Unngå bedervet kjøtt


Oppdatertdato: 2004-02-24 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kai Nordrum


Hvordan oppbevare kjøtt hjemme? Her får du oppskriften på hvordan du unngår dårlig kvalitet og sykdomsfremkallende bakterier i kjøtt.

Mange matvarer vil allerede etter kort tid bytes ned og ødelegges som følge av mikrobiologiske/kjemiske prosesser i produktet. Temperaturen kombinert med tiden er den viktigste kontrollmulighet vi har for å sikre matvarenes kvalitet, og unngå at de blir helsefarlige.

I romtemperatur
Oppbevart ved romtemperatur kan lett bedervelige næringsmidler som kjøtt, fisk og melk bli ødelagt og utvikle helsefarlige bakterier allerede etter noen timer. Desto lenger kjøttet oppbevares i romtemperatur, desto større er risikoen for utvikling av helseskadelige stoffer.
Ved å oppbevare kjøttprodukter ved lav temperatur eller fryse de ned kan holdbarheten forlenges med henholdsvis flere dager, eller måneder.

Emballasjen skal beskytte produktet mot lys og oksygen som er avgjørende for harskningsprosessen. I kjøleskap
Temperaturen i kjøleskapet skal være 4ºC eller lavere. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i skapet.

Kjøttprodukter bør plasseres nederst i kjøleskapet. Der er temperaturen lavest, og du unngår uhell med at blod eller kjøttkraft drypper ned på andre matvarer.
Holdbarheten på vakumpakkede kjøttprodukter reduseres betydelig når emballasjen er åpnet og produktene utsettes for oksygen.

Magert kjøtt kan ligge lenger i fryseren enn kjøtt med mye fett I fryseren
Dypfryst mat skal oppbevares i -18°C eller kaldere.

Det er store variasjoner i anbefalt fryselengde for ulike typer kjøttprodukter. Blant annet avhenger fryselengden av fettinnhold i produktet. Fett er det første som harskner, så magert kjøtt har generelt lenger holdbarhet enn kjøttprodukter med høyere fettinnhold.

For at kvaliteten på matvarene skal beholdes må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig. Det er også viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is/snø rundt emballasjen er et tegn på uheldige temperatursvinginger.
Rått kjøtt som har vært frosset kan fryses på nytt etter at det er stekt eller kokt. Tilberedt kjøtt som har vært frosset og tint, bør derimot ikke fryses på nytt.
Tining av frossen mat bør skje ved kjøleskapstemperatur.

Rask nedkjøling
Kjøtt eller kjøttprodukter som kokes eller stekes før lagring må kjøles ned så raskt som mulig før det plasseres i fryseren eller kjøleskapet. Langsom avkjøling øker faren for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier. Sett gjerne gryten med kjøttet i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Hvis det dreier seg om sammensatte matretter slik som lapskaus, gryteretter, sauser etc bør du dele maten i mindre porsjoner. Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før kjøttet pakkes inn eller emballeres.

Riktig emballasje
Riktig emballasje har stor betydning for kjøttproduktenes holdbarhet i både fryser og kjøleskap.
Kjøtt som skal fryses må emballeres godt for å unngå uttørring og smaksforandring. Plastbelagt frysefolie eller fryseplastposer er spesielt godt egnet, men husk at ikke all emballasje du får kjøpt egner seg til oppbevaring av mat. Sjekk derfor at emballasjen er merket med glass- og gaffelsymbol, og les bruksanvisningen.

God hygiene
Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer - og selvsagt etter toalettbesøk. Hvis du kan unngå det, lag ikke mat til andre når du har magesyke, vondt i halsen eller har betente sår på hendene.
Vask kniver og skjærebrett ofte og hold rent på kjøkkenbenken. Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave. På denne måten hindrer du at matforgiftningsbakterier overføres fra en råvare til en ferdig rett.

Merking
Ansvaret for kjøttvarenes kvalitet og helsemessige sikkerhet ligger hos den som har produsert varen. Produsenten. skal på bakgrunn av sin kjennskap til produktet og hvordan det er produsert, fastsette riktig holdbarhetsdato. Produsenten har også ansvar for å gi forbrukerne informasjon om hvordan og hvor lenge produktene kan oppbevares under ulike lagringsforhold.
Regelverket fastslår at produkter som anses som lett bedervelige, f.eks kjøtt, fisk og melk skal merkes med: "Siste forbruksdag...". Fram til dato for "Siste forbruksdag…." garanterer da produsenten at maten kan spises uten risiko for helseskader, forutsatt at den er oppbevart ved riktig temperatur.
Skal slike varer fryses for senere bruk, må innfrysingen skje i god tid før dato for siste forbruksdag.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:155
Grillmat.Lavkarbo.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.