unge sier nei til økologisk


Oppdatertdato: 2003-11-27 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Ungdom er markert mindre opptatt av økologisk mat enn andre aldersgrupper, viser en undersøkelse. Tre av fire unge under 24 år er ikke interessert, eller lite interessert i øko-mat, skriver Nationen.

Undersøkelsen er utført av MMI på oppdrag for Statens landbruksforvaltning i forkant av høstens store tv-kampanje for å øke kjennskapen til økologisk landbruk.

Hovedtallene i undersøkelsen har vært presentert tidligere, og viser at 29 prosent av befolkningen er meget eller ganske interessert i å kjøpe økologiske matvarer, 45 prosent er litt interessert, mens 23 prosent ikke er interessert.

Like interessant for alle dem som jobber for å fremme økologisk mat er hva de ulike aldersgruppene svarer, og det er altså den yngste aldersgruppen, de som er mellom 15 og 24 år, som skiller seg ut som de minst øko-interesserte. Bare 19 prosent i denne aldersgruppen er meget eller ganske interessert i å kjøpe øko-mat, 41 prosent er litt interessert, og 35 prosent er ikke interessert.

Til sammenligning svarer 33 prosent i aldersgruppen 25 - 39 år at de er meget eller ganske interessert i å kjøpe økologiske matvarer, 47 prosent sier seg litt interessert, og 19 prosent er ikke interessert.
Nest etter de aller yngste, er det de over 60 som er minst interessert i å kjøpe øko-mat.

Bor hjemme
Daglig leder Per Christian Rålm i økologi-organisasjonen Oikos tar den labre oppslutningen om øko-mat blant ungdom med ro.

– Forbrukere som knapt nok har flyttet hjemmefra og ikke har sin egen husholdning, er ikke så veldig opptatt av ernæring. Det kommer når de har stiftet eget bo, sier han, og legger til at han selv har inntrykk av at øko-mat er kult blant mange ungdommer. Det viste seg blant annet da Oikos sto for matserveringen på årets kanskje hippeste musikkfestival i sommer, Øyafestivalen i Middelalderparken i Oslo.

Rålm advarer mot å trekke for bastante konklusjoner ut av en enkelt undersøkelse. – Man må ta slike undersøkelser for hva de er. Forbrukerundersøkelser spriker stort. Dessuten er denne gjort i forkant av en kampanje, og det er godt mulig de vil se annerledes på sakene etter hvert, sier Rålm.

Kvinner velger økologisk
Undersøkelsen fra MMI og Statens landbruksforvaltning viser også at kvinner er mer interessert i økologisk mat enn menn.

32 prosent av kvinnene er ganske eller meget interessert i å kjøpe økologisk, mot 26 prosent av mennene. Det viser seg videre at folk med universitetsutdanning velger økologisk oftere enn folk med lavere utdanning.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:90
Norsk mat.Kaffekos.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.