Unngå bedervet fisk


Oppdatertdato: 2004-03-08 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Seafood.no og mattilsynet


Hvordan oppbevare fisk hjemme?
Her får du tips og råd om hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i fisk.
Mange matvarer vil allerede etter kort tid brytes ned og ødelegges som følge av mikrobiologiske/kjemiske prosesser i produktet. Temperaturen kombinert med tiden er den viktigste kontrollmulighet vi har for å sikre matvarenes kvalitet, og å unngå at de blir helsefarlige.

I romtemperatur
Oppbevart ved romtemperatur kan lett bedervelige næringsmidler som fisk utvikle helsefarlige bakterier allerede etter noen timer. Desto lenger fisken oppbevares i romtemperatur, desto større er risikoen for utvikling av helseskadelige stoffer.
Ved å oppbevare fersk fisk ved lav temperatur eller fryse den ned kan holdbarheten forlenges med henholdsvis flere dager, eller måneder.

I kjøleskap
Temperaturen i kjøleskapet skal være 4ºC eller lavere. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i skapet.
Holdbarheten på vakuumpakkede fiskeprodukter reduseres betydelig når emballasjen er åpnet og produktene utsettes for oksygen.

I fryseren
Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere.
Det er variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer fiskeprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnhold i produktet. Fett er det første som harskner, så mager fisk har generelt lenger holdbarhet enn fiskeprodukter med høyere fettinnhold. Eksempel på fet fisk er laks, makrell og sild.
For at kvaliteten på matvarene skal beholdes må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Det er også viktig at temperaturen holdes stabil.

Andre tips:
Frosset is/snø rundt emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvinginger.
Rå fisk som har vært frosset kan fryses på nytt etter at den er stekt eller kokt. Tilberedt fisk som har vært frosset og tint, bør derimot ikke fryses på nytt.
Tining av frossen fisk bør skje ved kjøleskapstemperatur.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:175Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.