Unngå magetrøbbel i desember


Oppdatertdato: 2010-12-14 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Hele desember er blitt en stor julefest. Mange tror at en dram hjelper på fordøyelsen av tung mat. Men effekten er faktisk motsatt.
– Tidligere var julematen begrenset til noen få dager. Nå går vi på mange flere julebord og koser oss med god mat og drikke i hele desember, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.
Mange tror at man letter fordøyelsen av tung mat ved å svelge ned noen drammer. Ifølge Arsky er det en seiglivet myte.

– Alkohol gjør at kroppen venter med å forbrenne næringsstoffene i maten. Kroppen foretrekker kaloriene fra alkohol. Derfor demper alkohol metthetsfølelsen, og man spiser for mye, sier hun.

Drikk vann

Arsky anbefaler at vi alltid har vann på bordet, og at vi tar en munnfull for hver slurk vin, øl eller dram vi drikker.

– Spis til du er passe mett, og ikke overmett. Vent litt med å forsyne deg to ganger. Magen blir mett noen minutter etter første porsjon, mens øynene fortsatt er sultne, sier Gunn Helene Arsky.
Får du halsbrann er det lurt å løsne klærne og stå oppreist etter måltidet. En liten neve mandler kan også hjelpe.

Spis jevnlig

Som hovedregel fraråder ernæringsfysiologen å hoppe over måltider, selv om vi skal på et stort julebord på kvelden eller haster mellom travle førjulsaktiviteter.

– Drikk nok vann, hold måltidsrytmen og prøv å få i deg litt grønnsaker og frukt til hvert måltid. Når vi sitter til bords bør vi fylle opp minst en tredel av tallerkenen med grønnsaker for å holde fordøyelsen i god gjenge.
Arsky anbefaler spesielt rotgrønnsaker, som har mye fiber og er bra for fordøyelsen.

– Er du er mye plaget med luft i magen, er det lurt å være litt forsiktig med kål og rosenkål. Fennikel virker derimot fantastisk mot oppblåsthet, både rå, kokt og som te.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2058


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.